Društvo

Ambasada SAD u Srbiji: To što je Beograd domaćin Evroprajda je istorijska prekretnica i nesporan znak napretka zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2022

-

21:02

Ambasada SAD u Srbiji: To što je Beograd domaćin Evroprajda je istorijska prekretnica i nesporan znak napretka zemlje
Ambasada SAD u Srbiji: To što je Beograd domaćin Evroprajda je istorijska prekretnica i nesporan znak napretka zemlje - Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

veličina teksta

Aa Aa

Američka ambasada u Beogradu ocenila je večeras da je to što je Beograd ove godine domaćin Evroprajda istorijska prekretnica i nesporan znak napretka Srbije. Ambasada je objavila i video poruku koju je učesnicima uputila specijalna američka izaslanica za unapređenje prava LGBTQI+ osoba Džesika Stern.

"Evroprajd u Beogradu pruža mnogobrojne prilike. Omogućava vam da istaknete rad mnogih hrabrih aktivista u Srbiji i širom regiona. Donosi preko potrebnu vidljivost LGBTQI+ pokretu i podstiče napredak na putu ka jednakosti", navela je Stern u poruci, koju je Ambasada SAD objavila na svom nalogu na Tviteru.

Stern je ocenila da je možda najvažnije to što Evroprajd pruža priliku za okupljanje istomišljenika kako bi podržali univerzalne vrednosti jednakosti, tolerancije i poštovanja.

"Kao što ste lično videli i iskusili, osnovna prava LGBTQI+ osoba nastavljaju da budu ugrožena od strane onih koji traže prednost sejući haos i podele. Ali globalni trend promocije univerzalnih vrednosti dostojanstva i poštovanja ljudskih prava je na vašoj strani", poručila je Stern.

U okviru Evroprajda održana je manifestacija Nord Prajd u beogradskom Dorćol placu, uz prisustvo velikog broja ljudi među kojima i državnih funkcionera, a organizovale su je ambasade Danske, Švedske i Norveške.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David pozdravila je prisutne i rekla da u Švedskoj Prajd tradicionalno organizuju svake godine. „Mi imamo zajedničku poruku da svako ima pravo da živi kako želi i da voli koga želi. Podržavamo Srbiju na putu poštovanja ljudskih prava jer je ovde u stvari o tome reč“, rekla je švedska ambasadorka.

Kao što se videlo, dodala je, borba za LGBT prava je stalna borba. "Zato smo zahvalni premijerki Ani Brnabić što je ovde sa nama“, navela je.

Dunja Mijatović ispred Saveta Evrope kazala je da su ljudska prava univerzalna i da je frustrirajuće videti toliko kažnjavanja zbog nečijeg izbora i mržnje.

„Moramo da pobedimo mržnju, to smo videli u Srbiji u poslednjih par nedelja. Tu mržnju nikad neću odobravati, slavimo slobodu i naše različitosti. Borimo se i podržavamo LGBT jer oni jesu ranjiva grupa“, navela je Mijatović.

U ime organizatora Europrajda 2022. Kristina Garina zahvalila je svima što podržavaju Prajd pokret. "Nadam se da će premijerka biti sa nama sutra u šetnji“, istakla je ona.

MUP: Zabrana šetnje ostaje

Ministar unutranjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da, uprkos "pritiscima velikih sila Zapada", zabrana održavanja šetnje u organizaciji Evroprajda 2022 ostaje na snazi.

"Zbog različitih laži, podmetanja i pokušaja da se unizi Republika Srbija, njen pravni sistem i njene institucije, želim da saopštim građanima Srbije da niko, a najmanje Ministarstvo unutrašnjih poslova, nije popustilo pred pritiscima velikih sila Zapada, navodi se u pisanoj izjavi MUP-a koje potpisuje resorni ministar Aleksandar Vulin.

Naveo je da zabrana održavanja šetnje u organizaciji "Evroprajda 2022" ostaje na snazi.

Vulin je, kako se naglašava, odgovorio na pritiske predstavnika određenih zapadnih zemalja da se šetnja u okviru "Evroprajda 2022" u Beogradu, ipak, održi, uprkos rešenju koje je doneo MUP.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić naveo je da je poslat zahtev MUP-u da se za sutra u 17 sati odobri protestna šetnja na trasi od Skupštine Srbije do Ustavnog suda i potom do stadiona Tašmajdan, gde će biti održan koncert.

Organizatori Evroprajda predali su Vladi Srbije peticiju sa 27.000 potpisa u kojoj traže od predsednika i premijerke da omoguće održavanje te manifestacije onako kako je planirano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija