Društvo

Prvog dana konkursa 6.000 Novosađana se prijavilo za subvencije za novi bicikl

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/06/2021

-

12:49

Prvog dana konkursa 6.000 Novosađana se prijavilo za subvencije za novi bicikl
Prvog dana konkursa 6.000 Novosađana se prijavilo za subvencije za novi bicikl - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Već u prvom minutu nakon otvaranja konkursa, za dodelu subvencija za kupovinu novih bicikala pokušalo je da se prijavi šest hiljada Novosađana. Veliko interesovanje nakratko je blokiralo sistem, pa su sa sat vremena zakašnjenja dugo očekivane prijave za finansijsku podršku Grada počele da teku.

Kako su za Euronews Srbija naveli u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi, do jutros je za subvencionisanu nabavku novog bicikla prijavu popunilo oko 6.200 Novosađana.

"Mi smo očekivali da interesovanje bude nešto manje, jer su ljudi delovali skeptično prema samom konceptu podele subvencija. U skladu sa tim smo i testirali servis, očekujući manji broj prijava, međutim, interesovanje je ispalo mnogo veće i došlo je do zakrčenja. Naši programeri su na licu mesta otklanjali nedostatke i u roku od sat vremena uspeli da osposobe sistem", ističe za Euronews Srbija Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative.

Konkurs koji zajedno sprovode ta inicijativa i Gradska uprava za zaštitu životne sredine otvoren je juče u podne i trajaće do 5. jula u 12 časova. Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji građanima nudi finansijsku podršku od 10 hiljada dinara za kupovinu novog bicikla, a programom će biti obuhvaćeno oko 700 Novosađana.

Tu je inicijativu, uz poruku da se sa malo novca može učiniti mnogo za životnu sredinu, prošle godine najpre na državnom nivou pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa. Predlog su predali tadašnjem ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu i Vladi Srbije, navodeći da "u Novom Sadu, gradu sa više od 30.000 biciklista i približno 100 kilometara biciklističkih staza, bicikl deluje kao očigledan izbor".

Deset miliona dinara za bicikle

U februaru ove godine Grad Novi Sad opredelio je osam miliona dinara u budžetu za prvi pilot projekat takve vrste, a kako je nakon jučerašnjeg velikog interesovanja građana na društvenim mrežama najavio gradonačelnik Miloš Vučević, za bicikliste će biti izdvojeno i dodatnih deset miliona dinara u narednim nedeljama.

"U samo jednoj minuti danas se čak 6.000 Novosađana prijavilo za subvenciju za kupovinu bicikla, zato ćemo izdvojiti još 10 miliona dinara za novi konkurs u narednim nedeljama. Svi koji žele bicikl - dobiće ga. Ovi podaci su dokaz da je Novi Sad grad zdrave budućnosti na dva točka, kao i da smo doneli sjajnu odluku da deo novca iz budžeta usmerimo za ovakve potrebe sugrađana", napisao je Vučević, uz ocenu da Novi Sad ima potencijal da bude zeleni grad, održiv, bez buke motora i zagađenja izduvnim gasovima.

Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative zadovoljan je odzivom građana i ocenjuje da da to "pre svega znači da su biciklisti postali deo saobraćajnog trenda u Srbiji, a da su pitanja zaštite životne sredine konačno stigla na vrh agende".

Uslovi konkursa

Da bi dobili subvenciju u iznosu od 10 hiljada dinara, građani moraju imati prebivalište na teritoriji Novog sada. Samo jedan član porodičnog domaćinstva može dobiti finansijsku podršku za kupovinu bicikla, a građanin mora prložiti dokaz da je kupljen bicikl nov i to sa datumom nakon objavljivanja konačne rang liste.

Kako su ranije pojasnili u Gradskoj upravi, bicikl mora biti kupljen na teritoriji Srbije, a građani će se rangirati po vremenu pristizanja prijave.

Komentari (0)

Srbija