Društvo

Upisna groznica na univerzitetima – interesovanja brucoša se nisu promenila, a šta je drugačije ove godine

Komentari

Autor: Euronews Srija

29/06/2021

-

21:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Upis na fakutete u Srbiji uveliko traje, a želje brucoša pri odabiru budućeg zanimanja nisu se značajno promenile ni ove godine - medicinske nauke, fakulteti koji pružaju znanje iz IT sektora, tehnički fakulteti i psihologija su i dalje najpopularniji među njima.

Međutim, ako se izuzme aktuelna situacija sa kornavirusom, ovogodišnji upis budućih studenata na Beogradskom univerzitetu ipak je drugačiji u poređenju sa proteklim godinama.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je u razgovoru za Euronews Srbija da se ove godine za studiranje na Beogradskom univerzitetu prijavilo više od 19.000 kandidata, a da je kapacitet ovog univerziteta oko 15.000 mesta. 

Popović objašnjava da broj prijavljenih kandidata nije još uvek precizan, jer je praksa pokazala da se određen broj budućih brucoša prijavi za po dva mesta na različitim fakultetima.

Kaže da su, kao i svake godine, natraženiji oni fakulteti koji se bave medicinskim naukama, kao i IT tehnologijama.

"Pored Medicinskog, najtraženiji je i Stomatološki fakutet, i tu imamo oko 3,5 kadidata na jedno mesto. Veliko interesvanje je za Fakultet organizacionih nauka, a po studijskim grupama najtraženija je psihologija na Filozofskom gde ide po 6,5 kandidata na jedno mesto", rekla je Popović.

Navodi da fakulteti zbog epidemije koronavirusa već godinu dana funkcionišu onlajn i na daljinu, pa objašnjava, da je reč o uigranom sistemu. 

"Što se prijemnih ispita tiče, distanca između kandidata svakako mora da postoji, pa nam to i nije bio problem što se organizacije tiče", rekla je Popović.

Prorektor za nastavu UB Petar Bulat rekao je za Euronews Srbija da je organizacija polaganja pirjemnih ispita ove godine slična prethodnoj i da su u problemu bili samo traženiji fakulteti, ali da su i oni uspeli da reše način polaganja.

"Zbog panedmije studenti nose maske, rastojanje držimo kako zbog korone, tako i zbog neakademskog ponašanja. U problemu su samo oni fakulteti koji imaju veliki  broj kandidata, ali i oni su uspeli da se orgnaizuju", kazao je.

Euronews Srbija

 

Kako je dodao, smatra da je interesovanje za medicinskim fakultetom dodatno prouzrokovano i zbog aktuelne epidemije koronavirusom.

"Zdravsteni radnici su bili na crnoj listi medija, ali nakon korone pokazalo se koliko su važni za zdravstveni sistem", dodao je.

Opalo interesovanje za studije novinarstva

Prvi put u istoriji fakulteta Političkih nauka (FPN) opalo je interesovanje za studiranje novinarstva. Prodekan za nastavu prof. Darko Nadić rekao je za Euronews Srbija da odstupanja nisu velika, da je reč o tri slobona mesta na ovoj studijskog grupi, ali da je slabo interesovanje za ovu profesiju svakako neočekivano i da ih je zateklo.

Euronews TV

"Iznenađeni smo, ali ako uzmemo u obzir u kakvom su stanju novinarstvo i društveno-političke teme kojima se bavimo, razumemo situaciju u kojoj se nalazimo, pa i interesovanje za ovu struku. Biti novinar u Srbiji danas je u svakom smislu jako rizično, zbog toga treba malo da razmislimo u kakvom se društvu nalazimo. Opalo je i interesovanje i za socijlani rad i politiku, koja je takođe stresan posao i do sada je uvek bilo interesovanja i za ovaj smer. Sa druge strane, za međunarodni i politikološki smer interesovanje je i dalje standardno. Oni su na neki način i stub našeg fakulteta", kazao je Nadić.

Kako je dodao, kada se uzme u obzir i situacija sa koronaviruosom koja je u proteklih godinu dana promenila način života pa i studiranja, budući brucoši su pod dodatnim stresom, jer nisu bili u situaciji da imaju bliži kontakt sa fakultetom pre samog prijemnog ispita, kao što je bio slučaj sa kandidatima prethodnih godina.

"Budući brucoši su bili pod neverovatnim pritiskom u proteklom periodu. Nije bilo ličnog kontakta i upoznavanja samog funkcinisanja fakulteta pre samog prijemnog. Oni nisu dolazili na konsultacije, nisu mogli da vide starije studente. Budući brucoši ranije dođu i osete atmosferu kod nas, ali sada je sve bilo onlajn. Tek je sam prijemni ispit bio prvi dodir sa fakultetom", kazao je Nedić.

Veliko interesovanje za FON

Fakultet organizacionih nauka imao je, na probnom prijemnom, priliku da se uveri u spremnost budućih studenata i da proceni težinu zadataka samih testova. 

Zbog velikog broja prijavljenih, a kako bi se poštovale sve preporučene epidemiološke mere, ove godine se prijemni ispit održava u dve hale Beogradskog sajma.

Euronews

"Ovo je rekordan broj prijavljenih kandidata za FON, 2.254 kandidata je apliciralo, što je nominalno realan pokazatelj da je FON jedan od najboljih fakulteta u Beogradu. Osim te kvantitativne vrednosti u broju prijavljenih istakao bih kvalitativnu vrednost, da u slučaju kada se ne bi radio prijemni ispit, da kandidat koji se prima, trebalo bi da bude sve četiri godine odličan u školi i da prosečna ocena bude veća od 4.81", naveo je dekan FON-a Milija Suknović. 

U Novom Sadu najveće interesovanje za Tehnički fakultet

Univerzitet u Novom Sadu u ovoj školskoj godini upisuje blizu 9.300 studenata, a od toga oko 5.500 njih biće finasirano iz budžeta. Ove godine najveće interesovanje vlada za četiri fakulteta na ovom univerzitetu: Medicinski, Filozofski, Fakultet tehničkih nauka i Akademija umetnosti.

Dekan fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački rekao je u razgovoru za Euronews Srbija da se broj kandidata za ovaj fakultet povećava iz godine u godinu. Kaže da se ove prijavilo 2.900 budućih brucoša za 2.500 slobodnih mesta.

"Svake godine smo imali povećan broj kandidata. Inženjeri su za egzistenciju ove države jako važni. Sve strane kompanije koje dolaze u Srbiju to čine jer imamo dobrih inžinjera", dodao je.

Kaže da se u poslednjih devet godina, otkako je on dekan, svake godine povećava broj kandidata za upis.

Euronews TV

"Prošle godine smo oraganizovali onlajn prijavljivanje, tako je i ove godine. Samo sedam odsto se fizički prijavilo. Prijemni je počeo da se polaže juče i trajaće do sutra. Imamo novu zgradu, pa i uslove da se prijemni održi uz poštovanje epidemioloških mera", dodao je Doroslovački.

Kako je rekao, sva predavanja u proteklom periodu su bila onlajn, ali ne može da predvidi kako će sve funkcionisati od oktobra kada krene nova školska godina. Kaže da su šanse 50 prema 50.

Filozofski najtraženiji u Nišu

Na 14 fakulteta Niškog univerziteta ima mesta za 5.000 studenata, a ove godine prijavilo se oko 4.200. O trošku države školovaće se 3.200 budućih brucoša. Najveće interesovnje i ove godine je za Filozofski fakultet i to na smeru za psihologiju gde se prijavio dva i po puta više budućih studenata.

Pored Filozofskog, u Nišu je veliko interesvoanje i za fakultet Umetnosti, a popularni su i medicina i arhitektura. Ove godine novina je što se polaganje prijemnih ispita odvija u više manjih učionica i svi su u obavezi da nose maske.

Komentari (0)

Srbija