Briselske vesti

Evropska komisija pooštrila granice dozvoljenog zagađivanja: Mera koja bi mogla spasiti stotine hiljada života

Komentari

Autor: AP

26/10/2022

-

23:14

Evropska komisija pooštrila granice dozvoljenog zagađivanja: Mera koja bi mogla spasiti stotine hiljada života
Evropska komisija pooštrila granice dozvoljenog zagađivanja: Mera koja bi mogla spasiti stotine hiljada života - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija (EK) je danas usvojila predloge koji pooštravaju granice dozvoljenog zagađivanja kako bi osigurala da najštetnije zagađujuće materije budu eliminisane do 2050. godine, zahvaljujući čemu bi mogli da budu spaseni životi stotina hiljada ljudi, prenosi AP.

Predlozi Evropske komisije fokusirani su na zagađenje vazduha i vode i na neadekvatno bacanje otpada, a da bi postali obavezujući, moraju da ih usvoje Evropski parlament i države članice, za šta će verovatno biti potrebni meseci.

Zagađenje vazduha je najveća pretnja za 450 miliona građana EU. Predlozi uključuju udvostručenje granica dozvoljenih finih čestica vazduha do 2030. Takve čestice čine značajan deo ukupnog zagađenja vazduha, za koje EU kaže da godišnje ubija skoro 300.000 ljudi.

Pošto se efikasna primena pravila u vezi sa zagađenjem do sada pokazala kao težak zadatak, predlozi EK će omogućiti građanima da traže pravnu zaštitu, sa većim pravima na naknadu štete.

Evropska komisija procenjuje da bi do 2030. godine mogla da se uštedi 121 milijarda evra ako na snagu stupe njena pravila o aerozagađenju.

Ruski rat u Ukrajini utiče na sve planove EU, a zaštita životne sredine nije izuzetak s obzirom da je energetski pritisak Moskve na članice EU već primorao mnoge države da ožive politike fokusirane na korišćenje fosilnih goriva.

Komentari (0)

Evropa