Društvo

Inspekcija proverila vrtić u kojem je dete ispalo kroz prozor, postoji osnov za razrešenje direktora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2022

-

17:16

Inspekcija proverila vrtić u kojem je dete ispalo kroz prozor, postoji osnov za razrešenje direktora
Inspekcija proverila vrtić u kojem je dete ispalo kroz prozor, postoji osnov za razrešenje direktora - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Prosvetna inspekcija u vrtiću "Trčuljak" na Miljakovcu, gde je dete danas ispalo kroz prozor, utvrdila je da ustanova i objekat nemaju potrebno rešenje o verifikaciji, čime postoji osnov za razrešenje direktora, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"Najvažnije je da je dete stabilno. Izuzetno mi je žao što je došlo do ovoga i oštro osuđujem postupak direktorke koja je odlučila da, u toku dobijanja verifikacije, otvori objekat i primi decu", rekao je resorni ministar Branko Ružić.

Navodi i da će svi odgovorni snositi posledice za svoje postupanje. "Ministarstvo je otvoreno za pitanja roditelja o određenoj predškolskoj ustanovi, i pri upisu i tokom trajanja predškolskog vaspitanja, i preduzećemo dodatne provere u narednom periodu kako se ovako nešto ne bi desilo ikada više", zaključuje on.

S obzirom da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da je ustanova dužna da sprovodi mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl.108 ), prosvetna inspekcija će u skladu sa utvrđenim činjenicama, a u vezi odgovornosti ustanove i zaposlenih za bezbednost dece za vreme boravka u ustanovi (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl. 128, stav 7, tačka 4), naložiti izvršenje odgovarajućih mera i preduzimanje odgovarajućih radnji prema zaposlenom, kao i prema direktoru Ustanove.

Podsetimo, dete staro oko godinu dana koje je jutros palo sa prozora jednog vrtića u Miljakovcu tenutno je u stabilnom stanju, utvrđeno je nakon kompletnog pregleda u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, rekao je direktor te ustanove dr Siniša Dučić.

Dučić je rekao da je detetu urađen ultrazvuk trbuha i bubrega, te da u ovom trenutku nema znakova oštećenja unutrašnjih organa.

"Urađen je i skener glave, a rezultat je normalan. Krvna slika deteta takođe je normalna, a po telu ima brojne ogrebotine i modrice kao posledice pada", kazao je Dučić i naglasio da će beba ostati na klinici, kako bi se i dalje pratila situacija da ne bi došlo kasnije do unutrašnjeg krvarenja, ali da je za sada potpuno stabilno.

Komentari (0)

Srbija