Društvo

Vojska u Raškom okrugu, vanredno u Tutinu, Novom Pazaru i Prijepolju - RHMZ upozorava na novi rast vodostaja reka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2022

-

07:36

Vojska u Raškom okrugu, vanredno u Tutinu, Novom Pazaru i Prijepolju - RHMZ upozorava na novi rast vodostaja reka
Izlivanje Lima - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Posle obilne kiše izlile su se reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, Ivanjice i na Kosovu i Metohiji. Poplave su pogodile i region, pa je do izlivanja reka došlo i u Crnoj Gori i Albaniji. Odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji opštine danas je doneta u Novom Pazaru, Prijepolju i Raškoj, a ranije je to učinio i Tutin.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je dva upozorenja. Kada je reč o vodostaju reka na Dunavu je oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Međutim, kako se upozorava, na Limu kod Prijepolja vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata. 

Takođe, kako upozorava RHMZ, na planinama, u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju, prema upozorenju, sutra će duvati jak i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno dostizati udare orkanske jačine (preko 28 m/s). Vetar će u sredu ujutro i pre podne biti u slabljenju.

Lim se izlio na tri lokacije u Prijepolju

Usled obilnih padavina, reka Lim izlila se sinoć na tri lokacije u Prijepolju - u Brodarevu, Ivanju i Zalugu.

U Brodarevu su poplavljeni sportski tereni i vodena stihija preti da ugrozi Vatrogasni dom, u Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište, prenela je Rina.

Tanjug/Dragan Nikolić

 

Zbog veoma nepovoljne situacije hitno je zasedao Štab za vanredne situacije koji je, kako je rekao predsednik opštine Vladimir Babić, doneo odluku da se zabrani prelaz preko visećeg mosta, dok se vodostaj Lima ne vrati u dozvoljene granice.

"Zabranili smo pristup sportskim terenima ORSI. Zabranjen je prolaz lokalnim putem uz obalu reke Lim u MZ Ivanje, a pratiće se vodostaj Lima na magistralom putu u mestu Strugovi. U Šarampovu će biti nastavljeno postavljanje zapreka, a u Brodarevu će se pratiti situacija u okolini Vatrogasnog doma", naveo je Babić za Rinu. 

Vanredno u Tutinu, Novom Pazaru i Raškoj

Posle obilne kiše izlile su se reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, na Kosovu i Metohiji i na severu Crne Gore. 

U Tutinu se juče utopilo dvogodišnje dete koje je upalo u reku. U tom gradu proglašena je vanredna situacija. Vanredna situacija danas je uvedena je i u Novom Pazaru, Prijepolju i Raškoj.

Na sajtu opštine Raška navodi se da se vanredna situacija proglašava zbog elementarne nepogode poplave izazvane jakom kišom u dužem vremenskom periodu a radi sprovođenja operativnih mera zaštite i spasavanja.

Euronews

Situacija u Novom Pazaru od jutros je stabilna, vodostaj Raške, Jošanice i Trnavice je visok. Koordinator Kriznog štaba Ismail Dupljak rekao je za Euronews Srbija da se situacija na prvi pogled smirila i da su se reke vratile u svoja koritasu se reke povukle u svoja korita.

"Cele noći je praćena situacija i nismo imali prijava da je došlo do izliva ove tri reke", rekao je Dupljak, koji je istakao da su sve ekipe spremne da reaguju u svakom trenutku.

Prema njegovim rečima, JKP "Vodovod i kanalizacija" radi sa smanjenim kapacitetom, tako da viši delovi grada danas neće imati vodu. Osnovne i srednje škole na teritoriji grada danas neće raditi, a odluka o produženju biće doneta na osnovu današnjih vremenskih prilika.

I u Tutinu je situacija danas pod kontrolom i reke su se vratile u svoja korita. Direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da je trenutno najteža situacija se na reci Lim u Prijepolju, gde se sprovode određene mere.

 

U Raški je Trnava odnela mostove, puteve i poplavila kuće. U Brodarevu su poplavljeni sportski tereni i vodena stihija preti da ugrozi Vatrogasni dom, u Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište, prenosi RTS.

Izlila se reka u ivanjičkom selu Brusnik

Kiša koja pada na prostoru opštine Ivanjica gotovo tri dana dovela je do porasta nivoa vodostaja na rečnim tokovima u ovoj opštini, ali i do izlivanja reke u ivanjičkom selu Brusnik koje je i krajem avgusta pretrpelo materijalnu štetu na putnoj infrastrukturi prilikom izlivanja istog vodotoka.

Predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović rekao je za Tanjug da je Munjin potok ponovo napravio velike probleme, jer je sav otpad od seče pokupio pred sobom. Zbog toga su se zapušili propusti i potok se izlio na glavni put u centru Brusnika, rekao je Mitrović.

On je naveo da su još tokom jučerašnjeg dana mašine angažovane na sanaciji štete u selu Brusnik, kao i da su danas poslate dodatne mašine i jedan kamion kako bi se sklonio naneti materijal i kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje meštana.

„Put je i dalje sužen, ali ukoliko kiša nastavi da pada ovim tempom, očekujemo da ćemo imati još bujičnih poplava. Postali smo jedno od najrizičnijih područja na teritoriji Srbije po elementarnim nepogodama”, napomenuo je Mitrović.

Angažovani pripadnici Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da je Vojska Srbije pružila pomoć građanima ugroženim od poplava izazvanih obilnim padavinama i izlivanjem reka u Raškom okrugu.

"Nakon jučerašnjeg angažovanja na zaštiti rečnog bedema od izlivanja reke Jošanice u Novom Pazaru, pripadnici Vojske Srbije danas su angažovani na ojačavanju nasipa na obali Ibra u Raški, kao i na snabdevanju stanovništva pijaćom vodom u pojedinim delovima Novog Pazara", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, snage Vojske Srbije u ugroženim područjima nalaze se u pripravnosti i u slučaju potrebe i na zahtev lokalnih štabova za vanredne situacije, spremne su da u najkraćem periodu reaguju i pomognu građanima u odbrani od poplava angažovanjem ljudstva i mehanizacije. Pripadnici Vojske Srbije i na ovaj način pokazuju da su uvek u službi građana, ne samo kada je reč o odbrani zemlje, već i kada treba pomoći najugroženijima, navodi se u saopštenju.

"Situacija na rekama u Čačku za sada stabilna"

Zbog obilnih padavina koje su pogodile i grad Čačak, došlo je do podizanja nivoa reka na teritoriji grada, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava. Prema rečima načelnika Štaba za vanredne situacije grada Čačka, Bratislava Zečevića, do izlivanja reka još nije došlo.

"Što se tiče voda prvog i drugog reda za koje su nadležne lokalne samouprave, za sada je situacija stabilna. Blagi je porast na svim vodotokovima prvog i drugog reda. Već su preuzete neke preventivne mere", rekao je za Tanjug Bratislav Zečević.

Gradski štab za vanredne situacije i Civilna zaštita grada Čačka uveli su 24-časovna dežurstva i spremni su da reaguju u svakom trenutku.

Na KiM se izlio Ibar: Poplavljeni pomoćni objekti, voda se približava kućama

Na severu KiM je u pojedinim delovima došlo do izlivanje reke Ibar, zbog čega su poplavljeni brojni pomoćni objekti i voda se približava kućama, a slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra.

Regionalno vodovodno preduzeće Mitrovica upozorilo je građane da ne konzumiraju vodu sa česme zbog mogućeg zagađenja nastalog zbog obilnih padavina, prenosi Ekonomija onlajn. Iz Vodovoda preporučuju da se voda za piće prokuva pre upotrebe kako bi se izbegle neželjene situacije.

Lokalni mediji su preneli da je zbog obilnih padavina srušen manji most u Južnoj Mitrovici, objavljene su i fotografije poplava u Vučitrnu i Ugljaru, a prijavljena je i značajna materijalna šteta u Mališevu.

U opštini Zvečan, u mestu Joševik, došlo je do izlivanja reke Jošanica koja je poplavila pomoćne objekte. Gradonačelnik opštine Zvečan u ostavci Ivan Todosijević, zajedno sa opštinskim službenicima izašao je na teren, nakon čega je rekao da je situacija trenutno pod kontrolom.

"Imamo veliko izlivanje planinskih bujičnih vodotokova. Situacija je trenutno pod kontrolom, na terenu smo", kazao je Todosijević.

I predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju počeće danas da obilaze poplavljena područja i domaćinstva u srpskim sredinama u pokrajini zajedno sa predstavnicima privremenih organa koji su već na terenu.

"Važno je da budemo sa našim narodom na terenu kada je teško, uverimo se u trenutnu situaciju i obim štete, kako bismo na adekvatan način mogli da pomognemo", rečeno je za Kosovo onlajn u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Ibar se na severu još nije izlio duž magistralnog puta Mitrovica-Raška, ali voda dostiže maksimalni nivo korita reke i nosi velike količine granja i smeće. Pojedini delovi magistralnog puta su, međutim, preplavljeni vodom, bujice nose pesak na put, a primetni su i odroni. Nadležni su upozorili vozače da je u saobraćaju neophodna dodatna pažnja.

Agencija za vanredne situacije privremenih prištinskih institucija saopštila je danas da je podigla stepen pripravnosti usled obilnih padavina, koje su u brojnim mestima na KiM izazvale poplave. Najteža situacija je na jugozapadnom delu KiM, gde je u pojedinim mestima pričinjena značajna materijalna šeta, navodi se u izveštaju Kohe.

Kiša, na planinama susnežica i sneg

Dugotrajne i povremeno jake padavine koje su za vikend zahvatile veći deo naše zemlje u postepenom su slabljenju. Slaba kiša padaće još tokom prepodneva, a već sredinom dana možemo očekivati postepeno razvedravanje sa severa. Tokom noći će vreme biti suvo i uglavnom vedro, ali novi kišonosni oblaci stižu do naše zemlje već sutra.

Nakon svežeg jutra i dan ostaje prohladan. U većini mesta temperatura neće prelaziti 8. podeljak, dok će na planinama biti oko nule tokom celog dana. To će omogućiti da slaba kiša, koja se prognozira, u višim planinskim predelima bude u obliku susnežice i slabog snega, a očekuje se i formiranje manjeg snežnog pokrivača, navodi meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Euronews Srbija

Vetar će danas biti umeren severozapadni i zapadni, u Timočkoj krajini povremeno pojačan.

Osim kiše koja sutra ponovo počinje da pada sredinom dana, a koja će lokalno u centralnim i jugozapadnim predelima biti i nešto jačeg intenziteta, sutra nas očekuje i jak vetar.

Ciklon donosi olujni vetar

Sutra poslepodne, sa približavanjem ciklona sa zapada, doći će do jačanja južnog i jugoistočnog vetra. On će u Pomoravlju i Banatu dostizati olujnu jačinu, dok će u ostalim predelima biti pojačan i povremeno jak.

Zbog južnog vetra dolazi do blažeg otopljenja, te će maksimalna dnevna biti oko 10 stepeni.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

U sredu je vetar u slabljenju, ali će slaba kiša padati povremeno sve do četvrtka. Drugu polovinu nedelje obeležiće razvedravanje, ali ne i otopljenje, jer maksimalna dnevna ostaje oko proseka, dakle od 6 do 10 stepeni.

Poplave i u regionu

Obilne kiše od juče su izazvale poplave širom Albanije, a najviše je pogođen sever zemlje. Dve osobe su stradale u poplavama, nakon što je voda odnela automobil kojim su putovali, saopštila je policija.

Nakon 16 sati potrage, danas su pronađena tela dve osobe, oca i sina, koji su nestali juče nakon što je njihov automobil odnela reka nedaleko od Skadra, preneo je Albanian post. Policija je saopštila da su u trenutku nesreće u automobilu bile tri osobe, otac, sin i ćerka, a devojčica je uspela da se spasi i nalazi se van životne opasnosti.

Kritično je stanje na celom području Skadra, zbog čega je u pripravnosti 100 pripadnika Kopnene vojske i Baze podrške za civilne vanredne situacije. Na jednom broju prilaza putevima intervenisala je i albanska agencija za puteve, kako bi se sanirala šteta ili deblokirali blokirani putevi.

Obilne padavine pogodile su i Crnu Goru. U Herceg Novom je došlo do poplava usled obilnih padavina. Juče je i poplavljen most u Rogarima, nakon čega je došlo do nesreće kada je automobil sleteo u reku, a tri osobe su izgubile život.

Komentari (0)

Srbija