Društvo

Epilog ponižavanja nastavnice u Trsteniku: Direktor doneo rešenje da se dvojica učenika isključe iz škole

Komentari

Autor: S.T.

30/11/2022

-

09:08

Epilog ponižavanja nastavnice u Trsteniku: Direktor doneo rešenje da se dvojica učenika isključe iz škole
Epilog ponižavanja nastavnice u Trsteniku: Direktor doneo rešenje da se dvojica učenika isključe iz škole - Copyright Tanjug Video, Prinskrin/TikTok

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić doneo je rešenje da se iz škole isključe dvojica učenika koji su ponižavali profesorku engleskog jezika M.S. tako što su joj izmakli stolicu, saznaje Euronews Srbija.

Treći učenik ispisao se iz škole pre nego što je okončan disciplinski postupak protiv njega.

"Direktor je juče, 29. novembra potpisao rešenje o isključenju iz škole za dvojicu učenika, jednog koji je izmakao stolicu profesorki i drugog koji je snimao. Treći učenik ispisao se ranije iz škole. Na taj način direktor je usvojio predlog nastavničkog veća", kaže za Euronews Srbija jedan od članova nastavničkog veća.

Inače, incident u Tehničkoj školi u Trsteniku dogodio se 9. novembra kada je učenik trećeg razreda na času engleskog jezika prišao profesorki sa leđa i izmakao joj stolicu. Nastavnica je pala na pod, a sve su to snimao drugi učenik, dok je treći učenik kačio na društvene mreže.

Incident se dogodio u popodnevnoj smeni, a kako nam je profesorka rekla u prvom momentu nije ni bila svesna šta joj se dogodilo. Tek kada je videla snimak shvatila je razmere incidenta. Tog dana završila je u Hitnoj. 

Već narednog dana uprava škole pokrenula je disciplinski postupak protiv trojice učenika. Disciplinska komisija predložila je nastavničkom veću da to bude isključenje iz škole. U međuvremenu dok je disciplinski postupak trajao jedan od dečaka se ispisao iz škole, te su isključena dvojica. 

Profesorka: Nije bilo izvinjenja

Profesorka engleskog M.S. ranije je za Euronews Srbija rekla da je niko od roditelja dečaka koji su je ponižavali, nije zvao.

"Nažalost, niko me nije zvao, niko se nije izvinio. Čak ni ovi koji su se smejali. Nije me pozvao niko od roditelja iz tog odeljenja. A iskreno, očekivala sam. To bi bilo ljudski. I toj deci bi išlo u prilog da se negde zabeleži da je bilo izvinjenja i da se kaju", kaže ona.

Dodaje da joj značila i pisana poruka da su joj poslali.

Društvenim mrežama i dalje kruži snimak gde jedan učenik treće godine Srednje tehničke škole u Trsteniku prilazi profesorki engleskog M.S. iza leđa, izmiče stolicu na kojoj je sedela i ona pada na pod. Sve je to snimao drugi učenik, a treći kačio na društvene mreže.

Kolektiv Tehničke škole osudio je još jednom nasilje đaka prema nastavnici i upozorio da je treba stati na put nasilju, a učesnike događaja adekvatno kazniti.

"Nedopustivo je ugrožavanje integriteta, dostojanstva i duševnog mira svakog pojedinca, pogotovo na radnom mestu", navedono je u saopštenju. Osudili su postupak učenika i smatraju da je došao zadnji čas da se "odbrani ljudsko dostojanstvo, čast i profesija".

Napominju da je njihova koleginica M.S. doživela fizičko, psihičko i digitalno nasilje.

Kisić: Učenici iz Trstenika nisu mali

Deca koja su vršila nasilje nisu mala i treba da snose posledice za svoje postupke, rekla je ministarka za brigu o porodici Darija Kisić govoreći o đacima koji su se iživljavali nad profesorkom u Trsteniku.

Ona je za Blic TV rekla da se nasilnik ne rađa, već da se nasilnik postaje i da se postavlja pitanje koji su to faktori uticali na to da deca postanu nasilnici. To je, kako tvrdi, kopija nečega što su deca videla i to su prihvatila kao obrazac ponašanja. Napominje da su deca koja sprovode nasilje često popularna deca, dok su žrtve uglavnom oni koji su targetirani kao slabiji.

Psihološkinja Radmila Vasić istakla je da deca ne prijavljuju nasilje nad drugarima, jer se plaše da i sami ne postanu žrtve. Ona je govoreći o đacima koji su napali i teško povredili vršnjaka u Subotici, kojem je čak morala biti odstranjena slezina, rekla da oni imaju po 14 godina i da mogu biti i krivično odgovorni. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija