Društvo

Slučaj koji je šokirao Srbiju - đaci izmakli stolicu nastavnici i sve snimali, prosvetari upozoravaju: Nasilje sve češće

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

17/11/2022

-

14:37

Slučaj koji je šokirao Srbiju - đaci izmakli stolicu nastavnici i sve snimali, prosvetari upozoravaju: Nasilje sve češće
Slučaj koji je šokirao Srbiju - đaci izmakli stolicu nastavnici i sve snimali, prosvetari upozoravaju: Nasilje sve češće - Copyright Prinskrin/TikTok

veličina teksta

Aa Aa

Učenik prilazi nastavnici iza leđa, izmiče joj stolicu na kojoj je sedela, a ona završava na podu dok sve to telefonom snima drugi đak - to je sadržina snimka koji se pojavio na društvenim mrežama i zbog kojeg je javnost u Srbiji ostala zatečena. Nastavnica je završila u Hitnoj pomoći, o slučaju je obaveštena policija, a protiv učenika uprava škole je pokrenula disciplinski postupak.

Incident se dogodio u Tehničkoj školi u Trsteniku, a trojica učenika su maltretirala nastavnicu. Direktor škole Milan Glidžić je za Euronews Srbija rekao da će disciplinska komisija predložiti Nastavničkom veću da trojica dečaka dobiju jedinice iz vladanja, ali i predisključenje ili isključenje iz škole.

Na snimku se čuje kako je nastavnica najpre rekla učeniku da je nepristojno stajati nekom iza leđa, nakon čega joj on izmiče stolicu, a onda se smeju njenom padu.

Direktor napominje da se incident dogodio 9. novembra u popodnevnoj smeni, a da je već narednog jutra pokrenuo vaspitno- disciplinski postupak protiv učenika, obavestio školsku upravu, odnosno Ministarstvo prosvete. Održan je sastanak Tima za zaštitu od nasilja, obavešten je Centar za socijalni rad, tužilaštvo. Profesorka je smogla snage da da pisanu izjavu.

Sve se dešavalo u učionici na kraju časa engleskog, a nastavnicu su ponižavala trojica učenika treće godine

Glidžić kaže da trojica tinejdžera ranije nisu pravili već probleme u školi, da su nemirni, imaju mnogo izostanaka, beže sa časova kada je pismeni i kontrolni, ali ovako nešto se do sada nije dešavalo.

"Svi smo zatečeni"

"Svi smo zatečeni. Pošto je reč o maloletnicima prisustvo roditelja tokom disciplinskog postupka je neophodno. Roditelje smo obavestili pisanim putem. Roditelji dvojice učenika su se javili i danas će za njih biti disciplinski postupak. Za trećeg se nisu pojavili roditelji. Disciplinska komisija daje predlog Nastavničkom veću koje određuje kaznu", pojašnjava proceduru Glidžić.

Nastavnica je nakon dešavanja u školi završila u Hitnoj pomoći, a lekari su po službenoj dužnosti obavestili policiju.

Unsplash

 

"Bila je policija u školi i uzeli su izjavu od nastavnice", navodi direktor.

Dodaje i da su roditelji dečaka koji su ponižavali nastavnicu iznenađeni i u šoku zbog ponašanja svoje dece.

Oglasio se i ministar prosvete Branko Ružić koji je naveo da, kada je sistem prosvete u pitanju, postoje jasne instrukcije i jasni pravilnici postupanja, kao i jasna moguća podrška svakom licu u školi.

"Verujem da svi zaposleni, koji rade na podršci, daju svoj maksimum da istu i obezbede. U narednom periodu proverićemo svaki od tih mehanizama do detalja kako bismo se uverili da je ta podrška adekvatna, promptna i dovoljno efektna", naveo je Ružić u saopštenju i pozvao sve rade zajedno i da promovišu drugarstvo i toleranciju jer se time može postiči više nego tabloidizacijom nasilja.

Sindikati: Nastavnicima status službenog lica

Nakon dešavanja u Trsteniku oglasili su se skoro svi reprezentativni sindikati zaposlenih u prosveti. Ponovo je aktuelizovano pitanje da prosvetni radnici dobiju status službenog lica.

"Tražili smo od zakonodavaca da se zaposleni zaštite tako što će dobiti status službenih lica, ali za to država nije imala sluha. Zato se u proteklih nekoliko godina sve češće događa da u medijima saznajemo za slučajeve nasilja prema zaposlenima u školama, bilo od đaka bilo od roditelja. Sindikat obrazovanja Srbije traži od svih nadležnih da se striktno primene odredbe zakona i prema počiniocima nasilja preduzmu odgovarajuće mere", navodi se u saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije koje je potpisala predsednica Valentina Ilić.

Traže i izmenu krovnog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kako bi se bolje zaštitili zaposleni od nasilja.

Reagovala je i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije koja kaže da je "decenijama ponižavana, demotivisana, sramoćena, žrtvovana, srpska prosveta od najomiljenije postala jedna od najomraženijih profesija od koje mladi beže glavom bez obzira".

"Insistiramo na statusu službenog lica i hitnoj promeni zakonskih regulativa! Od novog/starog ministra prosvete tražimo da shvati ozbiljnost situacije, a od Vlade Srbije da se trgne iz sna u kome je sve bitnije od obrazovanja", navela je predsednica USPRS Jasna Janković.

Nije Trstenik usamljen sklučaj. Bilo je napada na nastavnike i prethodnih godina. Tako je u Smederevskoj Palanci prošle godine učenica nožem po glavi posekla nastavnicu zbog ocene, profesora u Boru je napao učenik u školi, u Beogradu je nastavnica dobila pesnicu u glavu dok je pokušavala da rastavi dvojicu učenika koji su se tukli, u Sremskoj Mitrovici učenik je napao direktora škole. 

Komentari (0)

Srbija