Društvo

Beograd ponovo u vrhu neslavne top liste: Za zagađen vazduh ima nekoliko razloga, povećan broj hospitalizacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2022

-

20:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Beograd je jutros ponovo bio na samom svetskom vrhu po zagađenju vazduha, podaci su globalnog sajta AirVisual. Glavni grad Srbije našao se na petom mestu, a ispred njega su bili samo Lahor u Pakistanu, Nju Delhi u Indiji, Dubai u UAE, Mumbai u Indiji. Dr Spasoje Popević iz Klinike za pulmologiju KCS kaže da je u poslednjih desetak dana značajno povećan broj pacijenata na bolničkom lečenju koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili astmu, a kojima je zbog zagađenja vazduha došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Istraživanja pokazuju da zagađen vazduh odnese na hiljade života godišnje. Dokument "Program zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. godine", koji je rađen uz pomoć EU pokazuje da posledice zagađenosti vazduha godišnje dovedu do 11.000 prevremnenih smrti, da se godišnje beleži skoro 14.000 gospitalizacija (13.841), a registruje se i 22.000 novih slučajeva bronhitisa kod dece.

Profesor fizičke hemije dr Svetlana Stanišić, kazala je danas u razgovoru za televiziju K1 da za zagađen vazduh u Beogradu ima nekoliko razloga.

"U poslednjih 15 godina u Beogradu je dupliran broj vozila, nemamo metro, uvoze se polovna vozila. Kada zastanete vidite da vozila ostavljaju za sobom ulice u gareži i dimu. Ovo je grad koji nije planiran za ovoliki broj stanovnika. Velika je gustina naseljenosti, zgrade se grade tako da se prekida ventilacija vazduha. Visoke zgrade se grade i sprečavaju disperziju zagađenih materija. Najveći problem za nas je upotreba čvrstih goriva, pre svega uglja, a kod nas se u Kolubari vadi lignit koji je najmanje kvalitetan ugalj na svetu. Poređenja radi, crni kvalitetan ugalj ima 85 odsto ugljenika, a ovaj naš ima između 25 i 35 odsto. U Kolubari kada bi uključili filtere za prečišćavanje vazduha pitanje je da li bi više struje proizveli ili potrošili. Još kada se koristi jalovina, kada se meša sa blatom, taj lignit je tek malo bolji od blata", objasnila je profesorka i istakla i to da imamo od 250.000 do 300.000 individualnih ložišta u kojima ljudi pale patike, gumu, plastiku, ambalažu...

Najugroženiji astmatičari i oni koji boluju od HOB-a

Pulmolog Spasoje Popević za Euronews Srbija kaže da zagađenje vazduha izaziva ozbiljne probleme kod pacijenata koji imaju hronične bolesti - hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili astmu.

"Poslednjih desetak dana značajno se povećao broj hospitalizacija u našoj ustanovi i to pacijenata koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća i bronhijalnu astmu. Efekat zagađenja vazduha je zabrinjavajući. Poznato je da aerozagađenje, pogotovu gasovi sumpordioksid, azotnidioksid, čestice čađi koje su suspendovane u vazduhu, izazivaju zapaljenje disajnih puteva i pogoršanje već postojećih respiratornih hroničnih bolesti. Dugotrajni efekat aerozagađenja je takođe značajan jer je poznato da aerozagađenje može da izazove i karcinom pluća", rekao je Popević.

Istraživanja pokazuju da zagađenje vazduha doprinese ukupnom prevremenom mortalitetu i smanjuju očekivanog životnog veka od 0,4 do 1,3 godine u zemljama Zapadnog Balkana. Dr Popević objašnjava da udisanjem zagađenog vazduha, suspendovane čestice preko disajnih puteva ulaze u cirkulaciju.

"Te čestice u disajnim putevima izazivaju iritaciju, izazivaju zapaljenje, a imaju i kancerogen efekat. Dakle, kada se udiše zagađeni vazduh dolazi do zapaljenja u disajnim putevima, otežanog disanja, dolazi do pojave novih ili pogoršanja postojećih respiratornih simptoma. Takvi pacijenti se sve češće sreću u ambulantama. Sve su češća pogoršanja hroničnih  bolesti, kao što je hronična opstruktivna bolest pluća, astma, gde redovna terapija koju pacijenti imaju više ne deluje. Takvi pacijenti moraju da se hospitalizuju i da se pogoršanja leče u bolničkim uslovima", pojašnjava naš sagovornik.

Loš vazduh utiče i na zdrave ljude

Lošeg uticaja aerozagađenja nisu pošteđeni ni zdravi ljudi. Aerorozagađenja kod njih izazivaju brojne simptome kao što su iritacija gornjih i donjih disajnih puteva, curenje iz nosa, kašalj, osećaj peckanja u grudima, u disajnim putevima, iskašljavanje. Simptomi najviše liče na bronhitis, ali to su zapravo iritacije.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Na tako iritiranu i oštećenu sluznicu disajnih puteva mogu da se nadovežu druge, pre svega respiratorne infekcije, virusne i bakterijske infekcije jer to smanjuje lokalni imunitet. Ta aerozagađenja smanjuju lokalni imunitet i na to mogu da se nadovežu virusne i bakterijske infekcije, koje zahtevaju primenu antibiotika, odsustvovanje sa posla koje je isto tako važno", pojasnio je on.

Koliko je situacija alarmantna pokazuje podatak iz 2010. godine da je samo u toj godini aerozagađenje bilo posredno odgovorno za 2,5 miliona slučajeva odsustvovanja sa posla iz zdravstvenih razloga.

Loš kvalitet vazduha loše utiče i na decu. Na udaru su posebno mališani koji žive u gradskim sredinama. Deca u seoskim sredinama udišu čistiji vazduh. Istraživanje koje je radilo Američko torakalno društvo je pokazalo se da deca koja žive u industrijskim zonama, gde je veća zagađenost vazduha, imaju lošiju plućnu funkciju, nego deca koja žive u ruralnim sredinama gde je minimalna zagađenost ili je nema uopšte. Interesantno je da kada se deca izmeste u ruralnu sredinu, pluća nastave normalno da im se razvijaju.

Aparati za prečišćavanje vazduha nisu rešenje

U poslednje vreme mnogi u gradskim sredinama pribegavaju kupovini aparata za prečišćavanje vazduha. Dr Popevski navodi da to nije rešenje.

"Jedino rešenje je smanjenje aerozagađenja i taj problem država treba sisatemski da rešava - filteri u industriji, smanjenje korišćenja fosilnih goriva. Jedini oblik individualne zaštite je nošenje nano maski, ali i izbegavanje sportskih aktivnosti na otvorenom", zaključio je Popević.

AP/ Altaf Qadri

 

Čestice koje se mere da bi se ocenio kvalitet vazduha su tzv. suspendovane PM 10 i PM 2.5 čestice. One vrlo negativno utiču na zdravlje ljudi, jer zbog svoje veličine lako dospevaju u organizam. 

PM 10 čestice su suspendovane čestice u koje spadaju sve čestice velične do 10 mikrona. Druge, PM 2.5 čestice su one koje je kao posebno opasne označila i Svetska zdravstvena organizacija. Njihova veličina im omogućava da direktno uđu u alveole pluća i da negativno utiču na zdravlje i to ne samo respiratornih organa.

Te čestice su često nosioci teških metala, toksičnih jedinjenja, olova, arsena, koja su vrlo opasna po zdravlje. 

Šoštarić: Vazduh u Beogradu prihvatljivog kvaliteta

Vazduh u Beogradu trenutno je prihvatljivog kvaliteta, a to može da bude opasno samo za posebno osetljive grupe stanovništva, izjavio je načelnik jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje Andrej Šoštarić.

On je za Tanjug pojasnio da u vremenskim uslovima kada su hladne noći, topli dani i česta pojava magle, vazduh varira na svim novima i da može da bude i zagađen i jako zagađen, zbog čega je pozvao građane da se na internet stranici beoeko.com informišu o tome kakav je kvalitet vazduha u datom trenutku.

Naveo je da zagađenje najčešće potiče iz individualnih ložišta i saobraćaja, ali i klimatskih uslova.

"Kada su klimatski uslovi takvi da nema vetra, da nema ni horizontalnog ni vertikalnog mešanja vazdušnih masa tada se sve emitovane zagađujuće materije zadržavaju u nižim slojevima, akumuliraju se tu i njihova kocentracija raste", objasnio je Šoštarić.

AP/Darko Vojinović

 

Istakao je da građani pre svega treba da budu dobro informisani o tome kakav je kvalitet vazduh i da u skladu sa tim prilagode pre svega svoje ponašanje.

"Ako vide da je vazduh zagađen ili jako zagađen, treba da izbegavaju boravak napolju, fizičku aktivnost i da na osnovu toga kakav je vazduh organizuju svoje vreme", ukazao je Šoštarić.

Podsetio da je Grad Beograd u junu prošle godine usvojio plan kvaliteta vazduha za narednih deset godina, te dodao da se problem zagađenja ne može rešiti trenutno već da je upravo period od 10 do 15 godina adekvatan za njegovo rešavanje.

Zagađenje vazduha u Beogradu i 12 gradova Srbije izazivaju individualna ložišta i toplane, poručili su danas iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) i apelovali da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.

Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 tokom u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu.

Komentari (0)

Srbija