Društvo

Snimak zlostavljanja starice u Peći uznemirio javnost, otac medicinske sestre se javno izvinio porodici i narodu

Komentari

Autor: RSE, Dukagjini, Kljan Kosova, Sinjali/S.G.

03/11/2022

-

08:06

Snimak zlostavljanja starice u Peći uznemirio javnost, otac medicinske sestre se javno izvinio porodici i narodu
Snimak zlostavljanja starice u Peći uznemirio javnost, otac medicinske sestre se javno izvinio porodici i narodu - Copyright Printscreen/RTV Dukagjini - VIDEO (1)

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija uhapsila je tri osobe osumnjičene za fizičko nasilje nad starijom ženom, a njima je određeno im zadržavanje od 48 sati, prenosi Radio Slobodna Evropa na albanskom. Dve žene, koje su inicijalno uhapšene, osumnjičene su za krivično delo "napad", dok je treća osoba, koja je uhapšena kasnije tokom dana, osumnjičena za delo "neovlašćeno fotografisanje ili snimanje".

Kosovska policija je ranije danas saopštila da su identifikovali dve osumnjičene žene, nakon što se video proširio društvenim mrežama 2. novembra. Na snimku se vidi radnica doma za stare kako zlostavlja stariju ženu.

"Osumnjičeni su na saslušanju u policijiskoj stanici Peć", stoji u saopštenju.

Medicinska sestra Aurona Peljaj rekla je policiji da se "branila" od 70-godišnje žene, iako je u videu bilo jasno da starica čak nije ni imala dovoljno snage da se brani od Peljajeve, koja ju je udarala u lice i stomak.

U dugačkom tekstu koji je objavio Sinjali, navodi se da je Peljajeva pravdala svoje ponašanje tvrdnjom, da ju je "ona (starica) prva napala", jer je bila agresivna.

Centar za brigu o starima "Orenda" u Peći saopštio je da je suspendovao četiri sestre za koje su rekli da su umešane u slučaj.

"Ne postoje reči kojima bih opisala bol"

Ćerka starice koja je fizički zlostavljana u domu za stare u Peći, u emotivnoj izjavi, rekla je da je šokirana nasiljem koje je doživela njena majka, prenosi televizija "Dukađini".

Žaneta Nura, u direktnom uključenju sa novinarkom Editom Dolji, dala je detalje u vezi sa slučajem koji se dogodio njenoj majci, rekavši da ju je posećivala jednom ili dva puta nedeljno.
Nura navodi da je pre četiri dana, tokom posete domu za stare, primetila znake nasilja na licu majke, ali da nije mogla da poveruje da to potiče od radnika Doma.

"Posećivala sam je barem jednom ili dva puta nedeljno, a pre četiri-pet dana videla sam tragove nasilja na licu, ali nisam mogla da poverujem da bi u takvom domu to moglo da dođe od radnika. Automatski sam izvukla majku odatle, a sada se nadam da će pravda biti zadovoljena, a slučaj rasvetljen. Desilo se mojoj majci, ali hajde da se ne desi drugima", izjavila je.

"Primeniti nasilje nad sedamdesetogodišnjom ženom... Tri sestre, jedna joj je držala ruke, dok su joj se druge smejale - to je kraj sveta. Veoma sam potresena", nastavlja Nura.

Ćerka zlostavljane žene kaže da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pravda bila zadovoljena.

Printscreen/RTV Dukagjini - VIDEO (1)

 

Otac medicinske sestre koja je fizički napala stariju ženu u Peći, Naim Peljaj, javno se izvinio za poteze svoje ćerke. On se, u izjavi za Kljan Kosova, takođe javno izvinio porodici Nura iz Đakovice, rekavši da su ga objavljeni snimci strašno pogodili, kao i njegovu porodicu. Peljaj je zatražio da se pravosudne institucije pozabave ovim slučajem.

"U slučaju naše ćerke, tražimo da pravosudne institucije deluju u skladu sa zakonom Republike Kosovo za krivična dela koja joj se stavljaju na teret", zaključio je Peljaj za Kljan Kosova.

Ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju, rekla je da bi uprava trebalo da objasni kako je došlo do zlostavljanja starice. Pozvala je građane da prijave nadležnima ako sumnjaju na loš tretman svojih članova porodice u domovima za stare.

"Zlostavljanje koje smo videli danas nije jedino, stoga, građani treba da sarađuju sa institucijama u slučaju sumnji u vezi sa zlostavljanjem u domu za stare u Peći, ili čak u drugim centrima ovog tipa. Istragu treba produbiti", napisala je ministarka na Fejsbuku.

Kako se na društvenim mrežama komentarisao događaj u peći pogledajte u današnjoj Kocki:

Euronews

Komentari (1)

Ramamti Ezer

03.11.2022 08:34

Da li je uopšte potreban komentar ovakvih demonskih napada pune adrenalina, mlade žene na nemoćnu staricu? Da li iko može posumnjati da su ovo bili postupci Đavola, a ne razumnog ljudskog bića? Biblijska knjiga Otkrivenje 12:12 jasno kaže zašto se ovakvi besmisleni nasilni postupci muškaraca i žena šire planetom i sve ih je više. Tamo stoji sledeće upozorenje:,,Zato veselite se, nebesa i vi koji živite na njima! Teško vama, zemljo i more, jer je Đavo sišao k vama, veoma gnevan, znajući da ima malo vremena''! Nadam se da će u zatvoru ove histerične cure dobro ohladiti glave, a da će se starica oporaviti.

Srbija