Aktuelno

Saslušan bivši sekretar za legalizaciju u Beogradu: Stajić negirao da je zloupotrebio službeni položaj

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

16:08

Saslušan bivši sekretar za legalizaciju u Beogradu: Stajić negirao da je zloupotrebio službeni položaj
Saslušan bivši sekretar za legalizaciju u Beogradu: Stajić negirao da je zloupotrebio službeni položaj - Copyright Printscreen YouTube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

veličina teksta

Aa Aa

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, bivši sekretar Sekretarijata za poslove legalizacije objekata u Gradskoj upravi grada Beograda, Nemanja Stajić (39), negirao je danas na saslušanju da je počinio zloupotrebe u vezi legalizacije zemljišta u javnoj svojini.

Stajić je više od tri ipo sata iznosio odbranu u prisustvu svog advokata. Naredbom o sprovođenju istrage pored Stajića, još dvojica su osumnjčena za zloupotrebe u vezi sa legalizacijom zemljišta u javnoj svojini, saopštilo je to tužilaštvo.

Istom naredbom Stajić i još troje su osumnjiceni i za očigledno nesavesno postupanje u vršenju službe.

Zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, naredbom o sprovođenju istrage obuhvaceni su Stajić i zaposleni u geodetskoj organizaciji “Jugoprojekt” d.o.o. Vlada K. (65) dok se direktoru privrednog društva "Borpromet" doo Vojinu O. (56), na teret stavlja podstrekavanje na izvršenje ovog krivicnog dela.

Sumnja se da su od 2015. godine do 19. decembra 2020. godine u Beogradu, Stajić i Vlada K. iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenog ovlašćenja pribavili PD "Borpromet" doo imovinsku korist u iznosu od preko 1.5 miliona dinara.

Pored Stajića u tužilaštvu je saslušan Vlada K. On je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i takođe dao detaljan iskaz.

Osumnjičeni Vojin O. izostanak sa današnjeg saslušanja, opravdao je zdravstvenim razlozima i biće ispitan u drugoj polovini oktobra.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, sumnja se da je Vojin O. sa umišljajem podstrekao Vladu K. da zloupotrebi javna ovlašćenja u obavljanju geodetskih radova, tako što je lažno prikazao u Katastarsko-topografskom planu od oktobra 2015. godine, postojanje i poziciju šest objekata koji su predmet zahteva za legalizaciju "Borpromet" pred Sekretarijatom za poslove legalizacije, a koje je označio kao drvene šupe.

Pomenuti objekti nisu vidljivi na satelitskom snimku teritorije Republike Srbije iz 2015. godine, niti su za njih pribavljeni, niti od Sekretarijata traženi dokazi da su ispunjeni uslovi za ozakonjenje shodno Zakonu o ozakonjenju objekata.

Na osnovu pomenutog plana, Stajić je 25. aprila 2017. godine dao mišljenje da ovi objekti ispunjavaju uslove za ozakonjenje.

Takođe je uputio podnosioca zahteva za legalizaciju – "Borpromet", da u cilju rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao prethodnog pitanja u postupku legalizacije, podnese zahtev za utvrđivanje zemljišta za redovnu upotrebu objekata i formiranje građevinske parcele, a nakon pravosnažnosti rešenja da podnese zahtev za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom Republickoj direkciji za imovinu Republike Srbije, što je Vojin O. i ucinio.

Vojin O. je tako 9. decembra 2020. godine stekao pravo svojine na zemljištu ispod objekata za koje je zahtevao legalizaciju, iako oni nisu bili u njegovom vlasništvu, niti je iste držao, niti su postojali kako je to navedeno u pogledu površina i pozicija, pa time nisu bili ispunjeni uslovi za kupovinu zemljišta ispod tih objekata od Republike Srbije po ovoj proceduri.

Na ovaj način je PD "Borpromet" doo pribavljena korist u vidu sticanja prava svojine nad zemljištem koje je u ovoj proceduri proglašeno za građevinsko zemljište ispod lažno prikazanih objekata u pomenutom zahtevu za legalizaciju.

PD "Borpromet" je vec dalje prometovao pomenuto pomenuto zemljište. Saslušanje ostalih osumnjičenih zbog krivičnog dela nesavesan rad u službi zakazano je za drugu polovinu oktobra.

Komentari (0)

Srbija