Društvo

Upravni sud odbio žalbu organizatora Evroprajda, Miletić: "Odluka razočaravajuća, šetnje će biti"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2022

-

08:35

Upravni sud odbio žalbu organizatora Evroprajda, Miletić: "Odluka razočaravajuća, šetnje će biti"
Upravni sud odbio žalbu organizatora Evroprajda, Miletić: "Odluka razočaravajuća, šetnje će biti" - Copyright EuroPride 2022 Belgrade Pride, profimedi

veličina teksta

Aa Aa

Upravni sud u Beogradu objavio je na sajtu odluku u kojoj se navodi da je odbijena tužba organizatora Evroprajda podneta protiv MUP Srbije zbog odluke da se zabrani šetnja predviđena u okviru ove manifestacije. Koordinator Evroprajda Goran Miletić u razgovoru za Euronews Srbija odluku je nazvao "razočaravajućom" i najavio da će današnja šetnja imati protestni karakter.

"Imajući u vidu sve navedeno i citirane zakonske odredbe, pravilno je, po oceni suda, tuženi organ osporenim rešenjem, bez povrede pravila postupka od uticaja na rešenje ove upravne stvari, odbio žalbu tužioca kao neosnovanu, pravilno nalazeći da je prvostepeni organ odlučne činjenice utvrdio potpuno i nesumnjivo i na utvrđeno činjenično stanje pravilno primenio propise na koje se pozvao. Ovo stoga što je u zakonito sprovedenom postupku utvrđeno da, povodom predmetnog javnog okupljanja (šetnje), postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, što je jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja. Za svoju odluku tuženi organ je dao dovoljne i na zakonu zasnovane razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud", navodi se u odluci.

Upravni sud je obrazložio da odlaganje Parade ponosa nije protivno javnom interesu, niti se odlaganjem nanosi šteta protivnoj stranci ili zainteresovanom licu.

"U odgovoru na tužbu tuženi organ je ostao pri razloziima datim u osporenom rešenju i dodao da za utvrđivanje opasnosti od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu nije od značaja tačna trasa, u smisu navođenja svake pojedinačne ulice, imajući u vidu da se mesto početka šetnje - Trg Nikole Pašića, ispred Doma Narodne skupštine, nalazi u neposrednoj blizini ulica Kralja Milana i Terazije koje predstavljaju deo trase učesnika druge šetnje prijavljene za taj dan"

Na navode da je prvostepeni organ izvršio "neposrednu diskriminaciju prema pripadnicima LGBT+ populacije", Upravni sud smatra da njihova sloboda nije uskraćena jer šetnja nije zabranjena, već "nije dozvoljena ona prijavljena od strane tužioca za dan 17.09.2022. godine"

Miletić: Odluka razočaravajuća, šetnje će biti

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Koordinator Evroprajda Goran Miletić u izjavi za Euronews Srbija odluku Upravnog suda nazvao je "razočaravajućom jer se ne oslanja na praksu Evropskog suda za ljudska prava".

"Međutim, juče smo podneli predstavku Ustavnom sudu Srbije i očekujemo da se i on izjasni. Mi svakako nastavljamo sve pripreme za današnji koncert i šetnju koja će zbog poslednjeg razvoja događaja i zabrane imati protestni karakter", rekao je Miletić.

Podsetimo, organizatori Evroprajda su najavili za danas izmenjenu rutu šetnje, te će tako okupljanje biti isped Ustavnog suda odakle će krenuti oko 17.30 sati i šetati se Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom, a Ulicom Ilije Garašanina će doći do Stadiona Tašmajdan gde je zakazak koncert posle 18 sati.

Šetnja će krenuti simbolično isped Ustavnog suda, jer je Ustavni sud četiri puta do sada proglasio neustavniom odluku o zabrani ranijih šetnji. Organizatori su juče predali Vladi Srbije peticiju sa 27.000 potpisa kojom traže da se omogući održavanje Evroprajda kako je planirano. Takođe, uputili su i MUP-u zahtev da im se odobri protestna šetnja. Inače, prethodno je iz policije 13. septembra stigla zabrana za šetnju u okviru Evroprajda, ali i porodičnu šetnju koju su najavili antiglobalisti.

Organizatori manifestacije Evroprajd kažu da su skraćivanjem i promenom rute izašli u susret predstavnicima vlasti i policiji koji su zabrinuti zbog bezbednosti šetača. Opširnije u posebnom tekstu.

