Društvo

Bivalentna vakcina protiv koronavirusa dobila dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

16/11/2022

-

08:10

Bivalentna vakcina protiv koronavirusa dobila dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva
Tanjug/AP/Pfizer - Copyright Tanjug/AP/Pfizer

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je dozvolu za novu, bivalentnu vakcinu protiv virusa korona, saznaje Euronews Srbija. Dozvola je izdata farmaceutskoj kući Fajzer.

Još nije poznato kada će stići prvi kontigent vakcina i u kojim količinama.

Inače, bivalentna vakcina u sebi sadrže vuhanski soj virusa, ali i podvarijante omikrona koje su sada dominantne (BA.4 i BA.5), dostupna je u zemljama EU od početka septembra. 

Za sada su dva proizvođača - Moderna i Fajzer dobili dozvolu Američke administacije za hranu i lekove i Evropske agencije za lekove.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je juče registrovana 801 osoba zaražena virusom korona, od 11.372 testiranih uzorka za 24 sata. Od posledica kovida preminulo je još osam osoba.

Epidemiolozi: Nabavka vakcina opravdana

U svim domovima zdravlja u Srbiji dostupne do sada su bile dostupne monovalentne vakcine više proizvođača - Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka, kineske "sinofarm" vakcina i ruska "sputnjik V". 

Epidemiolozi se više puta isticali da bi "bilo dobro da Srbija nabavi bivalentnu vakcinu", i da je nabavka cepiva opravdana. Bivalentne vakcine koje sadrže izvorni - vuhanski soj virusa, ali i nove podvarijante omikrona proizveli su Fajzer i Moderna, proizvođači iRNK vakcina. 

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Prof. Branislav Tiodorović nedavno je za Euronews Srbija rekao da se možda danas manje obraća pažnja na koronu, ali da je virus i dalje tu. 

On je podsetio da je u Srbiji dominantna podvarijanta omikrona BA.5, koja kod mladih ljudi ne može da napravi velike probleme ali može kod starih i hroničnih bolesnika.

Ispitivanja koja su rađena pokazala su da je novo cepivo višestruko efikasnije protiv trenutno dominantnih podsojeva BA.4 i BA.5 u odnosu na stare vakcine.
 
"Treba reći i to da je broj zainteresovanih za vakcinaciju niži nego početkom pandemije. Došlo je do zamora među ljudima od pandemije. To je ono što se vidi i u zemljama EU. Broj onih koji se vakcinišu sa bivalentnom vakcinom je tri do četiri puta manji na nedeljnom nivou nego što bio kada su se pojavile vakcine", rekao je nedavno za Euronews Srbija direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija