Društvo

Nasilje u školama izvelo prosvetne radnike na ulicu: Traže izmene zakona i zaštitu, ali i plate veće za 25 odsto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2022

-

13:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije organizovali su danas u Beogradu protest "Za dostojanstvo profesije", zbog sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima u školama. Oni traže izmenu zakonske regulative kako bi se bolje zaštitili zaposleni u obrazovanju, ali i da se plate zaposlenih povećaju za 25 odsto. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije za sutra je najavila jednodnevnu obustavu rada. 

Predstavnici dva sindikata koji su danas protestovali, okupili su se na Trgu Nikole Pašića odakle su krenuli u protesnu šetnju do Skupštine Srbije, a zatim do Ministarstva prosvete, gde su predali svoje zahteve. Kap koja je prelila čašu, prema rečima sindikata, su dešavanja u Trstenuiku gde su trojica dečaka u Tehničkoj školi izmakla stolicu profesoorki engleskog jezika i ona je pala na pod. Sve su to snimali mobilnim telefonom i kačili na društvene mreže.  

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije rekla je za Euronews Srbija da se autoritet i dostojanstvo profesije mogu vratiti ukoliko se poboljša materijalni položaj prosvetnih radnika.

"Put do autoriteta i do dostajanstva je kompleksan. Ovo što se dogodilo u Trsteniku je kap koja je prelila čašu. Naš sindikata je stava da se mora popravi materijalni položaj prosvetnih radnika, jer ugled jedne profesije pre svega zavisi od materijalnog položaja. Danas mali broj mladih osoba hoće da radi u prosveti", rekla je Ilić.

Dodaje i da se Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete oglušuju o njihove zahteve  i da je to prosvetu dovelo u ovakvu situaciju.

Euronews

"Sa povećanjem od 25 odsto, mi samo tražimo da budemo u nivou prosečne plate. Inflacija je ogromna, do kraja godine premašiće ono što smo tražili kao povećanje", navela je ona.

Sindikati u dve kolone

I dok su se dva sindikata odlučili za protest na ulici danas, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, ali i forumi beogradskih gimnazija i osnovnih škola odlučili su se da nizom aktivnosti sutra skrenu pažnju na sve veće nasilje u školama.

Pojedine osnovne i srednje škole već su obavestile roditelje i učenike da sutra neće biti nastave, neće čak raditi ni produženi boravak za decu u osnovnim školama. Sa druge strane neke su se odlučile da ne održe samo prvi čas.

Sindikati ni ovog puta nisu pokazali jedinstvo, iako je nasilje problem koji se tiće svih zaposlenih u prosveti. 

Valentina Ilić smatra da će na ovaj način, u odvojinim protestima, postići bolji efekat jer će dva dana biti dešavanja u kontinuitetu. Navodi da su svim svojim članovima poslali dopis da ukoliko donesu odluku o obustavi nastave samo ih obaveste o tome.

Nisu izašli jedinstveno ni po pitanju zahteva. Jedni traže status službenog lica za prosvetare, drugi nisu za to.  

Ilić pojašnjava da Sindikat obrazovanja nije za uvođenje statusa službenog lica jer je to "osetljiva kategorija", da deca u osnovnoj školi ne podležu krivičnoj odgovornosti.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

"Službeno lice ima prava, ali i veliku krivično-pravnu odgovornost. Možemo doći u situaciju da nastavnik, koji ima status službenog lica, krivično-pravno odgovara i može da se tumači kao zloupotreba službenog položaja", navela je ona.  

Jedinica iz vladanja, đak pada godinu?

Zbog sve učestalijeg nasilja u školama, a posebno nakon slučaja u Trsteniku i Subotici, na predlog ministra prosvete Branka Ružića formirana je radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, a prvi sastanak održali su juče.

Radna grupa će do 20. decembra predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata sa ciljem poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih u školama od nasilja.

Radnu grupu, pored predstavnika Ministarstva prosvete, čine i predstavnici ministarstava za brigu o porodici i demografiju, policije, pravde, zdravlja, za državnu upravu u lokalnu samoupravu, predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti,  direktori škola, psiholozi, pedagozi, kao i stručnjaci za bezbednost.

Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je nakon sastanka da su tražili hitne izmene zakona. 

"Unija SPRS je stava da se konkretno mora razgovarati o skraćenju procedura u vaspitnodisciplinskom postupku, da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za
neprolazak u sledeći razred, a pre svega za povratak psihologa, pedagoga, sekretara,
logopeda u škole u punom kapacitetu i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih
pedagoga", navodi se u saopštenju USPRS.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

Dodaju da se insistira na boljoj saradnji škola sa drugim relevantnim insititucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školi pružile adekvatnu pomoć.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je zadatak Radne grupe je da izvrši analizu postojeće zakonske regulative u oblasti zaštite od nasilja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja i da predloži izmene ovih propisa iz delokruga Ministarstva u cilju unapređivanja oblasti zaštite od nasilja u sistemu obrazovanja.

Ružić: Problem nasilja se ne rešava štrajkom

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da se problem nasilja i vršnjačkog nasilja ne rešava štrajkom, već saradnjom svih relevantnih aktera.

"Neophodnu akciju Ministarstvo prosvete je već preduzelo, Radna grupa sastavljena od predstavnika svih relevantnih institucija, stručnjaka je počela sa radom i krajem meseca ćemo imati već prve predloge za unapređivanje sistema za prevenciju i reagovanje na nasilje u školama", rekao je Ružić Tanjugu reagujići na najavljeni štrajk prosvetnih radnika.

Kako je naveo sindikati su deo tima koji je formiran. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

30.11.2022 14:09

Čovek šalje tehnologiju i ljude u svemir a na mnogim mestima ne može bez straha da šeta ulicama sopstvene planete. Može da opremi kuću svakakvim savremenim pogodnostima, a ne može da zaustavi plimu školskog, poslovnog i porodičnog nasilja i raspadanja brakova i porodica. I može da stvori informacionu eru, a nije u stanju da pouči decu ni odrasle ljude da žive zajedno bez svađe, tuče, verbalnog nasilja u miru. Čudno zar ne?

Srbija