Politika

Vlada Srbije donela odluku: Odobrena preraspodela ulja za izvoz po dozvolama za maj

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

17:20

Vlada Srbije donela odluku: Odobrena preraspodela ulja za izvoz po dozvolama za maj
Tanjug/Tanja Valić - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici dopunjenu odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo kojom se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na predlog Komisije, odobrava preraspodela nerealizovane količine ulja po izdatim dozvolama za maj, a nakon dostavljenog izveštaja Uprave carina o izvozu.

Odluka je doneta kako bi se omogućila realizacija zaključenih ugovora, a imajući u vidu da se izvoz iz logističkih razloga odvija otežano. S obzirom na to da su ovi proizvodi i prvobitno bili namenjeni izvozu, ova odluka ne može uticati na snabdevenost domaćeg tržišta.

S obzirom na to da je Srbija, kao i mnoge druge zemlje, suočena sa sve većim izazovima zbog zagađenja i klimatskih promena, članovi vlade doneli su odluku o obrazovanju Međuresorne radne grupe za reformu javnih finansija radi ostvarivanja ciljeva "zelene agende". Osnivanje Radne grupe predstavlja korak dalje ka ostvarivanju zelenijeg, efikasnijeg i manje ugljenično intenzivnog razvoja.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Međuresorna radna grupa baviće se razmatranjem ključnih instrumenta i budžetskih rashoda za proširenje polja primene javnih politika u cilju ostvarenja "zelenog i efikasnog razvoja". Takođe će analizirati i mogućnosti za korišćenje tehničke podrške koju nude bilateralni i multilateralni razvojni partneri.

Na današnjoj sednici data je saglasnost na Program Razvoj – "zeleni" program saradnje nauke i privrede, koji se ubraja u jedan od programa od javnog interesa za Republiku Srbiju.

Program će se realizovati putem naučno-istraživačkih projekata i imaće za cilj praktičnu podršku saradnji nauke i privrednog sektora, zasnovanoj na korišćenju raspoloživih naučnih potencijala i finansiranju istraživačkih projekata, kao i primenu njihovih rezultata na dalji razvoj društva i privrede u celini. Ova podrška imaće značajnu ulogu u rešavanju vitalnih problema društva i uvođenju mladih istraživača u naučno-istraživački rad, kao i na jačanje profesionalnih kapaciteta naučno-istraživačkih ustanova i stvaranje novih projektnih timova.

Takođe, na ovaj način pružiće se podrška održivom razvoju i podizanju nivoa kvaliteta životne sredine rešavanjem problema koji dovode do neželjenih klimatskih promena, zagađenja životne sredine, gubitka biodiverziteta i neodrživog korišćenja prirodnih resursa. Istovremeno omogućiće se bolje praćenje, izveštavanje i sprečavanje zagađenja vazduha, vode, zemljišta i proizvoda široke potrošnje.

Kao program od javnog interesa, usvojen je i Program Prizma Fonda za nauku Republike Srbije, kojim se određuju uslovi raspisivanja i postupak sprovođenja javnog poziva za naučno-istraživačke projekte iz različitih oblasti.

Definisan je način prijavljivanja predloga projekata, uslovi koje moraju da zadovolje učesnici projekata, dozvoljeni troškovi, postupak i kriterijumi evaluacije predloga, postupak praćenja realizacije projekata i ocenjivanja njihovih rezultata, kao i uslovi finansiranja.

Neophodno je da se prijavljeni projekti zasnivaju na izvrsnim idejama koje u budućnosti mogu da imaju značajan uticaj na razvoj nauke i istraživanja i privrede i društva u celini, razvoju istraživanja od strateškog značaja za poljoprivredu, proizvodnju hrane i zaštitu životne sredine, eksperimentalnih, praktičnih i kliničkih istraživanja, društvenih i humanističkih nauka u Srbiji i podizanju nivoa nauke u veštačkoj inteligenciji.

Zapošljavanje Roma i nacionalnih manjina

Vlada Srbije obrazovala je Komisiju za regulatorni okvir unapređenja zapošljavanja Roma u javnom sektoru, nacionalne manjine koja je prepoznata kao ranjiva i teže zapošljiva grupa stanovništva.

Komisija će se baviti pitanjima obrazovanja i poboljšanja socijalnog i ekonomskor položaja ove manjine, što je jedno od od ključnih pitanja demokratskog razvoja Srbije.

Plan razvoja turizma u arheološkom nalazištu Vinča

Vlada Srbije usvojila je Strategijski master plan razvoja turizma Beograda za područje arheološkog nalazišta Belo brdo, Vinča. Izrada plana jedan je od koraka u ostvarenju cilja da arheološko nalazište Belo brdo u Vinči postane dobro uređeni arheološki park s različitim namenskim sadržajima u cilju prezentovanja arheološkog nasleđa i obezbeđenja uslova u kojima će svi učesnici, istraživači, kustosi, stručnjaci u zaštiti, lokalna zajednica i posetioci učestvovati ravnopravno i usaglašeno. Ovakva dobro organizovana specijalizovana turistička destinacija arheološkog turizma omogućiće posetiocima da sagledaju i razumeju život ljudi u doba neolita, a istraživačima da primenjuju i razvijaju savremene tehnologije u istraživanju ovog višeslojnog praistorijskog staništa koje bez prekida traje gotovo čitav milenijum.

Na predlog Ministarstva kulture i informisanja, Vlada Srbije donela je odluku da se crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Drenovcu, Svete Trojice u Brdarici i Svetog velikomučenika Georgija u Mačvanskom Pričinoviću, proglase za spomenike kulture, a imajući u vidu njihov kulturno istorijski značaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija