Društvo

Može li učenik koji se ispisao iz škole u Trsteniku da prođe nekažnjeno - rupe u zakonu aboliraju nasilnike

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/11/2022

-

07:15

Može li učenik koji se ispisao iz škole u Trsteniku da prođe nekažnjeno - rupe u zakonu aboliraju nasilnike
Može li učenik koji se ispisao iz škole u Trsteniku da prođe nekažnjeno - rupe u zakonu aboliraju nasilnike - Copyright Tanjug Video, Prinskrin/TikTok

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od trojice učenika koji je ponižavao profesurku engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku mogao bi da prođe praktično nekažnjeno, jer se ispisao iz škole pre sednice nastavničkog veća na kojoj se odlučivalo o njihovim sankcijama. Članovi Nastavničkog veća zauzeli su jedinstven stav da svi akteri treba da budu isključeni iz škole. 

A to ne bi bilo prvi put. Nedovoljno precizne zakonske odredbe, dovele su do toga da nasilnici masovno izbegavaju kaznu. Dovoljno je samo da roditelji pre okončanja disciplinskog postupka zatraže ispisnicu i dete upišu u drugu školu. Postupak se protiv njega obustavlja, jer ni stara ni nova škola ne mogu da ga nastave. Na taj način se daje loš primer drugim učenicima, da se takvo ponašanje toleriše i da će izbeći sankciju. 

Predstavnici sindikata kažu da su tražili da se u krovni zakon unese odredba da tokom vaspitno-disciplinskog postupka đaci ne mogu da se ispišu iz škole. Iz Ministarstva prosvete nismo dobili odgovor da li se spremaju izmene zakona i da li je podzakonskim aktima i pravilnicima preciznije definisana ta oblast.

Predstavnici Društva direktora škola Srbije za Euronews Srbija pojašnjavaju da učeniku koji se ispisuju iz škole pre okončanja disciplinskog postupka jedino u ispisnici stoji da je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv njega. To je odredba koja je uneta u poslednje izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV). 

"Sada je na drugom direktoru škole da vidi da li će da primi takvog učenika ili ne. Po članu 126. Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja direktor je odgovoran za bezbednost i atmosferu u školi. Učenik ima obavezu se u roku od sedam dana upiše u drugu školu u protivnom gubi za tu školsku godinu pravo upisa", objašnjavaju Društvu direktora škola Srbije.

A šta uzapravo znači sankcija isključenja iz škole? Iz Društva direktora pojašnjavaju da učenici koji su isključeni iz škole u ovoj školskoj godini gube pravo upisa u bilo koju školu na teritoriji Srbije. Tek u narednoj školskoj godini mogu da se upišu u isti razred u drugoj školi. Takođe, trajno gube pravo upisa u školu iz koje su isključeni.

"Dakle, sledeće školske godine mogu da se upišu u drugu školu, ali u isti razred. To je kao da su pali godinu", pojašnjavaju.

Forum: Tražili smo izmene zakona

Iz Foruma beogradskih gimnazija kažu da su tražili da se zakonom reguliše da učenik ne može tokom trajanja vaspitno - disciplinskog postupka da se ispiše i pređe u drugu školu. 

"Tražili smo čak i da učenik bude suspendovan dok traje disciplinski postupak. U tom periodu da bude pojačan vaspitni rad sa njim", rekao je predsednik Foruma Aleksandar Markov za Euronews Srbija.

Prinskrin/TikTok

 

Slučaj iz Trstenika zapravo je otvorio Pandorinu kutiju. Sada se jasnije vide i sve "rupe u zakonu", ali i koliko uprava škole može da se nosi sa problemom vršnjačkog nasilja.

Protiv trojice učenika koji su uzmakli stolicu profesorki engleskog jezika, snimali telefonom kako pada na pod i sve to kačili na društvene mreže pokrenut je disciplinski postupak. Incident se desio 9. novembra, a tek 21. novembra se prvi put pojavio u školi otac učenika koji je izmakao stolicu profesorki.

Zakon kaže da na disciplinskoj komisiji moraju da budu prisutni učenik, ali i roditelj ili staratelj. Roditelj se u školi pojavio da bi doneo potvrdu od lekara "o traumama iz detinjstva za njegovo dete", a kada je zakazan novi termin za disciplinsku komisiju doneo je potvrdu da mora hitno na bolničko lečenje. 

Zakon je u ovakvim situacijama jasan.

"Ukoliko se roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik učenika, koji je uredno obavešten, ne odazove da prisustvuje vaspitno-disciplinskom postupku, direktor škole postavlja odmah, a najkasnije narednog radnog dana psihologa, odnosno pedagoga ustanove da u ovom postupku zastupa interese učenika, o čemu odmah obaveštava centar za socijalni rad", navedeno je u ZOSOV-u.

Još stoji da vaspitno-disciplinski postupak okončava u roku od 30 dana od dana pokretanja.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predvideo je novčane kazne za roditelje čija su deca nasilnici. Za teži prekršaj, kao što je fizičko nasilje, predviđene su novčane kazne za roditelje od 30.000 do 100.000 dinara. Postupak treba da pokrene škola. Međutim, nije poznato da je neka škola zbog nasilja pokrenula postupak pred sudom.  

Tužilaštvo formiralo predmet

U Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu formiran je predmet povodom incidenta u školi u Trsteniku u kojoj je oštećena profesorka engleskog jezika M.S, kojoj su učenici izmakli stolicu pa je pala na pod, dok su se oni sve vreme smejali i snimali telefonom.

Predmet je uzet u razmatranje po hitnom postupku i u toku je prikupljanje potrebnih obaveštenja i podataka, saopšteno je iz tog tužilaštva. Kako se navodi, povodom incidenta Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu je dostavljen je izveštaj Policijske stanice u Trsteniku.

Pre nekoliko dana, na društevnim mrežama se pojavio snimak kako đaci izvčae stolicu oštećenoj M.S. nakon čega ona pada na pod, a oni se smeju i snimaju je telefonom.

Tanjug Video

 

Na sednici Nastavničkog veća Tehničke škole u Trsteniku koja je održana 23. novembra, jednoglasno je usvojen predlog da zbog ovog incidenta, dvojica učenika budu isključena iz škole, dok je treći učenik podneo zahtev i sam se ispisao.

"Povodom nasilja koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Trsteniku pri čemu je izvršeno fizičko, psihičko i digitalno nasilje nad našomkoleginicom, održana je sednica Nastavničkog veća na kojoj je jedna od tačana bila izjašnjavanje Veća o pomentom incidentu. Predlog člana Nastavničkog veća da se izglasa isključenje iz škole za dvojicu učenika jednoglasno je usvojen. Predstoji verifikacija ove odluke, dvojica učenika su isključena, dok je treći prethodnog dana podneo zahtev i ispisao se. Ovakvim stavom Nastavničko veće osuđuje svaki vid nasilja bilo nad učenicima ili zaposlenima u školi", objavljeno je na Fejsbuk stranici te ustanove.

Komentari (0)

Srbija