Evropa

EU pokrenula istragu oko Kinder jaja sa salmonelom, oglasilo se i srpsko Ministarstvo poljoprivrede

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2022

-

15:01

EU pokrenula istragu oko Kinder jaja sa salmonelom, oglasilo se i srpsko Ministarstvo poljoprivrede
Kinder jaja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve ustanove EU - Agencija za bezbednost namirnica (EFSA) i Zdravstvena ustanova EU (ECDC), pokrenule su istragu u vezi italijanskog proizvođača čokolade zbog pojave salmonele u Kinder jajima.

Ferero je početkom ove nedelje povukao Kinder jaja sa određenih tržišta zbog prijave više slučajeva salmonele.

"Do sada imamo 105 potvrđenih slučaja oboljenja od salmonele i 29 sumnji, a većina je kod dece ispod deset godina starosti“, saopštile su EFSA i ECDC.

Gotovo polovina svih prijavljenih slučaja je u Velikoj Britaniji, sa čijeg tržišta su najpre povučena Kinder jaja.

Naime, u Velikoj Britaniji prvi slučajevi su se pojavili 7. januara.

Zatim su prijavljeni slučajevi iz Nemačke, Belgije, Francuske, Irske, Luksemburga, Holandije, Norveške i Švedske.

EFSA i ECDC ukazuju da su određeni čokoladni proizvodi indentifikovani kao najverovatniji izvor zaraze salmonelom. EFSA i ECDC najavljuju da će iduće nedelje saopštiti rezultate istrage.

Agencija za bezbednost namirnica (AGES) Austrije saopštila je da su najverovatnije zaražena Kinder jaja dospela i na to tržište, te da su nadležne vlasti informisane i da se preduzimaju mere.

Kompanije Ferero je objavila da će povući određene serije Kinder jaja i Kinder bona, koje su proizvedene u Belgiji, a za koje se smatra da su problematični.

Ministarstvo poljoprivrede: U Srbiji nema spornih Kinder jaja

U prethodnom periodu u Srbiju nisu uvožena Kinder jaja sporne serije Kinder Suprise koja Ferero proizvodi u Belgiji, navodi se iz Ministarstva poljoprivrede. Iz Ministarstva ističu da njihova granična fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše proizvode biljnog i mešovitog porekla i da će se u narednom periodu pojačati kontrola spornih Ferero proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji.

Komentari (0)

Evropa