Društvo

Škodrić: Besmislena tvrdnja Dveri, svi koji su zabrinuti zbog uvoza reproduktivnog materijala mogu biti donori

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2022

-

17:41

Škodrić: Besmislena tvrdnja Dveri, svi koji su zabrinuti zbog uvoza reproduktivnog materijala mogu biti donori
Škodrić: Besmislena tvrdnja Dveri, svi koji su zabrinuti zbog uvoza reproduktivnog materijala mogu biti donori - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić osudila je danas i ocenila kao besmislenu tvrdnju Dveri da vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom može da utiče na promenu genoma budućih naraštaja, a navela je i da su do sada parovi morali da idu u inostranstvo, jer u Srbiji nema donora.

Dodala je da je činjenica da Srbija ima banku reproduktivnih ćelija u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, ali da ne postoje zainteresovani donori, saopštio je RFZO. 

"Za tri i po godine od otvaranja, bilo je svega 40 zainteresovanih muškaraca i to sve u vreme pre pandemije virusa korona. Od njih je posle predviđenih procedura i kontrola, uzeto pet uzoraka. Kad je o ženama reč, javile su se dve, ali nije bilo uzetih uzoraka. Svi oni koji su zabrinuti zbog uvoza reproduktivnog materijala mogu sami da se jave i budu donori", poručila je Radojević Škodrić.

Naglasila je da Srbija nije jedina koja uvozi reproduktivni materijal i da je to praksa i u drugim državama.

"Samo oni koji ne razumeju muke parova, muškaraca i žena koji iz određenih razloga ne mogu da dobiju dete, mogu da daju ovako monstruozne izjave. Hiljade parova u našoj zemlji bori se sa neplodnošću i mnogima je jedina šansa da dobiju bebu upravo sa doniranim reproduktivnim materijalom, jajnim ćelijama i spermatozoidima. Do sada su morali da idu u inostranstvo i to plaćaju iz sopstvenih sredstava, a sada taj trošak snosi RFZO", navela je Radojević Škodrić. 

Pokret Dveri ocenio je da vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom iz Španije i Danske zahteva posebnu moralno-etičku procenu, jer kako su naveli, to možda može da utiče na promenu genoma budućih naraštaja. Na ovakve tvrdnje stiglo je mnogo reakcija, o tome pročitajte opširnije u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija