Društvo

Upis u srednje škole i na fakultete: Đaci imaju pravo na besplatnu overu dokumenata kod javnih beležnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2022

-

15:36

Upis u srednje škole i na fakultete: Đaci imaju pravo na besplatnu overu dokumenata kod javnih beležnika
Upis u srednje škole i na fakultete: Đaci imaju pravo na besplatnu overu dokumenata kod javnih beležnika - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Javni beležnici Srbije podsećaju građane da imaju pravo na besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u srednje škole i fakultete i pozivaju ih da te poslove obave blagovremeno, kako se ne bi stvarale velike gužve u poslednjim danima upisa. Kako se navodi u saopštenju Javnobeležničke komore Srbije, overu fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, notari obavljaju besplatno u svih 226 kancelarija širom Srbije.

Što se tiče radnog vremena, javni beležnici navode su ove godine u februaru, reagujući na potrebe mnogih lokalnih sredina, izmenili Pravilnik o radu kancelarija, pa je sada javnobeležničkim kancelarijama omogućeno da rade ili od 9.00 do 17.00 svakog radnog dana ili od 7.30 do 15.30 časova.

Poslovi overe dokumenata potrebnih za upis se ne zakazuju, a radno vreme svake kancelarije istaknuto je na ulazu u kancelariju, kao i na veb sajtu Javnobeležničke komore Srbije, gde se mogu izlistati sve kancelarije u Srbiji, sa kontakt podacima, kao i radnim vremenom svake pojedinačne kancelarije www.beleznik.org.

Od ukupno 226 javnobeležničkih kancelarija, 114 radi od 7.30 do 15.30, dok preostalih 112 radi od 9.00 do 17 časova.

Za koja još dokumenta je overa besplatna?

Javni beležnici, inače, ne naplaćuju ni overu dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita. Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove, kao i za upis u osnovnu školu.

Pixabay

 

Overu potpisa i prepisa ili fotokopija u Srbiji od marta 2017. godine rade isključivo javni beležnici, osim u mestima gde javnih beležnika još nema. U ovom trenutku, nisu imenovani još javni beležnici za područja tri osnovna suda - Dimitrovgrad, Majdanpek i Sjenica. U tim mestima, overa se i dalje može obaviti u sudovima, kao i u lokalnim organima uprave.

"Od 2017. godine javni beležnici su obavili više od 650.000 besplatnih overa dokumenata, čime su građanima uštedeli više od 230 miliona dinara", navodi se u saopštenju Javnobeležničke komore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija