Društvo

Profesorka iz Trstenika koju su učenici ponižavali za Euronews Srbija: "Fizički se oporavljam, psihički mnogo teže"

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

18/11/2022

-

16:00

Profesorka iz Trstenika koju su učenici ponižavali za Euronews Srbija: "Fizički se oporavljam, psihički mnogo teže"
Profesorka iz Trstenika koju su učenici ponižavali za Euronews Srbija: "Fizički se oporavljam, psihički mnogo teže" - Copyright Prinskrin/TikTok

veličina teksta

Aa Aa

Fizički se oporavljam, ali je psihički mnogo teže - ovim rečima za Euronews Srbija počinje priču profesorka engleskog jezika M.S., kojoj su u srednjoj Tehničkoj školi u Trsteniku učenici izmakli stolicu i snimali kako pada na pod, a potom taj snimak objavili na društvenim mrežama. 

M. S. navodi da su joj lekari savetovali da otvori bolovanje, da ostane kod kuće i odmori. Nekoliko dana posle nemilog događaja, po savetu lekara, ne ide na posao.

"Izađem malo da prošetam, ali i dalje mi je veoma teško", priča ona. Dodaje da su je kontaktirale brojne kolege, da joj podrška mnogo znači.

Ipak, ističe da nije ni bila svesna šta joj se sve dogodilo dok nije videla snimak.

"Ova situacija je napokon ujedinila sve nastavnike, ujedinila sindikate. Sindikati sada pregovaraju da se izađe na ulicu i da se napokon izglasa zakon da nastavnici dobiju status službenog lica. Od sada postajem zagovornik toga. Ljudi su ogorčeni. Ceo grad je ogorčen", priča ona.

Društvenim mrežama i dalje kruži snimak gde jedan učenik treće godine Srednje tehničke škole u Trsteniku prilazi M. S. iza leđa, izmiče stolicu na kojoj je sedela i ona pada na pod. Sve je to snimao drugi učenik, a treći kačio na društvene mreže.

Profesorka priča da ni sama ne zna kako je čas privela kraju i da je otišla nakon toga kući da se sabere. Navodi da je njen sin, takođe učenik trećeg razreda Tehničke škole, bio na času u učionici preko puta kada se sve dešavalo.

"Snimak se brzo proširio po školi i sin je dotrčao kući da vidi kako sam. Bio je besan. Otišli smo hitnu službu Doma zdravlja", priča ona.

Kolege: Nasilnici prolaze nekažnjeno

Kolege M.S. kažu da je reč o posvećenom prosvetnom radniku i da je to što se njoj desilo slika obrazovnog sistema u Srbiji. Navode i da nasilnici često prolaze nekažnjeno, da se pokrene disciplinski postupak, ali da su kazne blage.  

"Neka deca nisu kod kuće smela da kažu da su bila kod direktora na razgovoru. Danas kada pozove direktor učenika na razgovor da ga ukori za neki postupak, naredni dan otac stiže sa advokatom u školu da se raspravi kako je to smeo da uradi. Tako to danas funkcioniše. To je sada moderno", priča jedan od nastavnika u Tehničkoj školi u Trsteniku.

Prinskrin/TikTok

 

Direktor škole Milan Glidžić ranije je za Euronews Srbija rekao da je protiv trojice učenika pokrenut disciplinski postupak, da će disciplinska komisija predložiti Nastavničkom veću da trojica dečaka dobiju jedinice iz vladanja, ali i predisključenje ili isključenje iz škole.

Sednica nastavničkog veća zakazana je za ponedeljak, 21. novembra.

On je rekao da se incident dogodio 9. novembra u popodnevnoj smeni, a da je već narednog jutra pokrenuo vaspitno- disciplinski postupak protiv učenika, obavestio školsku upravu, odnosno Ministarstvo prosvete. Održan je sastanak Tima za zaštitu od nasilja, obavešten je Centar za socijalni rad, tužilaštvo. 

Glidžić: Svi smo zatečeni

Sve se dešavalo u učionici na kraju časa engleskog, a nastavnicu su ponižavala trojica učenika treće godine. Glidžić je naveo da trojica tinejdžera ranije nisu pravili veće probleme u školi, da su nemirni, imaju mnogo izostanaka, beže sa časova kada je pismeni i kontrolni, ali ovako nešto se do sada nije dešavalo.

"Svi smo zatečeni. Pošto je reč o maloletnicima prisustvo roditelja tokom disciplinskog postupka je neophodno. Roditelje smo obavestili pisanim putem. Roditelji dvojice učenika su se javili, za trećeg se nisu pojavili. Disciplinska komisija daje predlog Nastavničkom veću koje određuje kaznu", rekao je Glidžić.

Nastavnica je nakon dešavanja u školi završila u Hitnoj pomoći, a lekari su po službenoj dužnosti obavestili policiju. Bila je policija u školi i uzeli su izjavu od nastavnice", rekao je direktor. naveo je i da roditelji dečaka koji su ponižavali nastavnicu iznenađeni i u šoku zbog ponašanja svoje dece.

Zakon predviđa i novčane kazna za roditelje 

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predvideo je novčane kazne za roditelje čija su deca nasilnici. Za teži prekršaj, kao što je fizičko nasilje, predviđene su novčane kazne za roditelje od 30.000 do 100.000 dinara. Postupak treba da pokrene škola. 

Nakon dešavanja u Trsteniku oglasili su se skoro svi reprezentativni sindikati zaposlenih u prosveti. Ponovo je aktuelizovano pitanje da prosvetni radnici dobiju status službenog lica. 

 

Komentari (0)

Srbija