Društvo

Banka krvi i njenih derivata u KC Niš: "Tečnost koja život znači" brže stiže do pacijenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2022

-

15:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U niškoj Klinici za kardiohirurgiju otvorena je Banka krvi i derivata krvi "Dr David Albala", prva južno od Beograda. Krv i derivati krvi sada će brže i efikasnije biti dostupni pacijentima koji se leče u KC Niš. Kompletnu opremu u vrednosti od 200.000 evra donirala je ambasada Izraela u Srbiji.

Sada će lakše biti pacijentima i lekarima, jer će krv biti dostupnija. Doc. dr Milan Lazarević, načelnik Banke krvi kaže da je to veliki iskorak u svakodnevnoj kliničkoj praksi, posebno na hirurgiji.

"To predstavlja skladište krvi na samoj klinici koja predstavlja terapijsko blago uz samu bolesničku postelju. Pacijenti će biti u mogućnosti da u roku od nekoliko minuta dobiju ono što je neophodno", naveo je on.

Pojašnjava da je Zakon o transfuzijskoj medicini definisao 2017. godine da  postoje dve vrste ustanove - ovlašćene transfuziološke ustanove i bolničke banke krvi.

"Do sada je bilo samo te ovlašćene transfuziološke ustanove (zavodi i instituti) odakle se krv trebuje. Zakon je reagulisao da ovlašćene transfuziološke ustanove prikupljaju i testiraju krvne produkte, a da na klinikama imamo banke krvi i da se iz njih direktno krv distribuira do pacijenata", naveo je dr Lazarević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija