Aktuelno

Novi slučaj vršnjačkog nasilja: Dečaku odstranjena slezina, škola u Subotici tvrdi da je reagovano po propisima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2022

-

17:48

Novi slučaj vršnjačkog nasilja: Dečaku odstranjena slezina, škola u Subotici tvrdi da je reagovano po propisima
Novi slučaj vršnjačkog nasilja: Dečaku odstranjena slezina, škola u Subotici tvrdi da je reagovano po propisima - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Tri učenika osmog razreda osnovne škole u Subotici napala su vršnjaka na odmoru, koji je zbog zadobijenih povreda ostao bez slezine, a posle operacije se uspešno oporavlja na odeljenju intenzivne nege subotičke bolnice.

Do incidenta je došlo u ponedeljak kada su trojica učenika osmog razreda subotičke Osnovne škole "Sonja Marinković" na odmoru napala vršnjaka. Dečaku (13) je zbog povreda u subotičkoj bolnici odstranjena slezina.

Direktor Osnovne škole "Sonja Marinković" u Subotici Pajica Bašić za Euronews kaže da se incident dogodio juče u poslepodnevnoj smeni, na kraju malog odmora i da su u njemu učestvovala trojica osmaka.

"Sve je trajalo ukupno 45 sekundi. Postoji video snimak na kom se vidi kako dvojica dečaka prilaze trećem s leđa. Najpre su govorili da je u pitanju izazov koji su gledali na Tik-toku", kaže direktor škole.

Direktor tvrdi da je škola reagovala po propisima

O događaju su, priča Bašić, odmah obavestili roditelja povređenog dečaka i sugerisali mu da ga odvede kod lekara. Nikakva povreda nije bila vidljiva, pa nisu i sami zatražili lekarsku pomoć.

"Uradili smo sve što je bilo do nas. Sastao se Tim za borbu protiv nasilja i utvrdio da je ovo treći nivo nasilja, odnosno najteži vid koji podrazumeva pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka protiv učenika. Danas smo pozvali roditelje dvojice učenika koji su odgovorni za ovaj incident i od njih, u prisustvu roditelja, uzeli izjave. Sada kad su svesni posledica priča je, naravno, malo drugačija. Više ne govore da je sve bila igra", napominje Bašić.

Dodaje da su o događaju odmah obavestili policiju i Ministarstvo prosvete, te da ranije nisu imali tako ozbiljnih slučajeva vršnjačkog nasilja.

Kako je za RTS ispričao otac napadnutog 13-godišnjaka, dečak je usled pada zadobio povrede zbog kojih mu je morala biti odstranjena slezina. Naveo je i da je njegov sin trenutno na Odeljenju intenzivne nege na oporavku.

Najavio je i krivične prijave protiv učesnika jučerašnjeg događaja, kao i protiv nadležnih u školi zbog, kako je rekao, neadekvatnog reagovanja u ovom i prethodno prijavljenim slučajevima.

Otac povređenog dečaka najavio je i da će njega i ćerku ispisati iz škole "Sonja Marinković" u Subotici.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Aleksandar

22.11.2022 21:11

Ovaj direktor hitno na posmatranje

Srbija