Društvo

Šapić: Beograd kandidat za domaćina EKSPO 2027.

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2022

-

16:55

Šapić: Beograd kandidat za domaćina EKSPO 2027.
- Gradonačelenik Beograda Aleksandar Šapić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Exposition - BIE) povodom kandidature Srbije i Beograda za domaćina Specijalizovane izložbe EKSPO 2027. godine.

Gradonačelnik je istakao da će ovaj događaj biti veliki podsticaj infrastrukturnom i ekonomskom razvoju prestonice i čitave zemlje, dok će u geopolitičkom smislu dati prepoznatljivost i mogućnost za dalji razvoj.

"Organizovanje ovakve manifestacije predstavlja posebnu vrstu priznanja za svaku zemlju i grad, imajući u vidu da u proseku preko 100 zemalja učestvuje na ovim izložbama i da ih za vreme trajanja poseti isto toliko šefova država ili predsednika vlade", kazao je Šapić.

Dodao je da se nada da će srpska prestonica dobiti šansu da pokaže svetu svoje lepote, istoriju i kulturu.

On je podsetio da je Srbija podnošenjem zvaničnog pisma predsednice Vlade Srbije u januaru ove godine izrazila nameru da se kandiduje za specijalizovanu izložbu 2027. godine.

Naveo je da je tema izložbe EKSPO 2027 Beograd, koja je danas prezentovana gostima, "Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve", te da je bio cilj da se kroz sport i muziku i druge oblasti svetu približe Beograd i Srbija.

"Sa ponosom mogu reći da ćemo ukoliko naš grad bude izabran biti dobri domaćini kao što smo bili u svim drugim prilikama. Na taj način ćemo još jednom pokazati da je Beograd otvoren i gostoprimljiv grad koji ima šta pokaže na međunarodnoj sceni", naveo je Šapić.

Beograd i Srbija smatraju se za jednog od najozbiljnijih kandidata, iako je kandidaturu podnelo ukupno pet kandidata: USA - Minesota, Tajland - Puket, Španija - Malaga, Argentina - San Karlos de Bariloče.

Srbija i preostala četiri kandidata predali su tokom juna 2022. godine elaborate kandidature i prezentovali svoje projekte pred Generalnom skupštinom Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu.

Odluka o zemlji domaćinu Specijalne izložbe EKSPO 2027. biće doneta na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu u junu 2023. godine.

Komentari (0)

Srbija