Društvo

Protest u Vršcu nakon ubistva deteta, prvi rezultati nadzora pokazali da je bilo propusta u radu Centra za socijalni rad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

14:52

Protest u Vršcu nakon ubistva deteta, prvi rezultati nadzora pokazali da je bilo propusta u radu Centra za socijalni rad
Protest u Vršcu nakon ubistva deteta, prvi rezultati nadzora pokazali da je bilo propusta u radu Centra za socijalni rad - Copyright RTS

veličina teksta

Aa Aa

Preliminarni rezultati nadzora nad Centrom za socijalni rad u Vršcu, nakon tragedije u kojoj je Marko B. ubio svoju dvogodišnju ćerku a zatim se obesio, pokazuju da je bilo propusta u radu te ustanove, nezvanično saznaje Euronews Srbija.

Preliminarni rezultati nadzora Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, prema našim saznanjima, pokazali su da je bilo propusta u radu, pre svega Koordinacionog tela za nasilje. Propusti su uočeni u procedurama koje se odnose na maloletno dete.

Nadzorom je, naime, utvrđeno da par nije bio u postupku razvoda braka i da su oboje roditelja imali roditeljsko pravo. Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polovau u ponedeljak ujutro imati pres konferenciju o tom slučaju.

RTS

 

Ispred Centra za socijalni rad u Vršcu danas je organizovan protest, zbog tragične smrti dvogodišnje devojčice. Protestu su prisustvovale majka i baka ubijene devojčice. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo :"Petra je bila nečije dete", "Tažimo imena saučesnika u zločinu" i "Krv je na vašim rukama", "Žena ženi solidarna"

Marko B. je 4. oktobra udavio svoje dete, dvogodišnju devojčicu, a zatim izvršio samoubistvo. Njemu je još u aprilu ove godine, zbog nasilja u porodici, izrečena mera zabrane prilaska supruzi i morao je da se iseli iz stana. Pre desetak dana stigla je prvostepena presuda u kojoj je nasilnik uslovno osuđen na kaznu zatvora zbog nasilja u porodici i kome je određena mera psihijatrijskog lečenja.

RTS

 

U Osnovnom sudu u tom gradu rekli su za Euronews Srbija da nije vođen postupak za razvod braka, niti postupak za dodelu starateljstva, kao i da niko tokom krivičnog postupka vođenog za nasilje u porodici nije ukazao da postoji opasnost za dete. Na pitanje čiji je to posao bio, odgovaraju: 

"Tokom postupka nijednog trenutka nije postavljeno pitanje detetove bezbednosti prilikom boravka sa ocem. Niko nam na to nije ukazao. Inicijativu za to nam podnose - policija, Centar za socijalni rad, tužilaštvo i stranke lično. Onda mi odlučujemo da li je osnovano ili ne.  Mi takve zahteve nismo imali".

Više javno tužilaštvo formiralo predmet

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu formiralo je predmet na osnovu medijskih izveštaja o ubistvu i samoubistvu u Vršcu, radi utvrđivanja da li je bilo eventualnih propusta u radu Gradskog centra za socijalni rad u tom gradu, koji su prethodili nedavnoj tragediji.

"Tužilaštvo je dalo nalog Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost poslova da prikupi i dostavi mu informacije i obavešrenja o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu, u cilju provere ima li elemenata izvršenja krivičnog dela nesavestan rad u službi ili drugog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti", navodi se u saopštenju VTJ.

Takođe je od Osnovnog suda u Vršcu zatražen kompletan spis predmeta protiv Marka B, koji se vodio zbog krivičnog dela nasilje u porodici. Nakon prijema izvrštaja i drugih informacija, tužilaštvo će odlučiti o daljem postupanju.

Oglasio se Centar za socijalni rad 

Centar za socijalni rad Vršca saopštio je da nije radio postupak poveravanja starateljstva maloletnog deteta, niti predlagao model viđenja deteta sa ocem, jer postupak za razvod braka od strane supružnika do tragičnog događaja nije ni pokrenut pred nadležnim sudom.

"Samim tim nije bilo ni moguće dodeliti starateljstvo nad detetom, niti dati bilo kakvo mišljenje o modelu viđanja, saopštio je danas taj Centar povodom ubistva maloletne P.B. koju je u Vršcu 4. oktobra ubio otac a zatim izvršio samoubistvo", navodi se u saopštenju.

U saopštenju izdatom, kako se navodi u vezi netačnih i neproverenih informacija koje se objavljuju u medijima, ističe se da su medijske informacije da je otac preuzeo maloletno dete na osnovu dozvole Centra za socijalni rad Grada Vršca, neposredno pre ubistva, apsolutno netačne.

RTS

 

"Otac M.B nije se ni pojavljivao u našoj ustanovi od dana prijave za nasilje u porodici 30.aprila ove godine, zbog koje su mu najpre od strane policije, a potom i Osnovnog suda u Vršcu izrečene hitne mere zabrane prilaska i iseljenja iz porodične kuće, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ovim merama zaustavljeno nasilje prema supruzi S.B.

Iz Centra ističu i da u vezi pomenutog događaja Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova sprovodi inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad Vršca, a kada nadzor bude gotov Pokrajinski sekretarijat će obavestiti javnost o njegovom ishodu.

 

Slučaj koji je otvorio brojna pitanja

Slučaj koji je potresao Srbiju nametnuo je ključna pitanja: Kako je došlo do toga da Marko B. ostane sam sa detetom niko nema objašnjenje, da li je moguće da Centar za socijalni rad nije obavešten da je nasilniku u prvostepenoj presudi naložena i obavezna mera psihijatrijskog lečenja, zašto je dete izostavljeno i nije se pokrenulo pitanje njegove bezbednosti...

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra rekla je ranije za Euronews Srbija da su poraženi činjenicom da se ovo desilo, nakon svih priča koliko mora da se vodi računa o bezbednosti dece kada se viđaju sa roditeljem koji je nasilnik.

Facebook.com

 

"Ne možemo da verujemo da je došlo do ovakvog propusta, da je dete pušteno samo da bude sa ocem za koga imamo saznanja da je osuđen za nasilje u porodici i kome je određena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja. Ne znam kako se procenjuje da je ovo dete bilo bezbedno sa ocem kada imate sve te informacije", pita Macanović.

Nasilniku jeste izrečena mera zabrane prilaska supruzi, ali je celom postupku izostavljeno dete. Macanović upozorava da su to najčešći propusti u radu institucija, da se ne uzima u obzir činjenica da su deca žrtve nasilja samim tim što prisustvuju scenama porodičnog nasilja iako možda nisu direktno izložena nasilju. 

 

Komentari (0)

Srbija