Društvo

Slučaj ponižavanja profesorke u Trsteniku: Nastavničko veće traži isključenje iz škole za trojicu đaka

Komentari

Autor: S. T.

23/11/2022

-

13:40

Slučaj ponižavanja profesorke u Trsteniku: Nastavničko veće traži isključenje iz škole za trojicu đaka
Slučaj ponižavanja profesorke u Trsteniku: Nastavničko veće traži isključenje iz škole za trojicu đaka - Copyright Tanjug Video, Prinskrin/TikTok

veličina teksta

Aa Aa

Stav nastavničkog veća Tehničke škole u Trsteniku je da se isključe iz škole trojica učenika koji su ponižavali profesorku engleskog jezika. Kako saznajemo u školi nastavničko veće je po ovom pitanju bilo jednoglasno.Nakon stava nastavničkog veća formalnu odluku donosi direktor škole.

"Iako se jedan od trojice učenika juče se ispisao iz škole stav nastavničkog veća je bio jednoglasan da se sva tri učenika isključe iz škole", rekao je za Euronews Srbija jedan od nastavnika Tehničke škole u Trsteniku.

Sednica nastavničkog veća počela je u 12.15 sati.

Sednici nastavničkog veća prethodila je sednica disciplinske komisije za dečaka koji je profesorki izmakao stolicu. Disciplinska komisija za njega je pomerena jer se roditelji nisu pojavljivali u školi. Prvi put nakon incidenta (9. novembra), otac dečaka pojavio se u školi tek 21. novembra. Za učenike koji su snimali kako nastavnica pada i kačili snimak na društvene mreže disciplinska komisija bila je prošle nedelje. 

Profesorka engleskog M.S. kaže da je ovakav stav kolega očekivala, jer su sve vreme bili uz nju.

"Nisam sumnjala u njihovu odluku. Učinili su ono što su mogli, ali idemo dalje", kaže M.S. za Euronews Srbija koja očekuje da će i tužilac u ovom slučaju reagovati. 

Upitana da li su je zvali roditelji dečaka koji su je ponižavali, ona kaže da nisu.

"Na žalost niko me nije zvao, niko se nije izvinio. Čak ni ovoi koji su se smejali. Nije me pozvao niko od roditelja iz tog odeljenja. A iskreno, očekivala sam. To bi bilo ljudski. I toj deci bi išlo u prilog da se negde zabeleži da je bilo izvinjenja i da se kaju", kaže ona.

Dodaje da joj značila i pisana poruka da su joj poslali.

Društvenim mrežama i dalje kruži snimak gde jedan učenik treće godine Srednje tehničke škole u Trsteniku prilazi profesorki engleskog M.S. iza leđa, izmiče stolicu na kojoj je sedela i ona pada na pod. Sve je to snimao drugi učenik, a treći kačio na društvene mreže.

Kolektiv Tehničke škole osudio je još jednom nasilje đaka prema nastavnici i upozorio da je treba stati na put nasilju, a učesnike događaja adekvatno kazniti.

"Nedopustivo je ugrožavanje integriteta, dostojanstva i duševnog mira svakog pojedinca, pogotovo na radnom mestu", navedono je u saopštenju. Osudili su postupak učenika i smatraju da je došao zadnji čas da se "odbrani ljudsko dostojanstvo, čast i profesija".

Napominju da je njihova koleginica M.S. doživela fizičko, psihičko i digitalno nasilje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija