Društvo

Prvi dan školske godine: Đaci uz intoniranje himne seli u klupe, u pojedinim školama štrajk i časovi od 30 minuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2022

-

10:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je u klupe osnovnih i srednji škola u Srbiji selo više od 740.000 đaka, a među njima je 65.000 prvaka. Školska godina počela je intoniranjem himne Srbije, a na nastavu se ide normalno, nošenje maske nije obavezno a Tim za škole će nastaviti da prati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou.

Inače, prema preporukama Tima za škole, ukoliko se kod učenika pojave simptomi korone škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih. Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolaca su dozvoljeni, a škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije.

Prvo polugodište za đake u centralnoj Srbiji biće završeno u petak, 30. januara 2022. godine, a drugo će početi u ponedeljak, 23. januara 2023. godine i trajaće do utorka, 6. juna za učenike osmog razreda, odnosno do 20. juna za učenike od prvog do sedmog razreda.

Kako reporter Euronews Srbija, koji je danas obišao beogradske škole javlja, prvi školski dan počeo je uz intorniranje himne "Bože pravde", a kako dodaje, dvorišta su bila puna uzbuđene dece i roditelja. 

Inače, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas tokom obilaska škole "Vuk Karadžić" u Beogradu značaj obrazovanja za kasniji život dece i karijere koje planiraju. On je potvrdio da je ova školska godina počela neposredno, dodajući da za sada nema nikakvih epidemioloških mera koje su na nivou preporuka. 

Inače, ministar Ružić je takođe rekao da će se veoma brzo odlučiti po pitanju toga da li će osmaci na završnom ispitu ili tzv. maloj maturi u sklopu kombinovanog testa polagati jedan predmet, umesto svih pet koji su do sada polagali (istorija, geografija, biologija, fizika, hemija).

"Veoma smo blizu da na osnovu stava referentnih ustanova donesemo odluku da na neki način iznijansiramo tzv. malu maturu, odnosno da omogućimo da se osmaci, što se tiče kombinovanog testa, a spram afiniteta koji imaju, opredele za jedan od pet predmeta", rekao je Ružić.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je preostalo da još Nacionalni prosvetni savet da svoj stav.

"To će biti veoma brzo, ali mi nismo u poziciji da jednu autonomnu instituciju požurujemo", dodao je Ružić.

Štrajk i u Vojvodini, prosvetari došli ispred zgrade Pokrajinske vlade

Prosvetari iz Vojvodine takođe su danas odlučili da protestuju i to su učinili tako što su došli spred zgrade Pokrajinske vlade. Kako reporter Euronews Srbija sa terena javlja zahtevi vojvođanskih prosvetara se ne razlikuju od onih koje su postavili prosvetni radnici Srbije i koji su poznati još od marta Oni takođe obuhvataju povećanje plate za 20 odsto, izmenu krovnog zakona o sitemu obrazovanja i vaspitanja, odnosno da se iz zakona isključi član koji ostavlja mogućnost da dođe do spajanja odeljenja. Takođe kao podseća naš reporter, oni traže izemene kolektivnog ugovora i smanjenje broja učenika po odeljenju, odnsno da ih ima najviše 24-oro.

Euronews

Inače, ovo okupljanje u Novom Sadu samo je jedno od brojnih okupljanja širom Vojvodine i Srbije. Takvih okupljanja ima i u Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Somboru, Bačkoj Palanci, a bilo ih je i u drugim delovima Srbije.

U Vojvodini časove od 30 minuta drže prosvetari koji su članovi Unija sindikata prosvetnih radnika u ukupno 117 škola, a štrajk, kao i kod ostalih, traje samo prvog dana u septembru.

Ružić: Sindikati imaju svoje legitimne ciljeve, nastavljamo dijalog

Ministar Ružić je, povodom najave Unije sindikata prosvetnih radnika o današnjem štrajku i skraćenju časova, rekao da će nova Vlada nastaviti da afirmiše dijalog sa sindikatima, te da je sa njima u prethodnom periodu razgovarano o zahtevima za povećanje zarada, kao i o sistemu platnih razreda koji se očekuje 2025. godine.

Na pitanje novinara da li su zahtevi za današnji protest opravdani, Ružić je u beogradskoj skoli "Vuk Karadžić" povodom početka nove školske godine, rekao da živimo u demokratskom društvu i da sindikati imaju svoje legitimne ciljeve.

"Imali smo razgovore sa tri reprezentativna sindikata i ukazali smo na to da će povećanje plate, sa otpočinjanjem januarske, biti značajno veće, zasigurno dvocifreno", naveo je Ružić.

On je poručio da se otvara i nova faza prijema onih nastavnika koji još uvek rade na određeno i istakao jednokratnu pomoć koju je država obezbedila.

"Ono što država ne sme da dozvoli je to da se fiskalno konsolidovani sistem na bilo koji način ugrozi. Imali smo i refleksiju korona virusa, videćemo i broj škola koji će tim štrajkom ukazati na njihove stavove, ali mi njih ne gledamo kao na protivnike, to su naši socijalni partneri", naglasio je Ružić.

Kada je reč o državnoj maturi, Ružić je rekao da "za sada sve teče po planu", te da je državna matura veliki reformski iskorak.

