Društvo

Univerzitet u Beogradu napredovao na Šangajskoj listi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2022

-

10:30

Univerzitet u Beogradu napredovao na Šangajskoj listi
Univerzitet u Beogradu napredovao na Šangajskoj listi - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet u Beogradu je ove godine na prestižnoj Šangajskoj listi plasiran između 401. i 500. mesta od rangiranih 1000 univerziteta na svetu, što je napredak u odnosu na prošlu godinu kada je bio rangiran između 501. i 600. mesta.

Kako se navodi na sajtu Univerziteta u Beogradu, pozicija je, uzimajući u obzir dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u privredno najrazvijenijim zemljama, relativno stabilna uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučno-istraživačke delatnosti.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta, a kriterijumi su alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici, istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika istraživača u okviru određene naučne oblasti.

Takođe i broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, te časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih, navodi se na sajtu Univerziteta u Beogradu.

Osim beogradskog, iz Srbije među 1.000 najboljerangiranih svetskih univerziteta nalazi se i Univerzitet u Novom Sadu koji je zadržao prošlogodišnju poziciju od 901. do 1.000 mesta.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja Shanghai Ranking Consultancy.

Na rang-listi ARWU Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Univerzitet u Beogradu je prošle godine na prestižnoj Šangajskoj listi bio plasiran između 501. i 600. mesta, što je bio pad u odnosu na raniju godinu kada je takođe zauzeo poziciju između 401. i 500. mesta.

Najbolju poziciju najstariji univerzitet u Srbiji imao je 2016. i 2017. godine kada se našao između 201. i 300. mesta. Od 2018. godine počeo je da pada na prestižnoj listi svetskih univerziteta.

Među prvih 10 na rang listi, osam su iz SAD i dva univerziteta u Velikoj Britaniji. Prvi je Harvard, a među prvih pet su i Stanford, Masačusets, Kembridž i Berkli. Prinston je šestoplasirani a slede Oksford, Kolumbija, Kalifornijski tehnološki institut i Univerzitet u Čikagu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija