Društvo

Na otvoreni telefon s beležnikom više od 100 poziva

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2022

-

19:22

Na otvoreni telefon s beležnikom više od 100 poziva
Na otvoreni telefon s beležnikom više od 100 poziva - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Veliki broj gradana odazvao se danas pozivu da zatraže savet od javnih beležnika putem otvorenih telefonskih linija, u akciji organizovanoj povodom osam godina od uvođenja ove pravosudne profesije u pravni sistem Srbije.

Javnobeležnička komora je saopštila da su građane najviše ineteresovali ostavinski postupci, gde su rešene nedomice više desetina ljudi. Bilo je i pitanja o overama i opozivima punomoćja, javnobeležničkim zaveštanjima, registrima u koje uvid imaju javni beležnici.

Interesovanja je bilo za to šta beležnici proveravaju pri solemnizaciji ugovora o prometu nepokretnosti. Tokom tri sata na više od 100 poziva odgovorili su javni beležnici Aleksandra Beštić, Siniša Soro i Saša Bošković.

Komora navodi da je njihova ocena da je većina građana koji su danas zvali upućena u nadležnosti javnih beležnika. Samo nekoliko pitanja je bilo na koje beležnici nisu mogli da pruže odgovarajući odgovor.

Javnobeležnička komora Srbije nastaviće da organizuje ovakve akcije kako bi se povećavao nivo opšte informisanosti o toj profesiji, te građani bili upoznati na koji nacin beležnici doprinose jačanju pravne sigurnosti. Prve 94 kancelarije javnih beležnika u Srbiji otvorene su septembra 2014. godine, a danas ih u Srbiji ima 227.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija