Društvo

Protestna šetnja u okviru Evroprajda novom, kraćom rutom- startuje simbolično ispred Ustavnog suda

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

17/09/2022

-

08:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Organizatori "Evroprajda 2022" najavili su za danas posle 17 sati protestnu šetnju drugom trasom, posle zabrane MUP-a. Uprkos zabrani i antiglobalisti, koji se protive Prajdu, najavili su svoju šetnju u istom terminu. Za LGBT zajednicu važno je da se šetnja održi, poručio je poverenik nemačke Vlade za pitanja LGBT zajednice Sven Leman. Poverenica Brankica Janković kaže da joj je žao što je "pala senka na vladavinu prava u Srbiji", da je bila na otvaranju Evroprajda, ali da neće kršiti zakon i neće doći na šetnju. Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku siguran je da će Prajd biti organizovan i da policija ima kapacitete da obezbedi skup.

Organizatori Evroprajda su najavili za danas izmenjenu rutu šetnje, te će tako okupljanje biti isped Ustavnog suda odakle će krenuti oko 17.30 sati i šetati se Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom, a Ulicom Ilije Garašanina će doći do Stadiona Tašmajdan gde je zakazak koncert posle 18 sati.

Šetnja će krenuti simbolično isped Ustavnog suda, jer je Ustavni sud četiri puta do sada proglasio neustavniom odluku o zabrani ranijih šetnji. Organizatori su juče predali Vladi Srbije peticiju sa 27.000 potpisa kojom traže da se omogući održavanje Evroprajda kako je planirano. Takođe, uputili su i MUP-u zahtev da im se odobri protestna šetnja. Inače, prethodno je iz policije 13. septembra stigla zabrana za šetnju u okviru Evroprajda, ali i porodičnu šetnju koju su najavili antiglobalisti.

Organizatori manifestacije Evroprajd kažu da su skraćivanjem i promenom rute izašli u susret predstavnicima vlasti i policiji koji su zabrinuti zbog bezbednosti šetača. 

"Sigurni smo da će policija učiniti sve da svi budu bezbedni. Mislimo da neće biti zabrane od strane MUP-a, jer smo im izašli u susret, skratili rutu i napravili kompromis. Na Prajd se ne poziva, svako je dobrodošao ko smatra da treba da se bori za ravnopravnije i društvo za sve nas. Jedino neznanje rađa mržnju i protiv toga se sutra borimo“, rekao je Filip Lukić, šef komunikacije Evroprajda Beograd 2022 za K1.

Policija ima kapacitete da obezbedi skup

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku siguran je da će šetnje u okviru Europrajda danas biti i da policija ima kapacitete da obezbedi taj skup.

"Ne znam na koji način će to proceduralno biti sprovedeno, ali zbog ogromne pažnje koja je usmerena na to i političkog kapitala koji je vlast uložila u manifestaciju, siguran sam da će se sutra Prajd održati", rekao je on za Euronews Srbija.

Euronews TV

Smatra da je zabrana šetnje trebala da bude poslednja opcija MUP-a jer smatra da policija ima kapacitete da obezbedi dva skupa (Prajd i porodičnu šetnju) čak i kada se održavaju u isto vreme.

Upitan da li je onda odluka o zabrani šetnje bila iz političkih, a ne bezbednosnih razloga Elek kaže da je to teško reći ali da u odluci ima političkih momenata.

"Trenutno nemamo direktora policije, ministar je u tehničkom mandatu, te je MUP potvrdio ono što je predsednik već najavio. Definitivno odluka ima političkih momenata, ali ne bih da umanjujem značaj bezbednosti", poručio je on.

Govoreći o bezbednosti učesnika Evroprajda i što su u Beograd došle brojne diplomate, Elek je naveo da nema bojazuni za njihovu bezbednost.

Smatra i da upozorenje Tužilaštva na moguće sankcije ukoliko neko prekrši zabranu predstavlja neku vrstu zastrašivanja.

"To zastrašuje ljude, odvraća ih od učešća i to bi trebalo da se izbegava. Ono što nedostaje u javnom prostoru je da se ljudi pozivaju na toleranciju, da se šalju poruke tolerancije, da država stoji iza skupa i da će ga obezbediti", naveo je on.

Poruke koje stižu iz Evrope

Brojne poruke koje su ovih dana stizale od evropskih lidera pokazuju da Evropa ne gleda blagonaklono da odluku o zabrani šetnje u okviru EvroPrajda i da će to zauzeti značajno mesto u narednom izveštaju o ljudskim pravima.

Instagram.com/belgradepridebelgradepride

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik napisao je na svom tviter nalogu da odluka o zabrani šetnje nije dobra vest, ali da "Ohrabruju signali da organizatori i vlasti u Srbiji nastavljaju da traže moguće rešenje za marš". On je ranije naglasio da bi zabrana šetnje i neodržavanje Evroprajda kako je planirano zauzelo značajno mesto u njegovom izveštaju EP, a da veruje da bi i druge evropske institucije reagovale.

Poverenik nemačke vlade za pitanja LGBTI zajednice Sven Leman poručio je da je za LGBT zajednicu važno je da se šetnja u Beogradu u subotu održi. On je istakao da nemačka vlada podržava takve manifestacije, dodajući da nije prihvatljivo da se šetnja zabrani.

"Još uvek nije jasno kako će i da li će se održati šetnja i da li će biti adekvatno zaštićena, ali nadam se da će se održati, to je izraz demokratije. To društvo čini jačim i to je cilj svih nas", rekao je Leman.

Manifestacija EvroPrajd 2022 počela je u ponedeljak 12. septembra podizanjem zastave u duginim bojama ispred Palate Srbija. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković za Euronews Srbija kaže da joj je žao što je pala senka na vladavinu prava i pravdu i što je onemogućeno ostvarivanje ljudskog prava na javno okupljanje jednog broja naših sugrađana.

Janković: Bespotreban teret Srbiji

 "To je jedan novi, bespotreban teret u okviru vladavine prava. Ne postoji nijedan razlog da napravimo problem gde ga nema, a čini mi se da smo za to postali majstori. Mislim da imamo dovoljno drugih problema", navela je ona.

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

Napominje da je bila na otvaranju manifestacije, ali da neće doći danas na šetnju novom rutom koju su zakazali organizatori jer to predstavlja kršenje zakona.

"Sve ove godine govorim da je potrebno da se držimo slova zakona kako bi vladali pravo i pravda. Koliko sam razumela, žalba uložena Upravnom sudu je stigla, ako još uvek postoji mogućnost da se ovo pitanje pravno reši", rekla je ona.

Evroprajd je centralni evropski događaj LGBT+ osoba, koji uključuje Paradu ponosa, a čiji je domaćin svake godine drugi evropski grad.  Beograd je pre tri godine izabran za domaćina manifestacije. U konkurenciji sa Beogradom za organizovanje manifestacije bili su još gradovi - Barselona, Lisabon i Dablin. 

Šta je prethodilo zabrani

Kako se približavao datum održavanja manifestacije najpre su pojedine desno orjentisane stranke i koalicije, među kojima je najglasniji Boško Obradović iz Dveri, pokrenule agresivnu kampanju protiv ove manifestacije pozivajući na njeno otkazivanje. U Beogradu su osvanuli i grafiti "Beogradom krv će liti gej parade u septembru neće biti".

Nakon toga na društvenim mrežama pojavila se uznemirujuća beseda vladike Srpske pravoslavne crkve Nikanora, u kojoj priziva na nasilje protiv pripadnika LGBTQ+ populacije u Srbiji. Vladika banatski Nikanor je u javnoj besedi pozvao da se ustane protiv organizovanja EvroPrajda i naveo da bi on upotrebio "oružanu silu protiv onih koji učestvuju u takvom nečemu". 

Tanjug/Andrija Vukelić

 

Situacija je dovedena do usijanja šetnjom građana koji su protiv EvroPrajda. Šetnja je krenula ispred Patrijaršije, a završena je kod Hrama Svetog Save. Skup je završen molebanom ispred Hrama Svetog Save koji je služio patrijarh Porfirije. On je okupljenim građanima rekao da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBT ideologija. 

"Međutim, protiv smo svake vrste nasilja, žigosanja, pogotovo ako se nasilje čini u ime crkve i hrista", rekao je patrijarh.

Policija je 13. septembra donela odluku da se zabrani šetnja u okviru Evroprajda zakazana za 17. septembar u 17 sati, ali i antiglobalista zakazana u isto vreme.

U saopštenju MUP-a je navedeno da su na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Srbije, doneli rešenje da ne dozvole šetnju učesnika "Evroprajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine.

"Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana. Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije 'Evroprajd 2022' i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije 'Evroprajd 2022', procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu", navodi se u saopštenju MUP-a. 

Komentari (0)

Srbija