Društvo

Zaposleni u Ziđin Kuperu u Boru odustali od najavljenih protesta

Komentari

Autor: Fonet

26/06/2021

-

14:01

Zaposleni u Ziđin Kuperu u Boru odustali od najavljenih protesta
Zaposleni u Ziđin Kuperu u Boru odustali od najavljenih protesta - Copyright E-stock/Andrei Rublev

veličina teksta

Aa Aa

U Ministarstvu rudarstva i energetike postignut je sporazum sa poslovodstvom kompanije Ziđin Kuper Bor povodom neslaganja sa sindikatima te kompanije o zaključivanju novog kolektivnog ugovora, a šest reprezentativnih sindikata, zadovoljni tim sporazumom, odustali su od protesta čiji je početak bio najavljen za ponedeljak.

Kako prenosi UGS Nezavisnost, na sastanku u petak poslodavac se obavezao da stavi van snage pravilnik o radu od 23. juna i donese novi koji će biti identičan tekstu starog kolektivnog ugovora iz 2018. koji je važio do 21. juna.

Novi pravilnik će važiti do zaključenja novog kolektivnog ugovora.

Pregovori poslovodstva i sindikata o novom kolektivnom ugovoru u borskoj kompaniji nastaviće se u ponedeljak, 28. juna, saopštili su sindikati.

Sindikati su izrazili zahvalili zahvalnost Ministarstvu rudarstva i energetike, posebno potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović na uloženim naporima da se spor u borskoj kompaniji prevaziđe.

Sindikati u saopštenju navode da "u znak dobre volje trenutno obustavljaju aktivnosti na zakazanim protestima za 28. jun 2021. godine, dok traju pregovori o zaključenju novog kolektivnog ugovora".

Zastoj u pregovorima nastao je početkom sedmice nakon što je menadžment kompanije Ziđin Kuper Srbija predložio novi kolektivni ugovor, koji su sindikati ocenili kao nepovoljan po radnike.

Sindikati su tada upozorili da se tim predlogom ugovora predviđa smanjenje iznosa za topli obrok, smenski rad, regres, minuli rad, kao i iznosi za solidarnu pomoć kod smrtnog slučaja člana porodice, za rođenje deteta, te da se uskraćuju uslovi rada sindikalnih organizacija u kompaniji.

Komentari (0)

Srbija