Društvo

Vakcinalni turizam se preselio u Hrvatsku: Građani Srbije odlaze kod suseda da prime bivalentnu vakcinu protiv korone

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2022

-

07:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nove bivalentne vakcine protiv kovida, koje štite od najnovijih sojeva virusa, od leta su odobrene u Evropi i Americi, a  od septembra se daju i u regionu u Hrvatskoj i Sloveniji. Srbija ove vakcine još nije registrovala i ne zna se hoće li ih nabaviti. Pretpostavlja se da je interesovanje za njih malo, a građani koji žele da ih prime, odlaze u susednu Hrvatsku.

U Hrvatskoj interesovanje građana za novo cepivo nije veliko, pa su "otvorili vrata" i za strance koji se zateknu u zemlji, a žele da se vakcinišu. 

Nakon primljene četiri doze vakcine protiv kovida, epidemilog Zoran Radovanović želeo je i peti bivalentni buster, koji će ga zaštiti od novih sojeva virusa. Pošto ove vakcine još nema u Srbiji, rešio je da je primi upravo u Hrvatskoj.

"Ovde još uvek i danas samo jedan čovek zna da li ćemo imati tu vakcinu. Čak ne zna ni on već će mu pokazati to ispitivanje javnog mnjenja kada dođe trenutak. Da ne bih živeo u toj neizvesnosti tamo ima, ovde će možda biti hajde da idem na sigurno", kaže za Euronews Srbija prof. Zoran Radovanović.

Vakcinu je, sa suprugom i prijateljima primio u Slavonskom brodu. Ona je u Hrvatskoj besplatna i mogu je dobiti i strani državljani. Procedura je jednostavna i nije potrebno prethodno zakazivanje.

"Bili su vrlo korektni, čak je doktor epidemiolog rekao moramo jedni druge da pomažemo. Verovatno je imao u vidu da su njegovi građani dolazili u Srbiju pre više od godinu i po dana", naveo je Radovanović.

U pisanom odgovoru Euronews Srbija iz hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo navode da interesovanje za bivalentnu vakcinu u ovoj zemlji nije veliko, kao što je bilo kada se pojavila prva vakcina protiv korona virusa.

Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

 

Dnevno se u proseku vakciniše od 500 do 1.000 osoba sa bivalentnim cepivom protiv Covid-a. Bivalentno cepivo protiv omikrona registrrovano je za buster tj. docepljivanje, ne za primovakcinaciju. Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nema podatke koliko je državljana drugih zemalja primilo ovo cepivo u Republici Hrvatskoj.

Bivalentne vakcine još nema u Srbiji

Iako je Srbija svojevremeno bila lider u regionu u nabavci vakcina protiv kovida, bivalentne vakcine još nema. Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva obavestili su javnost da ona još nije registrovana, a od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Euronews Srbija nije dobio odgovor da li se planira nabavka ove vakcine. Sve i kada bi je imali u Srbiji, pitanje je koliko bi građana želelo da je primi.

Podeljena su mišljenja Beograđana po tom pitanju. Nekoliko njih je za Euronews Srbija reklo da nisu ni čuli da postoji nova vakcina i da bi se vakcinisali ako je država nabavi. Međutim, većina kaže da više ništa ne bi primali i da je najbolji prirodni imunitet.

Za razilku od monovalentne vakcine koja štiti od originalnog vuhanskog soja, bivalentna vakcina pruža zaštitu od najnovijih sojeva korona virusa - podvarijante omikrona BA.4 i BA.5.  U pitanju su RNK vakcine, koje proizvode Fajzer i Moderna, a farmakolozi kažu da sa ovim vakcinama ne treba žuriri jer klinička ispitivanja nisu sprovedena do kraja.

"Za neki definitivni zaključak koliko nas štite te vakcine  milsim da nam treba još malo vremena. Za sad neke studije, koje su rađene na malom broju pacijenata, nisu ohrabrujuće i pokazano je da dodatni buster ne pruža znatno veću zaštitu nego ako se čovek bustuje sa onom originalnom vakcinom prema vuhanskom soju", naveo je farmakolog Radan Stojanović za Euronews Srbija.

Tanjug/AP/Carlos Noriega

 

Monovalentne vakcine protiv kovida  različitih proizvođača u Srbiji su i dalje dostupne u većini domova zdravlja

Manje interesovanje za vakcinaciju u EU

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja rekao je ranije za Euronews Srbija da je EU od 5. septembra krenula distribucija bivalentnih vakcina i da se na nedeljnom nivou vakciniše milion, do milion i po ljudi.

"Nemamo podatke kada bi ta vakcina mogla da dođe u Srbiju. Vakcine do sada nisu bile u slobodnoj prodaji, tako da sve zavisi od odluke države da li će i kada, koliko vakcina nabaviti. Osim toga da bi mogla da se primenjuje mora da bude odobrena od Agencije za lekove i medicinska sredstva", naveo je Trkulja.

Dodaje da se novo cepivo pokazalo višestruko efikasnije protiv trenutno dominantnih podsojeva BA.4 i BA.5 u odnosu na stare vakcine.

"Treba reći i to da je broj zainteresovanih za vakcinaciju niži nego početkom pandemije. Došlo je do zamora među ljudima od pandemije. To je ono što se vidi i u zemljama EU. Broj onih koji se vakcinišu sa bivalentnom vakcinom je tri do četiri puta manji na nedeljnom nivou nego što bio kada su se pojavile vakcine", rekao je Trkulja.

Bivalentna vakcina dva proizvođača Moderne i Fajzera dobila je odobrenje Američke administacije za hranu i lekove i Evropske agencije za lekove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija