Društvo

Poplava reakcija zbog zgrade iznad reke u Tutinu - U opštini tvrde da objekat ima sve dozvole, Vesić: Sramota za državu

Komentari

Autor: E. Radetinac / Z. Radović

25/11/2022

-

15:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zatražalo je od lokalne samouprave Tutina da dostave svu dokumentaciju za zgradu na reci Vidrenjak u ovoj opštini, koja je privukla veliku pažnju javnosti, jer je izgrađena tik iznad reke, praktično nad koritom. Iz lokalne samouprave ovog grada kažu da su pripemili svu traženu dokumentaciju i tvrde da je zgrada izgrađena legalno. S druge strane, ministar građevinarstva Goran Vesić smatra da je "sramota za državu" što je zgrada dobila saglasnost za izgradnju.

Nakon poplava koje su zadesile Tutin, ovu zgradu deo javnosti vidi kao objekat koji sprečava reku da teče kroz svoje korito, ali meštani i čelnici u lokalnoj samoupravi tvrde drugačije. Stanovnici Tutina u anketi Euronews Srbija kažu da smatraju da objekat nije uzrok poplava i da je dovoljno izdignut iznad vode, dok u opštini navode da zgrada ima sve dozvole. Kažu i da na sednicama Štaba za vanredne situacije nikada nije bilo reči da ova zgrada ima veze sa izlivanjem reke.

"Zgrada koja je napravljena nad rekom Vidrenjak apsolutno nije krivac za izlivanje reke u poplavama prethodnih dana. Ova zgrada ima sve potrebne dozvole, a da bi se one dobile potrebno je pribaviti Rešenje o izdavanju vodne saglasnosti koje je investitor, odnosno vlasnik objekta izvadio pre dobijene građevinske dozvole od nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon toga su izdati lokacijski uslovi, a potom i građevinska dozvola", rekao je Muamer Mavrić, načelnik Opštinske uprave u Tutinu.

Euronews Srbija

 

On je, međutim, objasnio da je prva građevinska dozvola poništena od nadležnog ministarstva i da je vraćena u ponovni postupak.

"U ponovnom postupku je dobijena nova građevinska dozvola koja je i danas na snazi. Zgrada nema više kvadrata nego što je predviđeno. Izgrađena je u skladu sa glavnim projektom, kao i da je više puta građevinska inspekcija obavljala nadzor nadobjektom i da je ustanovila da je zgrada izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom.

Vesić: Saglasnost je sramota za državu

Za izgradnju objekata u zoni rečnog korita neophodna je saglasnost preduzeća koja su nadležna za njihovo uređenje i koja upravljaju vodotokovima, a za Euronews Srbija su u JVP "Srbijavode" rekli da oni nikada nisu izdali Rešenje o izdavanju vodne saglasnosti vlasniku objekta. Ipak, naveli su da je vlasnik dobio saglasnost drugog organa.

"Rešenje o izdavanju vodne saglasnosti je izdato i potpisano 30. decembra 2010. godine od strane tadašnjeg direktora Republičke direkcije za vode, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gospodina Aleksandra Prodanovića", rekli su iz "Srbijavoda" za Euronews Srbija.

Euronews Srbija

 

Ministar građevinarstva Goran Vesić je, međutim, objavio na društvenoj mreži da "ta saglasnost danas ništa ne vredi, jer je objekat bespravan".

"Ali sada znamo da je bilo takvih državnih službenika koji su bili spremni da izdaju ovakav akt. Meni je svejedno ko je bio na vlasti 2010. gdoine kada je ova vodna saglasnost izdata. Tu saglasnost nije smeo niko i nikada da izda i sramota je za dražavu kada god da se to dogodilo. 

On je najavio da će republička inspekcija nastaviti sa nadzorom narednih dana i da će javnost obavetsiti o rezultatima i merama. 

Vlasnici objekta tvrde da imaju sve dozvole

Sporni objekat su, kako je za Euronews rekao Hasan Dazdarević, izgradili on i njegova braća, koji svi sem njega žive u inostranstvu.

Euronews Srbija

 

"Objekat pripada našoj porodici i ja sam pribavljao sve dozvole, jer ostala braća ne žive u Srbiji. Nije mi jasno zašto se sada pokreće to pitanje, kada je zgrada izgrađena pre deset godina. Imamo sve dozvole i ništa ne bismo mogli da uradimo da nam lokalna samouprava nije dozvolila s obzirom da se radi o većem objektu. Žao mi je što se pričaju neistine i da smo mi krivi za poplave. To nije tačno", tvrdi Dazdarević.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Neša

26.11.2022 19:31

Investitor i opština nisu krivi. Ministarstvo je dalo saglasnist. Potpisao ministar dakle da imamo tužioce to je već podneta krivična prijava. Ovo se ekspresno rešava. Neka ministar dokaže da je imao zakonsi osnov da izda potvrdu. Vesić prvo da juri Tomislava Nikolića. Kada njemu struši vikendice pored Save o njegovom trošku onda neka sruši sve nelegalno. Do tad nikome ne može ništa.

Srbija