Društvo

Problem "nevidljivih porodica": Snimak prebijanja deteta ogolio sistemsku manu, javnost u šoku zbog brutalnosti majke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2022

-

21:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Objavljivanje snimka na kojem se vidi kako majka brutalno tuče devojčicu uznemirilo je javnost u Srbiji ali je i alarmiralo institucije koje su reagovale. Deca su izmeštena iz porodice, a majka je nakon potrage privedena i određeno joj je zadržavanje do 48 časova. Ovaj slučaj je otvorio brojna pitanja, a stručnjaci smatraju da je nedopustivo to što se fizičko kažnjavanje smatra vaspitnom metodom i poručuju da je potrebno brže procesuirati i prijavljivati nasilje. Ukazuju i da postoje porodice koje sistem ne prepoznaje.

Majka drži dveojčicu za obe ruke i mučki je udara po glavi dok ona plače - to je sadržaj snimka koji traje skoro minut i koji je osvanuo na društvenim mrežama. U prvom trenutku nije bilo poznato gde i kada je nastao, ali je ubrzo saopšteno da je reč o porodici iz jednog naselja u opštini Grocka.

Centar za socijalni rad je u pratnji policije sinoć došao u kuću pomenute porodice. Osim devojčice nad kojim je izvršeno nasilje koje je prikazano na snimku, zatečeno je još jedno dete.

"U skladu sa procenom i zakonskim ovlašćenjima organa starateljstva maloletna deca su izdvojena iz porodice i nakon zdravstvenog pregleda zbrinuta su u ustanovu socijalne zaštite", rečeno je za Euronews Srbija u Centru za socijalni rad.

Policija je neko vrerme tragala za majkom koja nije zatečena u kući, ali je ona ubrzo privedena i određeno joj je zadržavanje. Mediji pišu da se ona pojavila ispred porodične kuće. Prethodno je otac dece dao izjavu u kojoj je tvrdio da on nije bio u kući u trenutku kada je nasilje izvršeno i da on nije znao za to.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra rekla je za Euronews Srbija da je tužno što je sve počelo od snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, ali je sa druge strane, navela da je dobra brza reakcija institucija.

Instagram/192.rs

 

"Sad svi znaju o kojoj se porodici radi i koja su to deca. To nekako zauvek ostaje kad su deca u pitanju na interentu. I nekad u budućnosti će moći da se prepozna da je upravo to dete bilo žrtva zlostavljanja. To je ono što je loše. Ali je dobra brza reakcija institucija. I moguća je jer imamo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i grupe za koordinaciju i saradnju u svakoj opštini", rekla je ona.

"Postoje porodice koje sistem ne prepoznaje"

Nije poznato kako je snimak osvanuo na mrežama, a zabrinjavajuće je što u ovom slučaju nije bilo prijave nasilja, već je neko snimao sve telefonom. Iako nema zvanične potvrde, određeni mediji su objavili da je reč o majci koja zajedno sa decom zarađuje prosjačenjem, što sugeriše da je reč o deci koja su na neki način van sistema.

Macanović navodi da nasilje uglavnom prijavljuje jedan od roditelja kada vidi da je dete ugroženo, ili škole i vrtići. Međutim, rekla je da postoje porodice koje sistem ne prepoznaje, osim u smislu izmeštanja iz primarne porodice. Kako je navela, potrebno je da se primarna porodica podržava, i da se radi sa roditeljima na tome kako da unaprede kapacitete i kako da prevaziđu materijalne teškoće. Kaže da postoji nepravda i da je ugrožen status dece koja ne idu školu, time da ne mogu da ostvare pravo na dečji dodatak i druge pogodnosti.

"To što roditelj ne šalje dete u školu, nije detetova greška. Dete treba da ima uslove da može da odrasta a da ne živi na najnižem nivou siromaštva", rekla je ona.

profimedia

 

Ono što je šokiralo sve koji su pogledali snimak nasilja koji je objavljen jeste brutalnost majke. Ona je dete mnogo puta udarila po glavi dok je ono plakalo.

"Ovo ti je za Zorana. Zbog tebe je naš mali Zoran u zatvoru. Najlepši na svetu. To ti je za Zorana", viknula je žena i onda bacila dete od sebe  na pod.

Tu se scene nasilja ne završavaju, a žena je pretila detetu da će i dalje da ga bije: "Dva sata ima da te bijem.... za Zorana. Da te pitam zašto ga diraš? Ustani, nisam završila".

Na snimku se vidi da devojčica pokušava da pobegne, ali žena ide za njom i nastavlja: "Dođi ovamo. Nemoj da te jurim Milice. Ako ti dođem, gotova si".

Govoreći o brutalnom nasilju koje je viđeno na snimku, Vanja Macanović je rekla da živimo u društvu u kojem se kažnjavanje dece smatra vaspitnom metodom i to se nažalost odobrava.

"To je nešto na čemu genracije novih roditelja odrastaju, pravdajući se da to tako treba ili da je to deo vaspitanja dece. Ali ono što je najbitnije pitanje ovde jeste - u kom momentu se roditelj zaustavi? Ako ne usvojimo to da mora da postoji potpuna i apsolutna zabrana svakog fizičkog kažnjavanja dece u vaspitne svrhe, onda imate ovakve slučajeve gde nema zaustavljanja roditelja kada radi nešto ovako", rekla je Macanović.

Kazna za nasilje nad detetom do 10 godina

Majka za kojom je policija tragala je privedena, i njoj je određeno zadržavanje. Nakon što su deca izmeštena iz porodice i smeštena u ustanovu socijalne zaštite, iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva je saopšteno da  su odmah nakon saznanja o video-snimku sazvali vanredni sastanak Grupe za koordinaciju i saradnju za Opstinu Grocka i da su u saradnji sa Centrom za socijalni rad i policijskom stanicom Grocka odmah preduzeli sve mere u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za taj događaj i zaštite maloletnog lica. 

Vanja Macanović dodaje da će ceo postupak sigurno dugo da traje. Navodi da je kazna za nasilje prema detetu, kada je u pitanju krivično delo nasilje u porodici, do deset godina. 

"I to jeste ozbiljna sankcija. Ono što mi ne vidimo kada gledate statistiku je da ima malo sluičajeva koji se procesuiraju kao nasilje prema deci", navela je ona.  

Komentari (0)

Srbija