Društvo

MUP: Uhapšen javni beležnik iz Pančeva, osumnjičeni advokat u bekstvu

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

14:43

MUP: Uhapšen javni beležnik iz Pančeva, osumnjičeni advokat u bekstvu
Policija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Javni beležnik iz Pančeva Ž. B. (1960) uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok će protiv advokata (73), za kojim se traga, biti podneta krivična prijava za krivično delo zloupotreba poverenja, saopšteno je iz MUP-a.

Sumnja se da je advokat koga su dve osobe, 2015. godine, ovlastile da u njihovo ime proda više njiva u vrednosti od 32.000 evra i isplati njihova dugovanja prema jednoj banci i „Garancijskom fondu AP Vojvodine“, zloupotrebio njihovo poverenje i zemljište prodao za 40.000 evra, dok je 8.000 evra prisvojio za sebe.

Beležnik Ž. B. se tereti da je advokatu overio kupoprodajni ugovor, iako je znao da on nema ovlašćenje da zaključi ugovor na iznos od 40.000 evra i na taj način mu omogućio da protivpravno prisvoji novac.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Akciju hapšenja su izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saopšteno je iz MUP-a.

U međuvremenu se oglasira i javnobeležnička komora Srbije

Saopštenje javnobeležničke komore 

Nijedna osoba koja obavlja javnobeležničku delatnost nije uhapšena, a osobi sa inicijalima Ž.B, koji je danas lišen slobode, prestala je javnobeležnička delatnost pre više od sedam godina.

Ž.B. je obavljao javnobeležničku delatnost u Pančevu od septembra 2014. do oktobra 2015. kada je suspendovan, nakon što je kontrolom Komore utvrđeno niz nepravilnosti u njegovom radu. U disciplinskom postupku izrečena mu je kazna oduzimanja prava na obavljanje javnobeležničke delatnosti, a konačno je rešenjem ministra pravde utvrđeno da je javnom beležniku Ž.B. prestala delatnost pismenim otkazom 30.12. 2015. godine.

Javnobeležnička komora Srbije insistira na striktnom pridržavanju propisa i u svakoj kontroli, bilo u redovnom nadzoru, bilo vanrednom, kao što je to bilo u slučaju Ž.B, utvrđuje da li beležnici postupaju u skladu sa zakonima i propisima.

Takođe, javni beležnici i njihova Komora, kao profesionalno udruženje, insistiraju na odgovornosti svakog pojedinca koji obavlja ovaj posao, upravo radi podizanja nivoa pravne sigurnosti.

Javnobeležnička komora Srbije pozdravlja sve akcije nadležnih organa u kojima se utvrđuje odgovornost i onih lica koja su obavljala javnobeležničku delatnost i, u skladu sa Zakonom, uvek je spremna da pruži podršku istražnim organima

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija