Društvo

Vesić: U toku tender za 10 novih elektropunjača na više puteva u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2022

-

23:00

Vesić: U toku tender za 10 novih elektropunjača na više puteva u Srbiji
Vesić: U toku tender za 10 novih elektropunjača na više puteva u Srbiji - Copyright Printscreen YouTube/Goran Vesic

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građvevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Goran Vesić izjavio je da je u toku tender za nabavku 10 novih elektropunjača, koji će biti postavljeni duž puteva u Srbiji, jer zbog rasta broja vozila na električni pogon, raste i potreba za dodatnim punjacima.

U Srbiji, za sada, na auto-putevima postoji osam elektropunjaca, pet kapaciteta između 22 i 50 kilovata postavljeno je 2017.godine, dok su tri super brza, snage 175 kilovata, postavljena prošle godine, rekao je Vesić za TV Pink i podsetio da Ministarstvo za zaštitu životne sredine daje subvencije za kupovinu električnih automobila.

Odmorišta na auto-putevima će, kako je naveo, biti uređena i pretvarana u oaze sa elektropunjačima - tražiće se partneri, biće dozvoljeno da se otvori restoran, kafić ili prodavnica kako bi svi koji prolaze kroz Srbiju, dok pune bateriju mogli da popiju piće, nešto kupe.

Plan je i da se podstakne kupovina tagova za elektronsko plaćanje putarine, koju sada, kaže, koristi oko 55 odsto korisnika auto-puteva.

Ministar je naveo i da će najveća tekovina predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti upravo izgradnja infrastrukure, iako će ga neki pamtiti po tome što je vratio ugled Srbije u međunarodnoj zajednici, neki po borbi za KiM, treći što smo u trenutku kada je maltene poceo treći svetski rat sačuvali slobodu i nezavisnost, a neki po velikom smanjenju nazaposlenosti i rastu BDP-a.

Vesić je ukazao da se nikada nije izgradilo toliko pruga, puteva, što ne znaci samo bolju povezanost, već i radna mesta, veće plate i ostanak građana u zemlji.

"Izgradnja infrastrukture znaci napredak zemlje”, rekao je Vesić i dodao da od brze pruge Beograd - Novi Sad nema boljeg primera za uspeh politike Aleksandra Vucica.

Dodao je da ćemo sa EU brzo ugovoriti gradnju brze pruge Niš -Beograd, na kojoj će vozovi takođe cirkulisati brzinama od 200 kilometara na sat.

Podsetio da je u planu završetak pruge Beograd - Šid, na kojoj je brzina takođe 200 kilometara na sat, dok je na barskoj pruzi završena rekonstrukcija deonice od Resnika do Valjeva, na kojoj je brzina 160 kilometara na čas.

Kaže da je u planu dalja obnova od Valjeva do Vrbnice, odnosno do crnogorske granice, a radiće se i brza pruga Kraljevo-Stalac-Rudnica.

Kasnije će se raditi pruga od Niša do Preševa, na kojoj će vozovi takođe ići brzinom od 200 kilometara na sat, a koja će biti produžena prema Skoplju, Solunu i Istanbulu, rekao je Vesić.

Dodao je da će se raditi i manje pruge, poput deonice Vrbas-Sombor, kao i beogradska gradska železnica, gde je najveći broj putnika.

Kada je reč o putevima, Vesić kaže da će 2025. godine biti završen Moravski koridor.

U aprilu deonica Pojate - Makrešane, početkom oktobra drugi deo do Koševa, pa će Kruševac dobiti izlaz na auto-put, kazao je.

U prvoj polovini 2024. godine biće završena deonica Adrane - Preljina, pa će i Kraljevo imati izlaz na auto-put, a zatim će biti spojene i Koševo i Adrane 2025.godine, naveo je.

Dodao je da se, pored Moravskog, uveliko rade Fruškogorski koridor, gde se gradi most kod Pretrovaradina, kao i Iriški tunel, a da posle završetka obilaznice oko Beograda sledi deonica do Pančeva sa drumsko-železnickim mostom kod Vinče.

Završava se i brza saobraćajnica Pančevo-Vršac, rekao je on i podsetio na značaj izgradnje metroa u Beogradu.

"To je prava promena Srbije, to je za nas važno”, rekao je Vesić.

Ministar je dodao i da je od oktobra 2020. predsednik Vučić otvorio 66 novih fabrika, vrednosti 2,4 milijarde evra, u kojima radi 26.000 ljudi.

Na pitanje o predlogu da se na delu auto-puta kroz Beograd uvede "žuta traka", da se ubrza prolazak vozila javnog prevoza i taksista, kaže da se o tome može razgovarati kada u junu bude završena obilaznica.

Komentari (0)

Srbija