Društvo

Ðerlek: Slab odziv u kovid ambulante, mladi zbog lakše kliničke slike izbegavaju da se jave lekaru

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

14:05

Ðerlek: Slab odziv u kovid ambulante, mladi zbog lakše kliničke slike izbegavaju da se jave lekaru
Mirsad Đerlek - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Sve kovid ambulante u domovima zdravlja u Beogradu i dalje rade, ali je slab odziv pacijenata, jer veliki broj mladih zbog lakše kliničke slike izbegava da se javi lekaru, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

On je dodao da je virus prisutan zbog promenljive prirode i nedovoljnog broja vakcinisanih. Ðerlek kaže za Tanjug da je veliki broj ljudi zaboravio da je virus korona i dalje prisutan i da zbog toga ima i do 2.500 zaraženih na dnevnom nivou.

"Moramo biti još ozbiljniji kako bismo izdržali sve ovo. Naše kovid ambulante su otvorene i čekaju pacijente, ali veliki broj njih ne dolazi na pregled. Znamo da se u populaciji građana nalazi mnogo veći broj obolelih od onog koji se registruje", kaže Ðerlek.

Ðerlek navodi da trenutno ima oko 430 hospitalizovanih pacijenata i dodaje da su to uglavnom stariji od 70 godina, sa pridruženim bolestima, ukazujući da bi trebalo insistirati na većem obuhvatu vakcinacije četvrtom dozom.

"Koronavirus je definitivno ostao da živi sa nama i ko zna koliko će ostati i u kojem obliku. Dva najosnovnija razloga što je virus tu je nedovoljan broj vakcinisanih građana i evolucija virusa koji konstantno menja svoje stanje", navodi Ðerlek.

Dodaje da je vakcina izgubila efekat koji je imala na početku pandemije, ali kaže da je i trenutna efikasnost od oko 70 odsto dovoljna da zaštiti starije pacijente da ne završe na respiratoru i ne izgube život.

"Moraćemo da nastavimo kampanju o vakcinaciji i molimo građane da prime četvrtu buster dozu", naveo je Ðerlek.

Na pitanje šta možemo da očekuje od korone u narednom periodu, da li će virus jačati ili slabiti, Ðerlek kaže da se ne mogu davati precizne procene zbog nepredvidljive prirode virusa, ali da treba zadržati oprez.

On je naveo da je do sada u Srbiji otkriveno 26 subvarijanti i podvarijanti BA.5 omikron varijante i dodao da treba biti spreman na mogućnost da se pojavi neki novi soj.

"Moramo nastaviti da se borimo sa koronom, moramo biti svešni da ne možemo pobediti korona virus, možemo samo zaustaviti širenje zaraze, a primanje većeg broja četvrtih doza će uticati na to", kazao je Ðerlek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija