Društvo

Tri epidemije salmonele ove godine u privatnim vrtićima u Beogradu, 67 prekršajnih naloga zbog nehigijenskog poslovanja

Komentari

Autor: Euironews Srbija

24/11/2022

-

13:19

Tri epidemije salmonele ove godine u privatnim vrtićima u Beogradu, 67 prekršajnih naloga zbog nehigijenskog poslovanja
Tri epidemije salmonele ove godine u privatnim vrtićima u Beogradu, 67 prekršajnih naloga zbog nehigijenskog poslovanja - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

U privatnim vrtićima u Beogradu, od početka godine prijavljene su tri epidemije salmonele. U jednoj je obolelo 14 dece, drugi vrtić je prijavio epidemiju u kojoj je obolelo 46 dece, dok je u trećoj epidemiji bilo 69 obolelih, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su, zbog povećanog broja oboljevanja dece od salmoneloze u privatnim predškolskim ustanovama u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Sektorom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, naložili  terenski inspekcijski nadzor u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji Grada Beograda te da su nakon kontrole izdali  67 prekršajnih naloga zbog nehigijenskog poslovanja.

"U periodu od 12. oktobra do 17. novembra izvršeno je 76 redovnih inspekcijskih nadzora i izvršena kontrola sanitarno-tehničkih  higijenskih uslova, kontrola životnih namirnica i nadzor nad zaposlenima licima u privatnim predškolskim ustanovama", navode u Ministarstvu zdravlja.

Dodaju da je nakon obavljenog nadzora, doneto je 29 rešenja za otklanjanje sanitarno -tehničkih i higijenskih nedostataka. Zbog neispunjenosti opštih sanitarnih uslova, doneto je 11 rešenja za zabranu upotrebe prostorija. 

Ukupno je izdato 67 prekršajnih naloga zbog nehigijenskog poslovanja, a redovan nadzor u privatnim predškolskim ustanovama biće nastavljen do kraja tekuće godine.

"Namera Ministarstva zdravlja je da se uspostavi isti tretman nadzora državnih i privatnih predškolskih ustanova, kako bi sanitarno-tehnički i higijenski uslovi bili osigurani", navodi se.

U tom cilju održan je i sastanak predstavnika Ministarstva zdravlja i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, kako bi se i oni, u okviru svojih nadležnosti, uključili.

Salmoneloze pripadaju grupi bolesti uzrokovanih zagađenom hranom. Do sada je poznato više od 2.000 različitih serotipova salmonela, ali nisu svi patogeni za čoveka. S obzirom na to da su otporne u spoljnoj sredini, salmonele se na hrani mogu održati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Simptomi bolesti se javljaju od šest do 72 sata nakon inkubacije. Bolest počinje naglo, uz dijareju, bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu i do 40 stepeni Celzijusa, glavobolju i malaksalost.

Tegobe traju nekoliko dana, a ponekad i mnogo duže zavisno od imuniteta osobe i tipa salmonela.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija