Društvo

Napravili zgradu iznad reke: Poplave u Tutinu skrenule pažnju Srbije na “čardak ni na zemlji ni na vodi”

Komentari

Autor: E. R. / Z. R.

23/11/2022

-

17:00

Napravili zgradu iznad reke: Poplave u Tutinu skrenule pažnju Srbije na “čardak ni na zemlji ni na vodi”
Napravili zgradu iznad reke: Poplave u Tutinu skrenule pažnju Srbije na “čardak ni na zemlji ni na vodi” - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izlivanje reke Vidrenjak u Tutinu pre nekoliko dana, izbacilo je u prvi plan nesvakidašnji objekat koji je izgrađen bukvalno iznad rečnog korita. Poplave su skrenule pažnju Srbije na “čardak ni na zemlji ni na vodi". Prema prvim informacijama koje je objavio ministar građevinarstva Goran Vesić, ova građevina podignuta je još pre devet godina i to uz građevinsku dozvolu koju je izdala lokalna samouprava.

"Ovaj objekat postoji devet godina i verovali ili ne tada im je izdata građevinska dozvola od strane opštine. To im nije bilo dovoljno pa su izgradili više, pa je sada zgrada bespravna", napisao je Goran Vesić na Tviteru.

On je najavio da će  Republička građevinska inspekcija poslati zahtev opštini Tutin da dostavi kompletnu dokumentaciju iz predmeta izdavanja građevinske dozvole.

"Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije pokrenuće upravno-pravni nadzor nad radom nadležnog organa opštine Tutin kako bi se preispitao postupak izdavanja građevinske dozvole za poslovni objekat na reci Vidrenjak", napisao je ministar.

U opštini traže dokumentaciju u arhivi

Rahman Fekić, iz Odeljenja za urbanizam i izgradnu lokalne samouprave Tutina je rekao za Euronews Srbija da će, s obzirom da su dozvole i papirologija izdate pre desetak godina, biti potrebno nekoliko dana da pribave tu dokumentaciju, jer se nalazi u arhivi.

www.instantstreetview.com

Izgled zgrade pre poplave u Tutinu

"Dobili smo dopis Ministarstva građevinarstva da im dostavimo svu dokumentaciju u vezi sa tom zgradom. To ćemo sve pripremiti, ali nam je potrebno vreme da sve prikupimo, jer je prošlo dosta vremena od kada je objekat izgrađen", kaže Fekić.

Vlasnici objekta tvrde da imaju sve dozvole

Objekat su, kako je za Euronews rekao Hasan Dazdarević, izgradili on i njegova braća, koji svi sem njega žive u inostranstvu.

"Objekat pripada našoj porodici i ja sam pribavljao sve dozvole, jer ostala braća ne žive u Srbiji. Nije mi jasno zašto se sada pokreće to pitanje, kada je zgrada izgrađena pre deset godina. Imamo sve dozvole i ništa ne bismo mogli da uradimo da nam lokalna samouprava nije dozvolila s obzirom da se radi o većem objektu. Žao mi je što se pričaju neistine i da smo mi krivi za poplave. To nije tačno", tvrdi Dazdarević.

Euronews Srbija

 

S obzirom da je po propisima za izgradnju objekata u zoni rečnog korita neophodna saglasnost preduzeća koja su nadležna za njihovo uređenje i koja upravljaju vodotokovima, Euronews Srbija je uputio pitanja JVP "Srbijavode". Iz ovog preduzeća su rekli da nikada nisu izdali Rešenje o izdavanju vodne saglasnosti vlasniku objekta Dazdarević Mersudinu, ali su naveli da je vlasnik objekta dobio saglasnost drugog organa.

"Rešenje o izdavanju vodne saglasnosti je izdato i potpisano 30. decembra 2010. godine od strane tadašnjeg direktora Republičke direkcije za vode, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gospodina Aleksandra Prodanovića", rekli su iz "Srbijavoda" za Euronews Srbija.

Narednih dana bi, kako je najavio Vesić, ministarstvo građevinarstva trebalo da obavi nadzor i da preispita eventualnu odgovornost nadležnih za izgradnju ovog objekta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija