Društvo

Vladin odgovor na manjak mleka: Da li će nova cena, ograničenje marže i zabrana izvoza sprečiti pražnjenje rafova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2022

-

07:10

Vladin odgovor na manjak mleka: Da li će nova cena, ograničenje marže i zabrana izvoza sprečiti pražnjenje rafova
Vladin odgovor na manjak mleka: Da li će nova cena, ograničenje marže i zabrana izvoza sprečiti pražnjenje rafova - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Uredba Vlade Srbije kojom je juče propisana nova maksimalna maloprodajna cena mleka kratkoročno će uticati na rešavanje problema sa manjom snabdevenošću prodavnica mlekom, ali dugoročno to nije rešenje, kaže za Euronews Srbija Uroš Davidović, autor emisije "Dobra zemlja". On dodaje da Vlada ima dobre namere, ali smatra da neće postići ništa ako ograničenje bude trajalo duže od mesec dana.

Odlukom vlade, UHT mleko sa 2,8 posto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara. Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i smanjuje se sa 12 na 5 posto. Ovom odlukom uvodi se i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Davidović smatra da je ograničavanje cena na duži rok neodrživo, jer se sa jedne strane, kao što i treba u liberalnom kapitalizmu i kako tržište nalaže, slobodno formiraju cena pšenice, kukuruza, a da sa druge strane nemamo državne, već privatizovane mlekare, i da nikakvo ograničenje cena mleka i drugih proizvoda dugoročno ne može da funkcioniše.

"Cena mleka mora da se formira slobodno, mlekare moraju da povećaju cene mleka, jer su morale da podignu opravdano i konačno i kasno otkupne cene mleka poljoprivrednicima. Mleko bi nažalost u tom slučaju poskupelo. To što vlada pokušava da spreči inflaciju time što će donositi ovakve uredbe za cene hrane, to je kao da pokušate da sprečite bujicu, koju inače nisu oni izazvali, ona je svetskog karaktera i tiče se drugih stvari van njihove kontrole, tako što ćete postaviti motku ili malu branu", kaže Davidović.

On smatra i da je ograničenje izvoza pogrešno i da bi Srbija trebalo da se orijentiše na izvoz po ceni koju kupci u inostranstvu žele da plate i da tu nema izbora.

"To će progutati mlekare ovaj mesec,  već sledeći mesec niko neće da radi za mali novac. Problema ima nekoliko, broj krava je počeo da se smanjuje kada je počelo obeležavanje goveda, zbog tih birokratskih stvari. Onda, visoke temperature su bile i krave su smanjile količine mleka. Dosta stočara je odustalo od proizvodnje mleka i više tog mleka fizički nema. Kada dođe do pada temeprature povećaće se mlečnost goveda", navodi autor "Dobre zemlje".

Kada je u pitanju rešenje problema nedovoljnih količina mleka, on ističe da stvari prvo moraju da se liberalizuju, da mleko mora da poskupi u maloprodaji i da mlekari i stočari zarade nasvom proizvodu.

"Trebalo bi da se uvezu junci koji nam fale i da se uprosti birokratija. To neće biti ništa brzo, trajalo bi od šest meseci do godinu dana, ali bi moglo da oporavi stočarstvo.  Ovo sada će ugasiti požar, ali se inflacija ne može sprečiti inflacija na taj način", ukazuje Davidović.

Euronews TV

Budimović: Poslednje dve, tri godine imamo pad proizvodnje

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u PKS, rekao je za Bloomberg Adria TV da su godinama ukazivali da će doći do smanjenja proizvodnje mleka.  

"Poslednje dve, tri godine imamo pad proizvodnje za nekih 250 miliona, što je uzrokovao manji broj životinja koje proizvode mleko. Ove godine se situacija iskomplikovala dugotrajnom sušom i visokim temperaturama", objasnio je Budimović. 

Pixabay

 

Statistika pokazuje da je letnji period svakako najmanje produktivan za proizvodnju mleka, jer mleko ima manje masnoće zbog toga što krave konzumiraju svežu travu u letnjim mesecima, te je potrebno više sirovog mleka za gotov proizvod.  

"Broj krava se smanjio za nekih 55.000 - to znači da imamo 700.000 litara mleka manje na dnevnom nivou, to je pad od nekih 255 miliona na godišnjem nivou. Još proizvodimo dovoljno mleka za naše potrebe i za neke blage tržišne viškove za izvoz", dodao je Budimović. 

I proizvođači traže više otkupne cene

Proizvođači mleka već duže vreme traže veće otkupne cene, navodeći da su na ivici opstanka, a da je cena litre u maloprodaji tri puta veća od one koju oni dobiju od mlekara. Oni im daju od 30 do 60 dinara, dok po novim cenama potrošačima mleko prodaju za 120 dinara. Poljoprivrednici tvrde da je cena mleka u radnjama godinama bila niska, a da to ide preko njihovih leđa. Sada je podignuta, a oni opet nemaju koristi što njihov proizvod kupci plaćaju više.  

Ukazuju da mlekare uvozom mleka u prahu praktično ugrožavaju domaće mlekarstvo, jer nedostatak domaćeg mleka nadoknađuju na stranom tržištu, a tako izbegavaju i obavezu da povećaju otkupnu cenu, jer imaju dovoljno sirovina za proizvodnju. A da je uvoz u porastu, pokazuje podatak da je samo u prvih šest meseci ove godine uvezeno 5.200 tona mleka u prahu, što je za trećinu više nego cele prošle godine. 

profimedia

 

Farmeri kažu da otkupne cene mleka ne pokrivaju ni 50 odsto proizvodnje, pa da subvencije države koje su namenjene za razvoj i genetsko unapređenje stočarstva koriste za pokrivanje troškova hrane i energenata. Zbog ovog problema, farme u Srbiji se zatvaraju, a krave se šalju na klanje.    

S druge strane, iz mlekara navode da se ni maloprodajne cene finalnog proizvoda, nisu ozbiljnije menjale. Maja Bađin Georgijević iz Mlekare "Šabac" kaže za Bloomberg Adrija da je već neko vreme evidentno da je situacija u mlečnom govedarstvu dosta kompleksna i teška, jer je povezana sa širim kontekstom poskupljenja u celokupnom lancu – od primarne proizvodnje (ishrane i uzgoja stoke), preko prerade mleka (konstantnog rasta svih sirovina i logistike), do plasmana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija