Društvo

Nastavlja se hladno i tmurno vreme: Danas nas očekuje jaka košava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/11/2022

-

07:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Oblačno, hladno i tmurno vreme, ponegde sa slabom kišom i snegom obeležili su vikend za nama, a slično vreme imaćemo i danas, ističe meteorolog Ljubica Gojković.

Intenzivno polje visokog vazdušnog pritiska sa centrom iznad Sibira, ka Balkanskom poluostrvu potiskuje hladnu vazdušnu masu koja nam je ovog jutra donela temperaturu oko nule, ponegde i mraz. Tokom dana temperatura će samo u Vojvodini dostizati 7 stepeni, dok u južnim predelima neće prelaziti 5. podeljak.

Vreme će do kraja dana biti oblačno i tmurno, a magla i niska oblačnost zadržaće se tokom većeg dela dana, što će lokalno, pogotovo u brdsko–planinskim predelima smanjiti vidljivost.

Košava će danas duvati umerenim intenzitetom, što nam donosi i dodatni efekat hlađenja.

Istočni i jugoistočni vetar je u narednim danima u pojačanju jer iznad Mediterana dolazi do formiranja još jednog ciklona. On će sredinom nedelje južnim predelima naše zemlje doneti nove padavine.

S obzirom na to da vetar uvek duva od polja visokog ka polju niskog vazdušnog pritiska, tako će narednih dana preovladavati istočno strujanje, a zbog sve veće razlike u pritiscima između ova dva sistema, vetar će biti u pojačanju. Hladan istočni vetar omogućava da temperatura bude oko proseka, što znači od 4 do 8 stepeni. 

Vreme još sutra ostaje suvo i pretežno oblačno, a već u sredu stižu nove padavine sa zapada, koje će biti u obliku susnežice i snega. U četvrtak će padavine biti nešto jačeg intenziteta. Slaba kiša zahvatiće i delove Vojodine, dok će u južnim predelima lokalno padati susnežica i sneg. Od petka sledi prestanak padavina, ali vreme ostaje oblačno i prohladno.

Vidljivost smanjena na oko 100 metara na vise puteva

Vidljivost je jutros zbog magle smanjena na oko 100 metara u Beograda, ali i na njegovim prilaznim putevima, a slično je i na području Banatskog Karlovca, Novog Sada, Smederevske Palanke, Velikog Gradišta, Zlatibora i Zaječara, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Iz AMS S-a navode da u periodu u kojem se nalazimo magla najviše otežava vožnju, ali je poslednjih dana zbog jutarnjeg mraza na kolovozu prisutna i poledica što dodatno utiče na bezbednost u vožnji, ali i dužinu zaustavnog puta.

Kada u ovakvim uslovima vožnje brzina nije prilagođena tada su saobraćajne nezgode i lančani sudari prilikom naglog kočenja često neizbežni, upozoravaju iz AMSS-a.

Komentari (0)

Srbija