Društvo

Ružić: Nema tolerancije za nasilje i prikrivanje nasilja - nerviram se, i ja sam roditelj

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2022

-

11:43

Ružić: Nema tolerancije za nasilje i prikrivanje nasilja - nerviram se, i ja sam roditelj
Branko Ružić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da nema tolerancije za nasilje niti prikrivanje nasilja u školama, bilo da su žrtve učenici ili nastavnici, dodajući da će svi koji su odgovorni biti sankcionisani.

Ružić je na TV Prva kazao da će u utorak zasedati radna grupa kako bi se pronašao način da se, kako navodi, "utegne sistem" koji je inače postavljen kvalitetno.

"Ali, očigledno je da u pojedinim sredinama postoji inertnost i strah da se prijavi nasilje", kazao je Ružić i apelovao na sve - decu, roditelje, direktore, nastavnike, da prijave svaki slučaj.

Kada je reč o sistemu, Ružić kaže da postoje timovi za prevenciju nasilja u koje su uključeni psiholozi, pedagozi, centri za socijalni rad, MUP...

"Nerviram se i ja, i ja sam roditelj, ali moram da govorim činjenično. U Srbiji ima 1.800 škola, 750.000 dece ide u te škole, a ako govorimo o statistici, 2019. prijavljeno je 819 slučajeva nasilja, 2020, kada smo imali onlajn nastavu, 410, 2021. godine 711, a ove godine do sada 285", ispričao je Ružić.

Kaže da je nasilje kompleksan društveni fenomen i da škole nisu izdvojena ostrva te da je celo društvo odgovorno za ono što se dešava.

Kada je reč o slučaju vršnjačkog nasilja u Subotici, gde je učenik osmog razreda operisan nakon pretrpljenog nasilja, Ružić kaže da je najvažnije da dete u tim okolnostima bude dobro i dodaje da je očigledno da u tom konkretnom slučaju sistem koji je definisan, nije funkcionisao.

"Očigledno je da ima zataškavanja", kaže Ružić i dodaje da roditelji ukoliko se žale nastavnicima, razrednim starešinama i ne dobiju nikakav odgovor i ne reše situaciju, moraju da se obrate višim instancama, Ministarstvu.

Kako navodi, gradski inspektor je odmah izašao da izvrši nadzor i svi akteri su aktivirani u tom slučaju.

profimedia

 

"Naravno da se sve proverava, dobili smo zvanične podatke. Biće ispitani i učiteljica i razredni starešina od petog do osmog razreda jer nemamo zvanične podatke o prijavama od prvog razreda kako otac kaže da se dešavalo. U slučajevima nasilja, važno je da povedemo računa šta zakon predviđa, disciplinski postupak će biti sproveden, vinovnici će biti sankcionisani", naveo je ministar.

Ministar: Osnovna škola je obavezna

Na pitanje da li je moguće izbacivanje iz osnovne škole, Ružić kaže da ne može jer je osnovna škola obavezna, ali da postoje sankcije koje predviđaju društveno - korisni rad. Međutim, primećuje da sankcije nisu ključ rešenja problema.

"Više sam za to da se bavimo prevencijom i edukacijom. Važno je da svi iskreno pristupimo rešavanju ovih problema", kaže.

Ukazujući i na nasilje nad nastavnicom u Trsteniku, Ružić kaže da bi Trstenik i Subotica morali da budu prekretnica, da se vrati autoritet nastavniku. Odgovornost će biti utvrđena u svakom konkretnom slučaju, ističe Ružić i dodaje da nije potrebna javnost da bi sistem funkcionisao.

"Verujem u nastavnike. Škola je obrazovno - vaspitna ustanova, zovemo je druga kuća, ali apelujem na roditelje da porazmisle i o prvoj kući", naveo je.

Komentarišući najavljeni štrajk sindikata za 30. novembar zbog slučaja u Trsteniku, Ružić kaže da su i predstavnici sindikata deo radne grupe, a da je legitimno da iznesu svoje bojazni. Na pitanje da li će moći prosvetnim radnicima da se izađe u susret kada je reč o zahtevu za povećanje plata od 20, 25 odsto, ministar kaže da je vlada još u avgustu donela odluku o povećanju od 12,5 odsto od januara 2023. godine.

"Oni smatraju da to nije dovoljno, moramo da povedemo računa da li i koliko je moguće povećavati plate za sve javne službe, nisam siguran da je realno da taj njihov zahtev bude prihvaćen", kazao je Ružić.

Ministar kaže i da su investicije u prosvetu ogromne i u tom smislu navodi da se radi da bi se ambijent u studentskim domovima popravio. Navodi da će se raditi još jedna kula u Studentskom gradu na Novom Beogradu, zatim domovi u Nišu, Novom Sadu, a biće i rekonstrukcije kula domova na Karaburmi.

Rade se i nova obdaništa, već je useljeno tri, a do kraja godine će biti još pet, kaže Ružić i dodaje da će sledeće godine biti još pet ili šest obdaništa.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Jakov

26.11.2022 18:12

Sankcija nije rešenje, a prevencija je bolja stvar, a ond a opet kaže školski sistem je savršen lalv jeste, pa šta onda hoćete da kažete, roditelji su krivi, mislim ajmo neko rešenje a ne prebacivanje vrućeg krompira muka mi je od tih praznih poteza!

Srbija