Aktuelno

Stravičan snimak vršnjačkog nasilja: Deca udaraju i guraju osmogodišnjaka u igraonici, reagovao MUP

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/11/2022

-

14:27

Stravičan snimak vršnjačkog nasilja: Deca udaraju i guraju osmogodišnjaka u igraonici, reagovao MUP
Stravičan snimak vršnjačkog nasilja: Deca udaraju i guraju osmogodišnjaka u igraonici, reagovao MUP - Copyright Instagram.com/stop_nasilju1

veličina teksta

Aa Aa

Na društvenim mrežama se pojavio snimak vršnjačkog nasilja iz jedne dečje igraonice. Instargam stranica "stop_nasilju1" u objavi je navela da je reč o jednoj igraonici u Vranju, a na snimku se vidi da deca udaraju i guraju dečaka koji leži . Navodi se da je reč o osmogodišnjaku koji je već bio žrtva nasilja.

U objavi je navedeno da deca idu u isto odeljenje, i u istu školu, ali da nije prvi put da se dešava nasilje nad tim dečakom.

U postovima na Instagramu je objavljen dokument za koji se navodi da je izveštaj školskog dispanzera.

"Juče na rođendanu ‘dobio batine’ od drugova u igraonici, skakali po njemu, gurali ga, udarali po telu. Žali se na jaku glavobolju, noćas i na mučninu. Hematom u levom slepoočnom predelu uz ogrebotinu plitku dužine do 0,5 cm, hematom leve uščne školjke. Diskretan otok leve šake. Uput za PTO i neurologa", piše u izveštaju koji je objavljen, uz napomenu da je datum pregleda 31.10.2022. godine.

Osim toga, podeljene su i fotografije na kojima se vidi da dečak ima povrede iz uha, iznad oka, na vratu, i na šakama.

Objavljen je i još jedan dokument na kome se navodi da je dečak pregledan 2. novembra u ambulanti Doma zdravlja, "gde su ga doveli roditelji zbog stresne situacije i maltretiranja koje je doživeo na rođendanskoj proslavi druga kada je fitički napadnut i povređen".

Tu piše da od tada dete ne može da spava i da se žali na glavobolju, a ima i nagon za povraćanjem, kao i da ser plaši da izađe sam u dvorišre.

"U psihičkom statusu dominira anksioznost, verbalni i psihički kontakt se uspostavlja i vodi u željenom pravcu uz podsticaj. Uplašen i zabrinut zbog događaja koji je pretrpeo u igraonici. Svestan je da ne želi više da ide u tu školu zbog stresova koje doživaljava", piše u dokumentu. 

Iz Policijske uprave u Vranju navodi se da su preduzete sve mere i radnje, odmah nakon prijave doktora Dečjeg dispanzera u ovom gradu 31. oktobra.

"Policija je obavestila Više javno tužilaštvo u Vranju, koje se izjasnilo da se prikupe obaveštenja o događaju, kao i da se obavesti Centar za socijalni rad radi preduzimanja daljih mera i radnji iz svoje nadležnosti", navodi se i nastavlja:

"Po nalogu Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, policija nastavlja dalji rad na rasvetljavanju svih činjenica u vezi sa ovim događajem"

Majka kaže da je dete pretprelo vršnjačko nasilje u školi

Portal "InfoVranjske" objavio je izjavu majke koja je navela da je njen sin pretpeo vršnjačko nasilje u jednoj školi, uz fotografije koje su objavljene i na pomenutoj instagram stranici. Majka je rekla da njen sin ima od prvog razreda problema u svom odeljenju. 

"Vređali su ga od samog početka, nazivali pogrdnim imenima, a kada jedno dete krene sa takvim ponašanjem, nastavi cela grupa. Ja sam najmlađa majka od svih roditelja u tom odeljenju, pokušala sam više puta da razgovaram sa učiteljicom, ali se stvar otela kontoroli", rekla je ona.

Takođe je rekla da je dečak imao problem i sa depresijom i da je zbog pogrdnih komentara na račun njegove kilaže prestao da jede. Ona je navela da je njen sin povrede na vratu dobio ispred toaleta u školi i da se početkom nedelje iz škole vratio "potpuno crven". 

Iz dečakove škole su za taj portal su putem mejla 3. novembra naveli da do tog trenutka nije bilo saznanja da je učenik zadobio telesne povrede tokom boravka u prostorijama škole ili u školskom dvorištu.

"Što se tiče nasilja od prvog razreda u vidu uvreda na račun njegove kilaže, bio je jedan izdvojen događaj u drugom razredu, koji je razrešen kroz individualne razgovore sa učenicima, praćenjem ponašanja učenika, kroz razgovore sa roditeljima, kao i obradu nastavnih jedinica kroz koje se provlači data tematika", stoji u odgovoru škole.

Komentari (0)

Srbija