Društvo

Naučnik svetskog glasa neće više predavati na PMF-u u Kragujevcu jer nije zadovoljan novim ugovorom

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

23/09/2022

-

20:49

Naučnik svetskog glasa neće više predavati na PMF-u u Kragujevcu jer nije zadovoljan novim ugovorom
Ivan Gutman - Copyright Prinstscreen YouTube/Sombor je otvoren, Brainz TV, Wikipedia/Predrag Mihajlović Cile

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najuticajnijih naučnika u svetu po Stanfordovoj listi prof. Ivan Gutman, neće više predavati na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, jer je nezadovoljan novim ugovorom koji mu je ponudio fakultet. Tvrdi da je u novom ugovoru naknada koju je primao prethodnih 10 godina, kao profesor emeritus, umanjena za 70 odsto. Sa fakulteta poručuju sa je njihova ponuda u skladu sa zakonom i propisima univerziteta.

Na prošlogodišnjoj Stanfordovoj listi od osam miliona istraživača, koliko se procenjuje da ima u svetu, prof. Gutman je na osnovu ostvarenih rezultata u karijeri pozicioniran na 3.303 mestu, dok je po citiranosti na 1.243 mestu. To je najbolje pozicionirani naučnik iz Srbije na globalnim listama. 

Prof. Gutman kaže da mu se dešava ono što je u Srbiji česta pojava, da mu je "nakon čestitki i zahvalnica stigla šut- karta u septembru". Navodi da mu Ugovor o angažmanu kao profesora emeritusa na Univerzitetu u Kragujevcu ističe 1. oktobra ove godine, a da je predlog novog ugovora za njega ponižavajući i uvredljiv jer je naknada koju je primao prethodnih deset godina umanjena za 70 odsto.

Redakciji Euronews Srbija dostavio je dopis koji je poslao prof. Mariji Stanić, dekanki PMF-a u Kragujevcu.

Prinstscreen YouTube/Brainz TV

Ivan Gutman

"Ja sam profesor emeritus na Prirodno-matematičkom fakultetu i Univerzitetu u Kragujevcu, što je doživotno zvanje (regulisano zakonom). To znači da ja ostajem doživotno vezan za PMF i UK, i to ne zavisi od toga ko su trenutno dekan ili rektor. Međutim, ako ne bude postojao ugovor o angažovanju, onda neću moći ništa raditi na PMF-u i UK-u. Vi ste mi 23. juna 2022. predložili potpisivanje novog ugovora. Prema tom predlogu, naknada koju sam primao tokom prethodnih deset godina, bila bi umanjena za 70 odsto (to jest iznosila bi 30 odsto ranije naknade). Takav predlog je ponižavajući i uvredljiv. Niko ko drži do sebe ovakav “nepristojni predlog” ne bi prihvatio. Još gore: Vi ste unapred znali da ja takav ugovor neću prihvatiti. Stiče se utisak da je bila namera da me se eliminiše sa PMF-a. Neću u to da poverujem. Ako se htelo (to jest, ako ste Vi hteli) da napustim PMF, onda se to moglo učiniti na delikatniji i humaniji način", navodi u dopisu dekanki Stanić.

Fakultet: Sve po Zakonu

Kontaktirali smo i Prirodno-matematički fakultet koji se oglasio saopštenjem. Navode da su zahvalni prof. Ivanu Gutmanu za sve što je uradio za razvoj nauke i obrazovanja na Fakultetu.

"Potpuno je netačno da je Prirodno-matematički fakultet dao otkaz ili otpustio profesora Gutmana. Profesoru je istekao desetogodišnji ugovor koji je, nakon odlaska u starosnu penziju, imao sa Fakultetom kao profesor emeritus. U duhu dobre saradnje, Fakultet je još u junu mesecu pripremio novi ugovor o angažovanju koji je Dekan Fakulteta potpisao", navode sa fakulteta.

Ističu da ponuđeni ugovor u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta u Кragujevcu, Pravilnikom o uslovima i postupku dodele zvanja i prava lica izabranog u zvanje profesor emeritus Univerziteta u Кragujevcu, Statutom Prirodno-matematičkog fakulteta i Pravilnikom o sprovođenju postupka podnošenja predloga za izbor u zvanje i angažovanju profesora emeritusa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Prinstscreen YouTube/Sombor je otvoren

Ivan Gutman

"Uprkos našoj zahvalnosti, poštovanju i bezrezervnoj podršci naučnom radu profesora Gutmana, Fakultet ne može da potpiše ugovor koji je u suprotnosti sa navedenim pravnim aktima. Verujemo da tabloidne vesti neće baciti senku na svetski ugled profesora Gutmana, kao i Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Кragujevcu. Profesoru Gutmanu želimo dobro zdravlje i nova naučna postignuća. Vrata Prirodno-matematičkog fakulteta su mu uvek otvorena, a u ugovoru koji je u skladu sa navedenim pravnim aktima nedostaje samo njegov potpis", ističu oni.

Ko je prof. Ivan Gutman

Prof. Ivan Gutman je od 2012. godine u penziji, ali je nastavio i dalje da radi kao profesor emeritus na PMF-u u Kragujevcu. Ima dva doktorata iz matematike i hemije, i ceo radni vek posvetio je matematičkoj hemiji. Redovan je član Srpske akademije nauka i umetnost (SANU).

Kao profesor emeritus predavao je na doktorskim studijama na PMF-u i prenosio znanje mladima, ali što je još važnije kod njih razvija ljubav prema matematici i hemiji.

Zahvaljujući njegovim ličnim kontaktima puno predavača iz celog sveto dolazili su da održi predavanja studentima u Srbiji. Gutman je urednik naučnog časopisa "Meč" (MATCH) iz matematičke hemije koji izdaju PMF i Univerzitet u Kragujevcu koji ima najveći impakt faktor od svih časopisa koji se izdaju u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija