Društvo

Dvostruka tortura žrtava: Sa objavljivanjem snimaka vršnjačko nasilje postalo još brutalnije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/11/2022

-

13:29

Dvostruka tortura žrtava: Sa objavljivanjem snimaka vršnjačko nasilje postalo još brutalnije
Dvostruka tortura žrtava: Sa objavljivanjem snimaka vršnjačko nasilje postalo još brutalnije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Javnost u Srbiji ostala je zatečena brutalnošću vršnjačkog nasilja u srednjoj školi u Vranju gde je učenik četvrtog razreda tuakao dvojicu prvaka, a zatim ih naterao da skinu i sve je to snimao mobilnim telefonom. Iz istog grada stigli su uznemiravajući snimci vršnjačkog nasilja u igraonici, gde su deca gurala i udarala osmogodišnjaka koji leži.

Nije Vranje jedini grad u kojem je prisutno vršnjačko nasilje. Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović kaže za Euronews Srbija da je vršnjačkog nasilja bilo i ranije, ali da je sada vidljivije, da je dobilo i novu, digitalnu dimenziju. Sam čin nasilja se snima i kači na društvene mreže, što predstavlja dodatnu traumu za žrtvu.

U prethodnoj školskoj godini Ministarstvu prosvete prijavljeno je 710 situacija nasilja trećeg nivoa, dok je od početka školske godine do kraja oktobra bilo 75 takvih prijava. A šta zapravo znači nasilje trećeg nivoa? Prosvetne vlasti pojašnjavaju da je to najviši stepen nasilja. Prvi i drugi nivo se rešavaju u okviru škole, dok je za treći nivo nasilja potrebno uključiti i druge institucije - Centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, policiju, obavestiti Ministarstvo prosvete. Koji nivo nasilja je u pitanju procenjuje Tim za zaštitu od nasilja koji ima svaka škola.

Ukoliko se analiziraju prijave tokom prošle godine vidi se da je najviše bilo prijava fizičkog nasilja (85 odsto) kome najčešće prethodi verbalno, psihološko ili digitalno nasilje. 

"Vršnjačko nasiljke je danas dobilo novu dimenziju - digitalnu. Bilo je nasilja i ranije, ali je sada otežavajuća okolnost što se nasilje snima i kači na društvenim mrežama. To je dodatna trauma za dete koje je žrtva nasilja", pojašnjava Stefanović.

Kačenje snimaka na društvene mreže dodatna trauma za žrtvu

Navodi da postoji pravilnik o društveno-korisnom i humanitarnom radu koji pruža mogućnost deci koja su nasilnici da "poprave situaciju". Smatra da je najvažnije sa njima preventivno raditi, da se uključe psiholozi, pedagozi, jer u razvojnom periodu deca često nemaju sposobnost da predvide posledice.

"Zašto toliko pričamo o vršnjačkom nasilju? Zato što tehnologija omogućava da sve što se desi bude dostupno širokom krugu ljudi. Deci je važno kako ih vide vršnjaci, važna im je kakva je slika koju imaju drugi o njima. Kad se pojavi snimak na društvenim mrežama ta slika je dostupna svima. Svako dete različito reaguje. Osetljivoj deci to posebno teško pada, ne mogu to da prihvate i na kraju to može da ima i tragične posledice", pojasnio je on.

profimedia

 

Dodaje da je vršnjačkog nasilja bilo i ranije, da je ono ostajalo u okviru manje grupe, manjeg prostora. Kada je uvedena digitalna dimenzija žrtva trpi duplu torturu.

Sve su češći primeri, poput ovog u Vranju, gde vršnjačko nasilje ima elemente seksualnog zlostavljanja. Stefanović podseća da je krivično delo ukoliko u telefonu imate takve slike ili snimke. Objavljivanjem na društvenim mrežama eksplicitne fotografije dece postaju dostupne seksualnim predatorima - pedofilima, oni počinju da ih međusobno razmenjuju tako da ih je skoro nemoguće izbrisati. Pokrenuta je globalna inicijativa da internet kompanije uklanjaju sadržaje za koje postoji sumnja da predstavljaju seksualnu eksploataciju i zlostavljanje dece.

Mogu li roditelji više da urade?

Može li se vršnjačkom nasilju stati na put i mogu li roditelji više da urade kako bi pomogli deci žrtvama nasilja, ali i nasilnicima? Stefanović kaže da mogu, da su istraživanja pokazala da je manje vršnjačkog nasilja u odeljenjima gde se roditelji poznaju i međusobno druže.

"To poznavanje, povezivanje, olakšava rešavanje problema koji su neminovni u svakoj zajednici. Naravno, da će doći u nekom trenutku do nesporazuma, ali će se on lakše prevazići kada se roditelji druže, piju kafu zajedno. Manji je rizik da će doći do ekstremnih incidenata", pojasnio je on.

U Ministarstvu prosvete kažu da osim  fizičkog vršnjačkog nasilja, škole u poslednje dve godine sve učestalije prijavljuju digitalno nasilje i porodično nasilje.

Milja Krivukuća iz Ministarstva prosvete nedavno je za Euronews Srbija rekla da nema značajnog porasta vršnjačkog nasilja, ali da se može reći da su škole sada "ažurnije i senzitivnije". Navodi da su roditelji najvažnija karika u rešavanju nasilja u školama i da praksa pokazuje da svi problemi mogu da se reši kada postoji saradnja škole i porodice. 

profimedia

 

"Neki problemi se rešavaju sporije jer je promena ponašanja proces, ali kada su roditelji saradnici onda tu ima rešenja. U svim situacijama koje su nerešene ili teške, došlo je do nekompatibilnosti škole i porodice. Kada kažemo porodice to mogu biti i roditelji dece koja vrše nasilje, ali nekada i roditelji dece koja trpe nasilje. Uz svo naše razumevanje njihovih strahova i brige neophodno je da oni budu saradnjici škole", navela je Krivokuća za Euronews Srbija.

Nisu retki slučajevi da se žrtve nasilja ispisuju iz škole, jer roditelji nemaju drugo rešenje. Krivokuća navodi da se to dešava kada ne postoji saradnja i poverenje u školu. 

"Roditelji iz različitih razloga mogu da ispišu decu. Ne kažem da ne postoji nezadovoljstvo koje može da kulminira usled neke situacijom. Svaka situacija je priča za sebe. Škole imaju autonomiju i nije naš cilj da imamo kontrolora na svakog prosvetnog radnika, jer su oni edukovani i profesionalci su", navela je ona.

Iz Ministarstva apeluju  na roditelje da sarađuju sa školama ukoliko se desi vršnjačko nasilje, a u slučaju da su nezadovoljni postupanjem škole da se obrate najpre, gradskoj prosvetnoj inspekciji, školskoj upravi, a potom i republičkoj inspekciji i Ministarstvu.

Komentari (0)

Srbija