"Pored tog kvalifikacionog, ima i taj sertifikacioni karakter. Sada smo došli u poziciju da imamo održivo rešenje, neću reći da je lopta u dvorištu visokoškolskih ustanova, postoji i Zakon o univerzitetu koji predviđa njegovu autonomiju i mislim da je potrebno da nastavimo i kroz dijalog i kroz iznalaženje različitih održivih rešenja da dođemo do održivog modela državne mature", rekao je Ružić.

On navodi da se radi o više od 60.000 budućih svršenih srednjoškolaca.

"Dok to ne bude spremno i zrelo, sa tim se ne možemo igrati, niti ja lično želim da na populistički način tome pristupam. Sa formiranjem nove vlade uveren sam da će i Ministarstvo i KONUS raditi na tome i svi fakulteti u Srbiji, kako bismo došli do adekvatnog rešenja", naveo je Ružić.

Tri zahteva Unije sindikata prosvetnih radnika

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je ranije da je Glavni odbor tog sindikata doneo odluku o štrajku prvog dana školske godine. Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak potvrdio je za Euronews Srbija da se ova odluka sprovodi danas, ističući da taj sindikat traži korekciju zarada od 20 odsto i isplatu zaostalih dugovanja od 50.000 dinara, zatim promene zakona, pravilnika i uputstava iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog i smanjenje broja učenika na najviše 24 u odeljenju.

"U martu smo već imali tri velika štrajka, tako da je ovo nasatvak toga. Danas su časovi skraćeni na 30 minuta i to u preko 20 gradova, tačnije u 819 škola, u kojima imamo uniju biće organizvane protesne šetnje, konferencije i skupovi kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočavamo. Glavni zahtevi štajka su korekcija zarada od 20 procenata i isplata starog dugovanja od 50.000, zatim promena zakona pravilnika i uputstava koji se odnosi na kombinovanje odeljenja ", rekao je Adžić.

Sagovornik napominje da se Vlada takođe obavezala da od 1. januara 2016. godine uspostavi platne razrede, ali da je i to obećanje ostalo neispunjeno.

"Ono što su nama obećali, a nisu ispunili, su platni razredi od januara 2016. godine i to se produžavalo iz godine u godinu, da bi zadnji put ministarka državne uprave rekla da će to biti u januaru 2025. godine. Sedam svetosavskih novogodišnjih nagrada nije isplaćeno. Nisu čak zvali na pregovore. Osnovica plate u prosveti je 67.050 dinara, a republički prosek je 74.000, pa vidite u kakvom je materijalnom položaj prosveta. Povećanje koja je dobijeno u januaru već sada je projektovala inflacija", rekao je on.

Euronews

Međutim, nisu svi sindikati u ovome udruženi. Vesna Vojvodić, Sindikat "Nezavisnost" kaže za Euronews Srbija da su oni ovog puta izostavljeni iz štrajka.

"Negde do 2019. godine postojala je neka vrsta saradnje koja je podrazumevala da u štajk i ostale akcije idemo jedinstveno. Legitimno je pravo kolega iz bilo kog sindikata da organizuju ili daju inicijativu i mi pozdravljamo svaku odluku", kaže Vojvodić.

Sa druge strane, ona kaže da je centralni problem višedecenijski i da se odnosi na sam kvalitet nastave.

"Kvalitet nastave i kvalitet obrazovanja je veći problem nego materijalni položaj. Bojim se da nema personalnog rešenja koje nam garantuje da će se ministar suočiti sa višegodišnjim problemom. Kozmetički se stvara iluzija, sve se navodno drži pod kontorlom, ali pandemija je sve probleme produbila. Mi vidimo da i na maloj maturi, i kada je reč o rezultatima PISA testiranja stojimo jako slabo. Dualno obrazovanje koje se forsira pokazuje da će produbiti jaz između dece koja su siromašna za kvalitetnim obrazovanjem", rekla je ona.

Dimitrijević: Zahtevi se godinama ne menjaju, štrajk je postao tradicija

Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija kaže za Euronews Srbija da oni ne podržavaju današnji štrajk, i dodaje da on nije nikakvo iznenađenje, već naprotiv, počeo je da se doživljava tradicionalno.

"Zahtevi su klasični i mi se nismo pridružili jer oni stoje pa stoje. Pridružen je samo taj zahtev o spajanju učenika starijih razreda osnovne škole. Problem sa štrajkom danas je taj što je on deklarativnog karaktera. Ministarstvo ga očekuje, prosvetari ga srovode, ali nikakvog efetka nema. To je kao neka tradicija", kaže ona.

Povećanje plate je jedan od zahteva, ali na ovo stiže i najava iz Mnistarstva da bi to povećanje trebalo da bude do 13 odsto, na šta Dimitrijević kaže da tu cifru jako brzo pojede inflacija i podseće da prosvetari tokom leta imaju i umanjenje, koje je poznato pod terminom "letnje plate".

Euronews

"Naravno da 12,5 odsto nije dovoljno, poješće inflacija. Posebno kada je u pitanju plata koja je ispod republičkog proseka. Sa druge strane, što se tiče lenjih plata, mi leti godinama primamo manje plate i ono bude oko osam odsto umanjenje. To je negde oko 4.000 dinara, nekome to nije malo. Oni nam i ta silna povećanja koja nam daju, zapravo smanje. U sve to uračunati su i topli obrok i regres, pa ni to nam nije plata kompeltna. Mi smo jedini koji nemaju novčane naknade za BusPlus, već su u obavezi da koriste kartu. To je protiv zakona o radu i nadam se da će to promeniti novi gradonačelnik", kaže Dimitrijević.

 

Komentari (0)

Srbija