Biznis vesti

Vlada donela novu uredbu: Najviša cena šećera 96,99 dinara, a mleka 113,99 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2022

-

15:19

Vlada donela novu uredbu: Najviša cena šećera 96,99 dinara, a mleka 113,99 dinara
Tanjug/Tanja Valić - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru.

Navodi se da maksimalna proizvođačka cena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cena od 88 dinara za kilogram.

U Uredbi je navedeno kako trgovci na veliko moraju da plasiraju šećer trgovinama na malo u roku do 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora i da proizvođači šećera ne smeju isporučivati ovu namirnicu u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je 26. maja uredbu kojom je ograničena maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja, a šećer u pakovanju od jednog kilograma ograničen je na 89,99 dinara.

Tadašnjom uredbom, maksimalna proizvođačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, bila je ograničena na 73 dinara po kilogramu, i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja, nije smela prelaziti 81 dinar po kilogramu.

Novom uredbom je propisano da će cene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svijnjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.

"Uredba je doneta s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva. Zbog toga je neophodno nastaviti sa primenom mere ograničenja cena ovih proizvoda", saopštili iz Vlade.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a važi do 31. jula 2022. godine.

Na sednici Vlade donet je i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu do 131.000 tona merkantilne pšenice rod 2022. godine po ceni od 40 dinara po kilogramu (u cenu je uračunat PDV).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis