Društvo

Stalna koordinatorka UN u Srbiji: Svi se moramo potruditi da koristimo manje energije

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

12:35

Stalna koordinatorka UN u Srbiji: Svi se moramo potruditi da koristimo manje energije
Fransoaz Žakob - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob, rekla je danas da je potrebno da vlada i gradovi omoguće više različitih šema, kako bi se ljudima pomoglo da poboljšaju energetsku efikasnost u svojim kućama.

Žakob je gostujući na RTS-u, povodom 77 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija, istakla da će tokom ove zime svako od nas morati da se potrudi da koristi manje energije.

"Ljudi će morati da promene prozore, sisteme grejanja, a oni to ne mogu da urade bez pomoći. Važno je stvoriti mehanizam koji će ubrzati tu promenu", rekla je ona i dodala da se tako nešto već radi u Beogradu.

Kaže da je Vlada Srbije ograničila neke cene hrane, ali da je to kratkoročni mehanizam.

"Mi savetujemo kako da se ide na socijalnu zaštitu, da se na primer najsiromašnijim porodicama uruči konkretna pomoć u gotovini, ali tražimo načine i kako da bacamo manje hrane, kako da raspodelimo na bolji način", rekla je Žakob.

Govoreći o klimatskim promenama, Žakob je najavila da će na konferenciji u Egiptu u novembru fokus biti na primeni mera za smanjenje emisije ugljen-dioksida, za šta su se sve zemlje opredelile.

Navodi da će srpsku delegaciju u Egiptu najverovatnije predvoditi predsednik Aleksandar Vučić, a da će nacionalni plan Srbije za smenjenje emisije ugljen-dioksida biti predstavlhen na konferenciji na Kopaoniku.

"Pokušaćemo da vidimo šta Srbija može da uradi, na koji način može da ubrza borbu protiv klimatskih promena“, rekla je Žakob.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji zaključuje da moramo imati na umu da je aktuelna energetska kriza samo prvi znak onoga što nam se sprema, ako ne budemo delovali odmah na dugoročnoj promeni našeg energetskog sistema, potrošačkih i proizvodnih navika, načina života, prevoza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija