Društvo

Čeka se odluka o učenicima iz Trstenika koji su ponižavali profesorku: Nastavničko veće danas, očekuje se isključenje

Komentari

Autor: S. T.

23/11/2022

-

11:52

Čeka se odluka o učenicima iz Trstenika koji su ponižavali profesorku: Nastavničko veće danas, očekuje se isključenje
Čeka se odluka o učenicima iz Trstenika koji su ponižavali profesorku: Nastavničko veće danas, očekuje se isključenje - Copyright Prinskrin/TikTok

veličina teksta

Aa Aa

Sednica nastavničkog veće Tehničke škole u Trsteniku, na kojoj će biti doneta odluka o kazni za učenike koji su ponižavali profesorku engleskom zakazana je za danas u 12.15 sati. Kako se očekuje, i kako je rekao i ministar prosvete Branko Ružić, trojici vinovnika trebalo bi da bude izrečena najstroža kazna - isključenje iz škole.

Sednici nastavničkog veća prethodila je sednica disciplinske komisije za dečaka koji je profesorki izmakao stolicu. Za učenike koji su snimali kako nastavnica pada i kačili snimak na društvene mreže disciplinska komisija bila je prošle nedelje. 

Procedura je takva da disciplinska komisija daje predlog nastavničkom veću kako da se kazne učenici.

I Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je juče da očekuje da će sva tri učenika iz Trstenika, koji su izmakli stolicu nastavnici do kraja nedelje biti kažnjeni najstrožom kaznom - isključenjem iz škole.

On je rekao da su u međuvremenu, roditelji jednog od učenika dostavili medicinsku dokumentaciju od nadležne zdravstvene ustanove da je dete u trenutku izvršenja tog dela bilo neuračunjivo. Što se tiče kazni, kaže ministar, postoje jasni pravilnici i protekli koji definišu.

"U Srbiji ima 1.800 osnovnih i srednjih škola, skoro 750.000 učenika i oko 150.000 ljudi radi u prosvetnom sistemu. Nasilja je, nažalost, bilo, ima ga i biće ga, ali postoje jasni protokoli i jasne edukacije i pravilnici na koji način se postupa u tim slučajevima", poručio je Ružić.

Kolektiv: Učesnike događaja adekvatno kazniti

Kolektiv Tehničke škole u Trsteniku juče je izdao zajedničko saopštenje u kome kažu da su jednoglasni u stavu da treba osuditi svaki vid nasilja, kao i to da učesnike događaja treba adekvatno kazniti.

"Nedopustivo je ugrožavanje integriteta, dostojanstva i duševnog mira svakog pojedinca, pogotovo na radnom mestu", navedono je u saopštenju. Osudili su postupak učenika i smatraju da je došao zadnji čas da se "odbrani ljudsko dostojanstvo, čast i profesija".

Napominju da je njihova koleginica M.S. doživela fizičko, psihičko i digitalno nasilje.

Direktor škole Milan Glidžić ranije je za Euronews Srbija rekao da da će disciplinska komisija predložiti nastavničkom veću da trojica dečaka dobiju jedinice iz vladanja, ali i predisključenje ili isključenje iz škole.

On je naveo da se incident dogodio 9. novembra u popodnevnoj smeni, a da je već narednog jutra pokrenuo vaspitno- disciplinski postupak protiv učenika, obavestio školsku upravu, odnosno Ministarstvo prosvete. Održan je sastanak Tima za zaštitu od nasilja, obavešten je Centar za socijalni rad, tužilaštvo. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija