Društvo

Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/09/2022

-

18:19

Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici u Skupštini Grada Beograda usvojili su rebalans budžeta, javlja reporterka Euronews Srbija. "Za" je glasalo 57 odbornika, "protiv" 36, a niko nije bio uzdržan.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da se prethodna tri meseca veoma naporno radilo na budžetu, te da je rebalans urađen racionalno, uz smanjenje nepotrebnih troškova.

"Najpre, opštinama je obezbeđeno 1,8 milijardi dinara za lakše i efikasnije rukovođenje, kao i za vraćanje pojedinih dugova. Uradili smo rebalans ne tražeći novac od Republike, jer mislim da u Gradu ima dovoljno sredstava kako bismo Beograđanima obezbedili sve što im je neophodno. Takođe smo obezbedili oko milijardu dinara za asfaltiranje i presvlačenje ulica, zatim 300 miliona dinara Zelenilu za nastavak radova na šetalištu Lazaro Kardenas, 150 miliona dinara za Gradsku čistoću, kao i 300 miliona za javnu rasvetu, naročito u ruralnim delovima grada. Dve i po milijarde namenjene su za subvencije za privatne vrtiće, zatim milijardu i po dinara za eksproprijaciju za projekat metroa u Makiškom polju. Mislim da zimu dobro dočekujemo jer smo zatvorili razne troškove i sanirali sve problematične stavke u preduzećima", istakao je Šapić, saopštio je Beoinfo.

Najavio je da bi za oko mesec dana trebalo da vozni park GSP-a bude "bogatiji" za sto novih autobusa.

"Oko dve milijarde dinara omogućiće da se svoj deci do 18 godina obezbedi vaučer za nabavku sportske opreme, kao i svim zaposlenima u čitavom obrazovnom sektoru i svim članovima kolektiva, svih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Ovakvu stvar niko nikada nije uradio, a ja sam ovaj projekat realizovao dok sam bio predsednik opštine Novi Beograd za decu sa opštine", rekao je on. 

Kako je tekla rasprava?

Prethodno su tokom rasprave odbornici različito komentarisali predloženi rebalans budžeta, pa su tako predstavnici vlasti istakli da je rebalans racionalan, dok je opozicija iznela kritike na većinu stavki koje su predložene.

Raspravu su obeležila suprotstavljena mišljenja odbornika vlasti i opozicije. Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković pohvalio je predloženi rebalans u kojem je, kako kaže, najveća pažnja posvećana onome što je najvažnije, a to su deca Beograda i njihova budućnost.

S tim u vezi, pohvalio je predlog o podeli vaučera za decu do 18 godina, kao i za sve zaposlene u vrtićima i školama.

Šef odborničke grupe "Ujedinjeni" Mila Popović kritikovala je predlog rebalansa i istakla da je on "svedočanstvo neuspeha" jer, kako kaže, većina planiranih investicija nije ralizovana.

"Za osam godina niste kupili nijedan tramvaj, ni trolejbus", kazala je Popović.

Odgovarajući na te primedbe, Mirković je rekao da je vlast koju je vodio, kako je rekao, "šef" odbornice Popović, nabavljala tramvaje za 2,2 miliona evra, dok su ih u Debrecinu (Mađarska) plaćali 1,8 miliona evra.

Iz odborničke grupe BeDem upućene su kritike na račun osnivanja novih preduzeća u Beogradu, pa tako ovi odbornici smatraju da nije bilo nužno osnivati nova preduzeća, već da su postojeća mogla da dobiju odeljenja koja bi se bavila planiranim poslom.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Odbornik SNS Nebojša Bakarec pohvalio je gradonačelnika Aleksandra Šapića što dolazi na svaku sednicu Skupštine grada i odgovara na pitanja odbornika.

Šefica odborničke grupe Dveri Radmila Vasić iznela je kritike navodeći da je Urbanistički zavod Beograda veća "rak rana" Beograda od GSP-a, koji je pomenuo gradonačelnik.

Ona je tvrdi da je plan detaljne regulacije za Kosančićev venac usvojen bez bilo kakve procedure i mimo svih pravila.

Šef odborničke grupe Narodne stranke, Miloš Pavlović, rekao je da se iz rebalansa budžeta može videti da planirana sredstva neće biti iskorišćena za projekte koji su obećani građanima, a među kojima su, kako kaže, izgradnja pristupne saobraćajnice za železničku stanicu Prokop, rekonstrukcija ulice Dragoslava Srejovića od Bogoslovije do Mirijeva...

Šef odborničke grupe "Moramo" Dobrica Veselinović je kazao da se iz predloženog rebalansa budžeta vidi "nesposobnost gradske vlasti" jer je, kako smatra, evidentno da neće biti rešena pitanja poput izgradnje kanalizacije u nekim delovima grada i energetske efikasnosti. On je istakao da je jedno od ključnih pitanja koje treba rešavati pitanje "stambene krize u Beogradu".

Komentari (0)

Srbija