Društvo

SAZNAJEMO Kako je došlo do greške u Narodnom frontu i kako je otkrivena: Bugarska vakcina i lanac propusta u porodilištu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2022

-

14:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U  GAK "Narodni front" došlo do ozbiljnog propusta zbog kojeg je 600 novorođenih beba umesto obavezne BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor. Ministarka zdravlja Danica Grujičić je objasnila da je do toga došlo zbog toga što se bugarska vakcina koja se koristi u porodilištu drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korišćena. S druge strane, Euronews Srbija saznaje u Narodnom frontu da je propust otkrila starija medicinska sestra.

Ona je kazala da je u pitanju bugarska vakcina, koja ima dozvolu za primenu u Srbiji, a koristi se od 1991. godine svuda u svetu.

"Torlak je proverio kvalitet te vakcine, i tu nije bilo nikakvih problema, i na vreme je poslao svim ustanovama u Srbiji kako se ona koristi", navela je Grujičić.

Zabuna je nastala jer se Torlakova vakcina BSŽ takva da se u jednoj kutiji pakuju rastvori i aktivna supstanca, dok ova vakcina nije takva.

"Kada je u pitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, a u drugoj aktivna supstanca. Došlo je do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama", rekla je ona.

Kako je otkriven propust

Kako Euronews Srbija saznaje od izvora u Narodnom frontu grešku je napravila mlada sestra koja je inače visoko obrazovana u svojoj profesiji, a koja je bila zadužena da daje vakcine bebama tokom septembra meseca.

"Do sada smo davali Torlakovu vakcinu gde je uz aktivnu supstancu išao i rastvarač (fiziološki rastvor). Sada je stigla vakcina iz uvoza od drugog proizvođača i sestra je mislila za rastvor da je kompletna vakcina. Kada se sa odmora vratila starija, iskusna medicinska sestra videla je da je napravljen propust. Obaveštena je uprava koja je odmah reagovala", priča izvor iz Fronta.

Dodaje da je najvažnije da deca nijednog momenta nisu bila ugrožena, ali da samo nisu zaštićena. Pojašnjava da se i bebama koje su na antibiotskoj ili nekoj drugoj terapiji, svakako odlaže vakcinacija.

Protiv medicinske sestre pokrenut je disciplinski postupak, a izvor kaže da je najvažnije da propust nije zataškan i da "ništa nije gurano pod tepih".

Kad je otkrivena zabuna, pozvana inspekcija

"Kada je greška uviđena, odmah je pozvana inspekcija i napravljen je spisak sve rođene dece u tom periodu u GAK, napravljen je spisak roditelja", navela je Grujičić.

Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut  na sebe je preuzeo da obavesti roditelje u unutrašnjosti, kao i Domove zdravlje i već će u narednim mesecima ta deca dobiti vakcinu.

Kako je navela, od 16. septembra do 19. oktobra ove godine u GAK "Narodni front" nije primilo BSŽ vakcinu.

"Primili su samo rastvor, kojim se rastvara aktivna supstanca, odnosno primili su samo fiziološki rastvor. U tom fiziološkom rastrvoru nije bilo aktivne supstance, niti bilo kakvih drugih dodatnih materija koje bi eventualno mogle da budu razlog pojave alergija i slično", pojasnila je ona.
Tvrdi da su deca bezbedna

Prema njenim rečima, deca su potpuno bezbedna. "Znate da se BSŽ do 12. meseca života, tako da nismo zakasnili sa vakcinacijom. Želim da istaknem da su kolege, kada su shvatile da se desio propust, na nivou ljudske greške i jedne osobe, preduzele sve mere i da se pozove inspekcija koja je utvrdila da su sve državne institucije uradile onako kako treba", rekla je ona.

Ističući da je po struci neurohirurg, Grujičić je kazala da svi njeni mali pacijenti koji su operisani od bilo kakvog procesa u glavni ne smeju da prime nijednu živu vakcinu do daljeg.

"Molim vas, nema potrebe da se stvara bilo kakva panika. Profesor Miković je dostojanstveno ponudio ostavku i o tome u ovom trenutku nećemo diskutovati jer ne želim da počnem svoj mandat ni sa kakvim smenama. Propust je napravljen, javnost je obaveštena. Sve informacije rodteilji mogu da vide na sajtu GAK "Narodni front". Bez panike, ništa loše deca nisu dobila već samo fiziološki rastvor. Dobiće pravu vakcinu, sve je organizovano, a ja se nadam da ću do kraja sledeće nedelje imati informaciju dokle se stiglo sa tim", istakla je ona.

Kako se navodi u obaveštenju na sajtu GAK Narodni front, u pitanju su novorođena deca otpuštena sa klinike u periodu od 16. septembra do 19. oktobra 2022. godine.

gakfront.org

 

 

"BSŽ vakcinacija, koja je obavezna u prvoj godini života deteta, biće sprovedena u GAK „Narodni

front“ prema rasporedu (datum i vreme), koji će roditelji dobiti iz kolcentra Klinike u narednim
danima", navode u obaveštenju za roditelje.

 

Komentari (2)

Očerupana kokoška

27.10.2022 20:09

A šta je bilo sa ampulama gde je nerazblažena vakcina. Ko je to dobio?! I šta su posledice?

aleksandar

28.10.2022 13:33

Blgarskata vakcina za srpski dečinja ? A gde su naše vakcine ?

Srbija