Društvo

Otvorena izložba u Botaničkoj bašti povodom 130 godina od podizanja "arhitektonske egzotike"

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2022

-

19:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Botaničkoj bašti otvorena je izložba povodom 130 godina postojanja Velike staklene bašte, koju su priredili Zavod za zaštitu spomenika kulture grada, Institut za botaniku i Botanička bašta "Jevremovac". Istovremeno je otvorena i tradicionalna manifestacija "Dani evropske baštine", koja se ove godine obeležava pod sloganom "Održivo nasleđe".

Velika staklena bašta nalazi se u središtu Botaničke bašte. Taj objekat sačuvan je u svom izvornom stanju i ima izuzetno važnu ulogu obrazovanja, budući da je na raspolaganju, ne samo studentima Biološkog fakulteta, već i školarcima širom Srbije i u regionu.

"Staklena bašta je nezaobilazan deo svake botaničke bašte. Nama ovde u Beogradu već 130 godina omogućava da u ovim uslovima klimatskim, takvim kakvi su, gajimo biljke iz različitih krajeva sveta. Mi danas u Staklenoj bašti imamo kolekciju od preko hiljadu različitih biljnih vrsta, među kojima su biljke iz tropskih kišnih šuma, suptropskih krajeva, pustinja, polupustinja i s Mediterana", ističe za Euronews Srbija dr Tomica Mišljenović, koautor ovogodišnje izložbe.

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović istakla je da turističkoj atraktivnosti Beograda, bogatstvu kulturne i turističke ponude u značajnoj meri doprinosi upravo bogatstvo i raznovrsnost kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa koje je obuhvaćeno programom.

"Manifestacija doprinosi promociji dragocenog nasleđa, ali i obogaćivanju turističke ponude Beograda u oblasti kulturnog turizma, eko-turizma, aktivnog odmora u prirodi i atraktivnosti Beograda kao destinacije. Programi promocije kulturnog i prirodnog nasleđa Beograda poziv su svima da upoznaju lepote našeg grada i doprinesu održivom", navela je Vidović.

Arhitektonska egzotika s kraja 19. veka

Bašta i dalje izgleda kao i u izvornom stanju, a rekonstruisana 2014. godine. Izgrađena u skladu sa svojim ugledima, poput onih u nemačkim gradovima. 

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković izjavila je da "Dani evropske baštine" u Beogradu ove godine slave 20 godina postojanja, te da je istorija staklene bašte istorija koja govori o napretku i prihvatanju evropskih vrednosti u Srbiji u vreme dinastije Obrenovića.

"Istorija staklene bašte je istorija koja govori o napretku i prihvatanju evropskih vrednosti u Srbiji u vreme dinastije Obranovića. Kada je postavljena na ovo mesto davne 1892. godine prošlo je svega 15 godina od proglašenja pune nezavisnosti Srbije, a Beograd je dobio objekat koji je tada predstalvjao pravu arhitektonsku egzotiku", rekla je Olivera Vučković direktorka Zavoda za zaštitu kulture Grada Begeograda.

Upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte "Jevremovac" Gordana Subakov Simić iskazala je zadovoljstvo što je ovom izložbom učvršćena saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i to na 130. rođendan velike staklene bašte.

Izložba i manifestacija će biti otvorena do 15. oktobra.
 

Komentari (0)

Srbija