Poruke iz Evrope: Neodržavanje šetnje u okviru Europrajda ugrožava integracije Srbije

Euronews TV

Evroposlanica zelenih Teri Reintke rekla je povodom zabrane najavljene šetnje u okviru Evroprajda u Beogradu da Evropski Parlament stoji uz LGBT zajednicu u Srbiji i Evropi. Za to je dobila ogroman aplauz u Evropskom parlamentu. To možda najbolje pokazuje stav velikog dela Evropske unije o eventualnom neodržavanju parade ponosa na beogradskim ulicama, jer slobodno okupljanje građana nije samo univerzalno ljudsko pravo, već i obaveza države da to i omogući.

"Srbija u okviru Poglavlja 23 koje je jedno od najvažnijih poglavlja, budući da se odnosi na pravosuđe i osnovna prava se između ostalog obavezala da ponudi jednaku zaštitu manjinskim zajednicama u zemlji kao što to rade države EU", kaže Jovana Spremo, koordinatorka radne grupe za poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU.

Tu spada i LGBTQ+ zajednica.

"Ova sama zabrana ne doprinosi samim indikatorima koje je vlada postavila da će da meri kako se unapređuje položaj LGBT zajednice u Srbiji, a to je zapravo sam broj dozvoljenih, odnosno zabranjenih okupljanja", navela je Spremo za Euronews Srbija.

Praktične posledice neodržavanja planirane šetnje, mogle bi se videti uskoro.

"To u praksi znači da je malo verovatno da ćemo mi u decembru otvoriti novi klaster, odnosno nova pregovaračka poglavlja, jer je za dalji napredak na putu ka EU neophodan vidljiv napredak u oblasti poglavlja 23, a mi ne da nemamo napredak, nego, kao što vidimo, imamo nazadovanje upravo u tom poglavlju koje je ključno za dalji napredak", kaže Sofija Popović iz Europen Western Balkans.

Iako je članstvo u EU zvanično opredeljenje Srbije, jasna reakcija nadležnih institucija u vezi sa obavezama iz Poglavlja 23 je izostala.

"Mi nismo videli reakciju nadležnog Ministarstva pravde ni Ministarstva evropskih integracija u vidu nekog upozorenja vlastima da se time krše neke obaveze na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Tako da u ovom slučaju, kao i u nekim ostalim, vidimo jedan nemar države za ono što su naše obaveze na putu ka EU", rekla je Popović.

Euronews Srbija je o Europrajdu i obavezama iz Poglavlja 23 pitao i izvestioca EP-a za Srbiju Vladimira Bilčika.

"Više evroposlanika planira da bude u Beogradu u subotu. To je veliki događaj, već je počeo. To je nedelja događaja. Reč je velikoj proslavi različitosti, evropskih vrednosti. To je prva velika prilika za jugoistočnu Evropu da pokaže solidarnost. Ovo je važna prilika i nadam se da će biti iskorišćena", rekao je Vladimir Bilčić izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

U brojnim reakcijama iz Evrope poslednjih dana poruka je jasna, održavanje šetnje po prvobitnom planu pozitivno bi uticalo na približavanje Evropskoj uniji. Njeno neodržavanje učinilo bi suprotno.

Elek: Policija ima kapacitete da obezbedi skup

Euronews Srbija

"Ne znam na koji način će to proceduralno biti sprovedeno, ali zbog ogromne pažnje koja je usmerena na to i političkog kapitala koji je vlast uložila u manifestaciju, siguran sam da će se sutra Prajd održati", rekao je on za Euronews Srbija.

Smatra da je zabrana šetnje trebala da bude poslednja opcija MUP-a jer smatra da policija ima kapacitete da obezbedi dva skupa (Prajd i porodičnu šetnju) čak i kada se održavaju u isto vreme.

Upitan da li je onda odluka o zabrani šetnje bila iz političkih, a ne bezbednosnih razloga Elek kaže da je to teško reći ali da u odluci ima političkih momenata.

"Trenutno nemamo direktora policije, ministar je u tehničkom mandatu, te je MUP potvrdio ono što je predsednik već najavio. Definitivno odluka ima političkih momenata, ali ne bih da umanjujem značaj bezbednosti", poručio je on.

Govoreći o bezbednosti učesnika Evroprajda i što su u Beograd došle brojne diplomate, Elek je naveo da nema bojazuni za njihovu bezbednost.

Smatra i da upozorenje Tužilaštva na moguće sankcije ukoliko neko prekrši zabranu predstavlja neku vrstu zastrašivanja.

"To zastrašuje ljude, odvraća ih od učešća i to bi trebalo da se izbegava. Ono što nedostaje u javnom prostoru je da se ljudi pozivaju na toleranciju, da se šalju poruke tolerancije, da država stoji iza skupa i da će ga obezbediti", naveo je on.

Komentari (1)

LGBT agresivnost

17.09.2022 11:49

Da li za LGBT važe isti zakoni kao i za ostale?

Srbija